DOZVUKY RYBÍZOVÝCH HODŮ

RATATOUILLE – ELEGANTNÍ VARIACE ZELENINOVÝCH JÍDEL
10.8.2023
STYLY UTVÁŘEJÍCÍ KOUPELNOVÝ INTERIÉR
14.8.2023

Rybíz má obrovskou výhodu v tom, že pokud navolíte správnou kombinaci odrůd, můžete jej sklízet v průběhu skoro celého léta. Tedy třeba ještě teď.

Jsou roky, i kdy sousedům, jejichž zahrada je rybízovými keř doslova obestavěná, úrodu během pár dní sklidí ptáci. A pak jsou roky jako letošek, kdy se dá každý víkend sklidit jeden keř užívat si jej postupně, byť za cenu toho, že třeba část začne opadávat. Vzhledem k tomu, že letos má ale všechno kvůli chladnému dlouhému jaru i dva týdny zpoždění (třeba naše ostružiny mají do zralosti ještě daleko!), je rybízu na keřích stále dost.
Tak kdybyste ještě už nevěděli, co s ním, tak tady máte pár inspirativních receptů!

Nádherný letní recept na koláč plný rybízu, podle chuti či sezony ale bude stejně vynikající i s borůvkami nebo ostružinami. Jednoduché šlehané těsto plné másla budete mít hotové za chvilku, krém je na tom podobně a ovoce je prostě jen třešinkou (tedy pardon, rybízem) na dortu. 

Jedním z nejlepších způsobů na uchování letního ovoce je mražení, tak proč ne rovnou ve formě sorbetu či zmrzliny? Nadýchaná jogurtová terina se nese na módní vlně mražených jogurtů, které svojí chutí i konzistencí rozhodně mají co nabídnout – a červené ovoce jim navíc tak sluší!

Jestli ještě nemáte aspoň dvě sklenky rybízovky do cukroví, máte nejvyšší čas! Rybízovou šťávu stačí v podstatě jen osladit a svařit, to budete mít hotové co by dup. A klidně přidejte i pár letních jablek.

Zní vám kombinace rybízu a kiwi minimálně prapodivně? Naprosto vás chápu. Mně tak taky zněla. Dokud jsem poprvé neochutnala kiwovo-angreštovou marmeládu od kamarádky (můj muž ji označil za nejlepší marmeládu, co kdy měl) a od té už je to ke kombinaci s rybízem jen kousek. Jestli nevěříte, zkuste!

Koláč se jmenuje tříbarevný, ale pokud máte rybíz jen jednobarevný, nic se nestane. Bílý je jen varieta červeného a chutnají prakticky stejně, ten černý ale koláči, pravda, přidá na kořenitosti i barvitosti – a to i chutí. Kakaové těsto se navíc s rybízem perfektně doplňuje.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.