RATATOUILLE – ELEGANTNÍ VARIACE ZELENINOVÝCH JÍDEL

DROŽDÍ SE NEHODÍ JEN PŘI PEČENÍ. VÍTE, KDE VŠUDE MÁ VYUŽITÍ?
9.8.2023
DOZVUKY RYBÍZOVÝCH HODŮ
11.8.2023

Ratatouille je jednou z nejúžasnějších středomořských specialit. Podává se jako příloha k masům, ale určitě mi dáte za pravdu, že vychutnat si ji samotnou stojí zato.

Ratatouille (ratatuj) náležitě proslavila Francie. I kdybyste snad pokrm do této doby neochutnali, bude vám znám alespoň vizuálně díky oscarovému animáku z roku 2007, kde kuchaříčka zastal myšák Remy. Ačkoliv se jídlo dá připravit třemi různými způsoby, půjdeme na to podle Remyho a jídlo si naservírujeme také tak, protože vypadá krásně.

Připravíme si confit byaldi, tedy použijeme metodu, kdy zeleninu nakrájíme na kolečka a v pruzích nebo dokola ji navrstvíme do pekáčku nebo koláčové formy, a zapečeme ji v lahodné rajčatové omáčce. S různě laděným kořením vzniká vždy jiná variace. K tomu neměnný základ tvoří lilek, papriky, cuketa a cibule - tedy zelenina nám dobře známá z maďarského leča. Tady však získá nejen jiný vzhled, ale hlavně jinou chuť.

Jak jsem zmínila, ratatouille lze připravit třemi způsoby:

  1. nejjednodušeji - zeleninu nakrájejte, smíchejte dohromady, opečte na olivovém oleji a společně s konzervovanými rajčaty duste; tady je třeba bedlivě hlídat, abyste nevytvořili kašovitou hmotu
  2. sofistikovaněji - Francouzi preferují přípravu každého druhu zeleniny zvlášť, aby si zachoval svou křehkost, konzistenci a zelenina zesládla; teprve na závěr pokrm prochází společnou tepelnou úpravou, kdy se jednotlivé chutě spojí
  3. nejefektněji - metodou pomalé tepelné přípravy pokrmu ve vlastní šťávě (confit byaldi) kdy se pak zelenina servíruje v elegantních sloupečcích společně s redukovanou rajčatovou omáčkou, balsamikem apod.

Chcete-li, udělejte si trochu víc času a vaření si užijte. S voňavou čerstvou zeleninou si v kuchyni budete připadat jak v Provence. 

Příprava: 1 hod 15 min + pečení * Získáte: plnou koláčovou mísu o průměru 28,5 cm / 4 - 5 porcí

  • 5 - 6 rajčat, masitých a zralých, celkem 450 g dužiny
  • 2 cibule, menší, sladké
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 zelené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • špetka chilli
  • 1 lžička soli a čerstvě mletý pepř
  • větší svazek petrželky
  • 2 cukety, středně velké, může být zelená i žlutá, nakrájené na kolečka
  • 2 papriky, červená a žlutá, nakrájené na zaoblené proužky
  • 1,5 malého lilku, nakrájeného na kolečka

1. Rajčata spařte, oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kousky.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno a na 3 lžících oleje nechte zesklovatět. Přidejte zelenou papriku nakrájenou na kostičky a vše celkem asi 10 minut opékejte. Pak přidejte nasekaná rajčata, rozmělněný česnek, špetku chilli (nemusí být), sůl a pepř, a pod pokličkou duste po dobu 5 minut. Pánev odkryjte, směs promíchejte, ochutnejte a tekutinu zredukujte.

3. Rajčatovou směs dejte na dno formy, trochu si nechte stanou. Přidejte 2 lžíce nasekané petrželky a do základu začněte rovnat těsně vedle sebe na kolečka a na proužky nakrájenou zelenou / žlutou cuketu, obě papriky a lilek. POZN.: Máte-li obdélníkovou zapékací formu, rovnejte zeleninu v podélných pruzích, budete mít méně práce.

4. Když je forma zaplněná, dejte zbytek rajčatové směsi po obvodu, do středu i do prohlubní mezi pruhy zeleniny. Zeleninu potřete zbylým olivovým olejem a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C.  Povrh přikryjte poklicí nebo alobalem a pokrm nechte 45 minut dusit. Pak poklici / alobal sejměte, rajčatovou směsí a vyvařenou šťávou zeleninu potřete, ochutnejte ji a případně dosolte a opepřete. Nechte ještě 10 - 15 minut opékat, až se tekutiny zredukují.

Jednotlivé porce podávejte posypané čerstvou petrželkou s bílou francouzskou bagetkou. Ratatouille je výborné teplé i zastudena.

Rajčatovou směs připravuji na pánvi. V případě variace 2 (viz úvod) se směsí prokládají vrstvy samostatně opečené zeleniny, tedy lilku, cuket a paprik, přičemž se končí zeleninou. V této třetí variaci se zelenina vtlačí do směsi tak, aby kolečka čerstvé zeleniny byla tak do poloviny zabořená. Dušením v troubě pak omáčka vzlíná vzhůru a zeleninu dochutí. Někdo prokládá pruhy zeleniny ještě kolečky cibule a rajčat, ale tyto suroviny mám už zpracované ve směsi a zde by jen rozmělňovaly chuť ostatních surovin.

Umotat plátky zeleniny dokola dá trochu víc času. Pokud je proženete rovným pekáčkem podél, budete mít o hodně míň práce. Z paprik samozřejmě kolečka neuděláte, ale půl nebo čtvrtkruhové proužky se zapojí do hry docela dobře. Kolečka lilku a cuket také nebudete mít stejnoměrně velká. Jednak je lilek vždy větší tlouštík a cukety zase používejte jen mladé - a ty jsou úzké. O tom, že přerostlé cukety mohou být velice špatně stravitelné, už jste určitě slyšeli, takže je raději nekonzumujte. 

I tak si vaše dílko zaslouží obdiv všech strávníků. Nejenže je to pastva pro oči, ale jednotlivé porce se takto výborně servírují. Hlavně nešetřete petrželkou. Do mnohých receptů patří celá řada dalších druhů koření - např. oregano, provensálské bylinky, tymián, rozmarýn. Klidně si je postupně vyzkoušejte všechny. Vaše zeleninová směs bude pokaždé trochu jiná.

Snad je trochu vidět, jak ratatouille voní! Moje nenahraditelná rádkyně Julie Child říká, že pod pokrmem nesmí správně krom rajčatové omáčky zůstat žádná tekutina, ale jen 2 polévkové lžíce olivového oleje, které jste do pokrmu přidali. Nejlepší ratatouille je dokonce ohřívané, tvrdí. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.