5x CUKETY NA VÁŠ STŮL

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ČERVEN: ZÁVĚSNÝ KVĚTINÁČ
10.6.2021
CO VŠECHNO UMYJE VAŠE MYČKA
16.6.2021

V českých kuchyních je cuketa poměrně mladou zeleninou, ale její start v 80. letech minulého století byl vskutku raketový.

Cuketa byla vyšlechtěna v Itálii, a tak není divu, že miluje slunce. U nás se jí daří dobře a dává nám obživu po celé léto. Tuto vděčnou rostlinu vypěstujete docela snadno, a hned vás zahrne bohatou úrodou, kterou ani nelikvidují všelijací škůdci. Cuketu lze kulinářsky využít mnohým zajímavým způsobem - za vše zmíním jen výtečné slané koláče, nakládané čalamády, dušené pokrmy, ale také sladká pečená těsta. Ty rozhodně někdy vyzkoušejte. Mimoto nemohu opomenout cuketový bramborák, který je vynikající, nebo Francií proslavené ratatouille.

Cukety si zachovávají celoroční dostupnost a v nabídce zeleniny je tedy nacházíme i v zimním období. Samozřejmě letní křehká úroda je úplně o něčem jiném. Máte-li možnost pěstovat, byť na malém kousku půdy, neváhejte. Zkonzumovat můžete také cuketové květy, které jsou nejen dekorativní, ale i jedlé, a podávají se plněné ricottou, pestem a česnekem. Česnek a výrazné koření je vůbec základem k dochucení cuket. Samy o sobě nejsou příliš výrazné, ale máte-li první drobné plody, užijte si jich v čerstvých salátech. Vaření na cuketové téma je nekonečnou zábavou, a v ne poslední řadě dokáže příjemně prolevnit nákupy domácích surovin.

Což mi připomíná, že jsem vám doposud nenabídla výborný cuketový dort (recept naleznete ZDE) a zatím vás pozvu do naší e-shopové kuchyně, kde nakoupíte vše, co k modernímu vaření a servírování potřebujete.

Určitě znáte výtečný cuketový bramborák. Když brambory zcela nahradíte, pak si cuket užijete ještě víc. Cuketové placičky, které doma s oblibou děláme, si oblíbíte jako lehké letní jídlo. Má jen jednu nevýhodu - placiček musíte nasmažit pořádný kopec, protože vám je strávníci rychle rozeberou. Sekunduje v nich kopr, a i když dodávám, že tam nemusí být, nemáte-li k němu averzi, přidejte ho, a to vše završte dipem ze zakysané smetany, kde celek dotáhne česnek.

Nastrouhané cukety dokážou dokonale nadlehčit těsto. Proto se přidávají do receptů sladké kuchyně, kde vlastně nepoznáte, co jíte. Těsto je suché, ale vláčné. V tomto chlebu vévodí chuť čerstvé bazalky a společně s cuketami, které použijete i se zelenou slupkou, dodají těstu mírné zabarvení. Nejlépe se mi peče ve skleněné formě, z níž snadno vyklouzne ven. Chléb po upečení nádherně voní, tak nějak jinak, zeleninově, a zaručeně si na něm pochutnáte. Podávejte ho s bylinkovým máslem.

Cuketové rolky v bylinkovém oleji si udělejte z malých, křehkých cuket. Jednak je třeba, abyste si vytvořili úzké proužky, jimiž zabalíte balkánský sýr, a pak se také musí vejít pohodlně do pusy. Jedná se o jednoduchý předkrm, který patří k létu a prázdninám. Rolky nechávám v kořeněném oleji asi 5 dnů, a pořídila jsem si na ně dózy s klipovým uzávěrem, které momentálně nabízíme s objemem 0,5 až 2 litry. Ty největší využijte k nakládání hermelínu, ovoce do rumu, nebo k uložení suchých potravin, které ochráníte před potravinovými moly. Barevná víčka jsou dekorativní, takže ve sklenicích můžete pokrmy servírovat přímo na stůl. 

Francouzské slané koláče jsou pověstné svou chutí. Nejznámější je asi lotrinský koláč a nejrůznější sýrové, bylinkové a cibulové náplně, které jsou dost odlišné od koláčů z italských regionů. Základ zatočeného koláče tvoří křehké těsto, do něhož nalijete rozšlehaný ochucený sýr se žloutky. Postup je rychlý, i když si trochu vyhrajete se stáčením pruhů cuket. Ale ani to vás příliš nezdrží od přípravy vonící letní večeře.

Pokud jsou pro vás zeleninové chipsy něčím novým, nezbývá než ochutnat. Garantuji vám, že než přijdete chuti na kloub, zjistíte, že misky jsou prázdné. Ke slovu přijde samozřejmě domácí sušička ovoce a zeleniny, i když v ní většinou končí až nadúroda. My ostatní netrpělivci musíme hlídat ceny v obchodech, a jakmile jsou příznivé, hurá do sušení. Faktem je, že pro své zažívání uděláte hodně, protože se vyhnete nezdravým smaženým brambůrkům.

Pokud sušičku nevlastníte, pak je nejvyšší čas. Je to pomocník, v němž mohou skončit všechny domácí přebytky, v tuto chvíli například bylinky, které šetrně usušíte. 

4 Comments

  1. JARKA napsal:

    fantastická firma DEKODOMA

  2. Jana napsal:

    Paní Jarko,
    nesmírně si vážíme vašeho hodnocení. Srdečný dík a přejeme vám stejně pohodové léto! :o)

  3. Jitka Sadílková napsal:

    Po rozkliknutí se nezobrazuje recept na cuketové rolky. Můžete prosím poradit, případně poslat správný odkaz? Děkuji.

  4. Jana napsal:

    Paní Sadílková,
    děkuji vám, že jste se ozvala; po poslední aktualizaci blogu se nám některé odkazy „vypnuly“. Článek by měl být už v pořádku. Zde je odkaz na Cuketové rolky: https://blog.decodoma.cz/cuketove-rolky-v-bylinkovem-oleji/
    – jinak by měl fungovat proklik v v tomto článku – buď obrázkem nebo odkazem, jak je obvyklé. Moc se omlouváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.