SLANÝ CUKETOVÝ DORT

ZAHRADNÍ DEKORACE, KTERÉ JSOU I PRAKTICKÉ
12.7.2023
LETNÍ KVĚTINOVÉ DEKORACE DO KAŽDÉ DOMÁCNOSTI
14.7.2023

Hledáte tip na rychlou letní večeři? Pak si vezměte k ruce čerstvou zeleninu, jmenovitě cukety a brambory, a vše svěřte krouhači a troubě. Jen v tom horku včas utečte pryč!

Dělám to také tak. Jakmile se tahle vrstvená dobrota ocitne v dortové formě, je čas na studený drink na zápraží. Léto se rozběhlo na plné obrátky, ale chuť k jídlu je stále. Minimálně v podvečer, kdy po dusném dni nakonec přece jen vyhládne. Cuketový dort je výborný i studený.

Tento recept se mi sám složil pod rukama, když jsme připravovali video s multifunkčním krouhačem SUMO SLICER (odkaz níže). Stůl plný misek nastrouhaných ingrediencí bylo nutné zpracovat. Mrkla jsem jen, co je ještě v lednici - a letní zeleninový dort byl brzy na stole. Proložený plátky brambor vypadá k světu i v řezu. Přijde vám k chuti.

Příprava: 45 minut * Získáte: dort o průměru 22 - 24 cm

  • 350 g mladé cukety (1 střední nebo 2 malé), nahrubo nastrouhané se slupkou
  • 600 g brambor, očistěných a nakrouhaných na tenké plátky
  • 2 celé brambory na horní vrstvu
  • 150 g anglické slaniny, nakrájené na proužky a opečené
  • 150 g ementálu, nahrubo nastrouhaného
  • 2 - 3 stroužky česneku, dle chuti
  • 3 vejce
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • muškátový oříšek / nebo tymián, dle chuti
  • velká hrst petrželky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ šálku zakysané smetany, 16%
  • lupínky másla na pečení

1. Cuketu omyjte a nahrubo nastrouhejte i se slupkou, nechte ji vypotit.

2. Brambory oloupejte, nakrouhejte na tenké plátky a polovinu dejte na dno dortové formy opatřené pečicím papírem. Dvě celé brambory nakrájejte na hrubší kolečka a ponechte stranou na zakončení dortu.

3. Vytvořte sýrovou směs - Do větší misky přesuňte cuketu, opečenou slaninu nakrájenou na nudličky, nahrubo nastrouhaný sýr, přidejte česnek, vejce, pepř, sůl, koření a bylinky. Vše důkladně promíchejte.

4. Směs zahustěte moukou s práškem do pečiva a zakysanou smetanou. Vznikne zpevněná hmota, neměla by být příliš mokrá. Polovinu nalijte na připravené brambory, směs pokryjte druhou polovinou brambor a přidejte zbytek směsi. Nahoru urovnejte hrubší kolečka brambor těsně vedle sebe a dort poklaďte lupínky másla.

5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 1 hodinu 15 minut. Cuketový dort podávejte horký či téměř zchladlý.

Abyste byli brzy hotovi, potřebujete spolehlivého pomocníka pro přípravu všech surovin. Nejprve je třeba vše nastrouhat a nakrouhat. Můžete sáhnout po klasickém čtyřbokém struhadle s různým tvarováním, samozřejmě po robotu, ale i po mechanickém krouhači s výměnnými válci. Kompletace vrstev dortu do formy je pak dílem okamžiku:

KOMPAKTNÍ KROUHAČ 3 v 1

jsem vyzkoušela v přímém přenosu - viz video ZDE. Funguje opravdu dobře a díky tomu, že krouhač lze upevnit na libovolném místě, patří skutečně k praktickým pomocníkům mé kuchyně. Musím jen upozornit na to, že pracovní deska musí být hladká. Jinak se pod přístroj dostane vzduch a neupevníte ho . Ve správném případě ovšem drží jak helvétská víra.

STRUHADLO SUMO SLICER se 3 výměnnými válci

Sýrová směs je v tuto chvíli ochucená a plná bylinek a koření. Je důležité, abyste na začátku nechali cuketu tzv. „vyplakat”, aby ztratila přebytečnou vodu, jinak základ zřídne. U prvních křehkých cuket z nové sklizně však nadměrná vlhkost nevzniká. 

V druhém kroku směs zahustěte zakysanou smetanou a moukou. Přidejte trochu prášku do pečiva v bio kvalitě, aby se těžká zeleninová směs při pečení nadlehčila. Bramborové lupínky nakrouháte během okamžiku. Tyto vrstvy dort zpevní, takže půjde pohodlně rozdělit na jednotlivé porce.

O kompaktní celek se samozřejmě postarají vejce a sýr. Je jen na vás, zda si jídlo vychutnáte horké či vlažné se sklenkou bílého vína. V každém případě si připravte sadu kuchyňských chňapek, nejlépe opatřených teflonovou vrstvou. Manipulace s horkou formou bude bezpečná a vaše kuchyně zas o trochu hezčí. Na našem e-shopu si určitě vyberete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.