ÚDRŽBA A ČISTĚNÍ MATRACÍ

5 TIPŮ NA OSLAVU JABLEK
10.8.2021
ZAHRADNÍ SOLÁRNÍ OSVĚTLENÍ
12.8.2021

Důkladně vyvětraná ložnice je nejen příjemná pro večerní spánek, ale je důkazem toho, že zde vládnou veškerá pravidla hygieny.

Ložnice je prostorem, kde bývá nejméně nábytku, ale zato je plná textilií, o něž je třeba neustále pečovat. V místnosti, kde si vytváříme pohodu musí být především uklizeno, lůžka je třeba větrat, vysávat a často převlékat. Tohle je radostná činnost, protože výsledkem je vždy malá proměna prostoru. Povlečení dá ložnici prostřednictvím lůžkovin pokaždé jiný výraz.

To nejdůležitější, co nám dopřává fyzický odpočinek, jsou však matrace, na nichž spíme minimálně 6 až 8 hodin denně. Kvalitě matrací a svým potřebám je třeba věnovat velkou pozornost, stejně tak následné údržbě, která prodlouží komfort vybraného zboží a vám každodenně dopřeje příjemné spočinutí.

50486_v3_z3

MATRACE PRO ZDRAVÉ SPANÍ

materiály se různí, ale základní kritéria jsou stejná

Pořádně se vyspat, znamená vyspat se zdravě. Zkrácené noci a opomíjení spánku je cestou do pekel. Děláme-li to tak dlouhodobě, přepracováním a únavou ztrácíme vitalitu, schopnost koncentrace i dobrou mysl. Pokud však v okamžiku, kdy upravíte své životní rytmy zjistíte, že stále vstáváte rozlámaní a s bolestmi zad nebo hlavy, pravděpodobně bude na vině vaše matrace. Není čas na novou?

  • Rovnoměrnému podepření těla v poloze na zádech i na boku vyhovuje pouze matrace se správnou tuhostí pro váhu vašeho těla. V místech vyvýšení (ramena a boky) musí materiál ustoupit, a naopak např. v kříži musí kontury těla vyplnit a podepřít. Pokud by docházelo k bodovým tlakům, byl by narušen krevní oběh a docházelo by ke svalové ztuhlosti.
  • Do matrace se nesmíte příliš zabořit a musí vytvořit oporu pro snadné otáčení ve spánku a při pohybu na lůžku. Vyzkoušejte si to.
  • Matrace pro 1 lůžko by neměla být užší než 90 cm, pro 2 lůžka by měla mít minimálně 160 cm.
  • Povrch matrace by měl zajistit správnou tepelnou pohodu, nesmíte se příliš zahřívat, ani se cítit podchlazeni. 
  • Matrace by měla být vždy ochráněna zdravotně nezávadným potahem, který je snímatelný a umožňuje časté praní. 
  • Další ochranu proti vlhkosti zabezpečí podložky proti prosáknutí tekutin, které svou velikostí kopírují tvar matrace a při spánku se neshrnují. 
  • Pokud vaše lůžko nesplňuje veškeré požadavky, zauvažujte o pořízení krycí matrace, kterou na povrch lůžka jednoduše přidáte. Také krycí matrace jsou opatřeny snímatelným potahem, takže je snadno udržíte v čistotě. Přistýlkové matrace jsou zhotoveny ze studené pěny v různých tloušťkách od 4 cm, ze studené pěny s přídavkem antibakteriální Aloe vera nebo z luxusní paměťové pěny. 

KRYCÍ MATRACE Z PAMĚŤOVÉ PĚNY BAMBOO COMFORT, 90 × 190 × 6 cm

51638_z1

OCHRANA POVRCHU MATRACÍ A JEJICH ČISTĚNÍ

snímatelné a prací povlaky pomohou udržet čistotu

Nejlepší ochranu nové matrace zajistí vysavač a prevence - nekupujte si matraci, z níž nelze sejmout potah, zejména takový, který nemá pohodlné zipy a nedá se prát na vyšší teploty. Uvědomte si, že za roky spánku na matraci, se do ní neustále vsakuje pot a veškeré nečistoty. Časté praní potahu trošku oddálíte tím, že na matraci přidáte chránič matrace (viz níže). Ten bývá voděodolný, takže zbývající vrstvy dobře ochrání. 

PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA

  • Každý den odhrňte lůžkoviny a matrace nechte důkladně vyvětrat.
  • Jednou za 2 týdny by měl přijít na řadu vysavač. Opatřete ho nástavcem na textil - je to kartáč s nízkými štětinkami. Matrace zbavte prostěradel i chráničů a důkladně je vysajte z obou stran. Nejvíce nečistot a prachu se drží u dekorativních a zpevňujících švů. Prsty je odtlačte a vysajte každý záhyb. S převlékáním lůžkovin už je to dost práce, ale nedá se nic dělat. Pokud péči o matrace zanedbáte, časem zjistíte, že se v nich usadil prach a nepříjemná zatuchlost, za niž může zápach potu.
  • Jednou za měsíc matrace otočte, aby se opotřebovávaly rovnoměrně. 
  • Jednou za 3 měsíce vyperte snímatelný potah.

ELASTICKÝ FROTÉ POVLAK VENEZIA, na zip, pro matrace do výšky 25 cm, různé velikosti

52408_eshop_z1

NEPROPUSTNÉ CHRÁNIČE

si pořiďte vždy ve dvou sadách

Chrániče matrací se vyrábějí ve dvojím provedení:

  • buď se jedná o podložku, která je v rozích opatřená širokými gumami a pokládá se na matraci v ochranném potahu
  • nebo má tvar navlékacího prostěradla, takže je tzv. celokrycí a chrání i boky matrace

V každém případě se tato ochranná vrstva vkládá mezi matraci a svrchní prostěradlo. Je to v podstatě nejdůležitější vrstva, která ochrání vaše matrace před pachy a tekutinami. Vzhledem k tomu, že chrániče mohou být zhotoveny z nejrůznějších materiálů, které jsou i příjemně hřejivé, výrazně zlepšují tepelný komfort na lůžku. Vždy dbejte na to, aby chrániče byly prací - ideálně na 60 °C, protože je vkládáme i do dětských postýlek nebo do lůžek osob s inkontinencí apod. 

  • Prosáknutí tekutin zabrání také nepropustné prostěradlo, které je z rubu opatřeno zátěrem PVC, zatímco na povrchu je příjemné smyčkové froté.

NEPROPUSTNÝ FROTÉ CHRÁNIČ MATRACE, nabízíme v 8 velikostech

16916-(2)_eshop_z2

V BOJI S ROZTOČI

pomohou speciální přípravky ve spreji

K prohánění roztočů pomůže časté praní a luxování výkonným vysavačem. Z hlubokého čalounění, dětských koberců a speciálně z matrací je však těžko vyženete. K novinkám na trhu patří speciální spreje, které stačí nastříkat na povrch textilií. Roztok spolehlivě zlikviduje tyto nežádoucí organismy žijící s námi v domácnosti. Tento antibakteriální prostředek je zdravotně nezávadný.

SPREJ PROTI ROZTOČŮM, 1000 ml

50486_v2_z2

PŘÍDAVNÁ MATRACE A ČISTĚNÍ STARÉ

krycí matrace poskytne komfortní spánek i ve starší posteli

Pořízení nových matrací nepatří právě k nejlevnějším investicím. Potřebujete-li zkvalitnit ležení ve starší posteli na chalupě nebo chcete zútulnit lůžko pro hosty, pořiďte si krycí matraci. Nejenže vám pomůže lůžko inovovat vizuálně, ale především vhodnou výškou a tuhostí přídavné matrace napravíte nepohodlí původní matrace. Než tak učiníte, pokuste se staré matrace pořádně vyčistit. K osvěžení starších matrací se osvědčila kuchyňská soda, která dokáže absorbovat vlhkost i pachy:

  1. Nejprve matraci důkladně vysajte vysavačem.
  2. Pak vezměte šálek jedlé sody a pomocí sítka ji rovnoměrně nasypejte na povrch matrace. Tam, kde jsou skvrny, klidně můžete přidat. Potom vezměte do ruky měkký kartáč a sodu krátkými tahy zapracujte do povrchu matrace. Nechte ji působit alespoň 5 hodin, čím déle, tím lépe. Máte-li rádi vůně, přidejte do sody pár kapek esenciálního olejíčku - například levandulového nebo pomerančového.
  3. Znovu vezměte do ruky výkonný vysavač a sodu odsajte. Obsah vysavače ihned zlikvidujte.

KRYCÍ MATRACE BAMBOO COMFORT, paměťová pěna, 90 × 190 × 6 cm

51810_1_z2

MOŽNOSTI ZATEPLENÍ + DALŠÍ OCHRANA

vlna merino při zdravotních problémech i pro dokonalé uvolnění svalstva

Ne všichni se těšíme pevnému zdraví. Potřebujete-li na lůžku dost tepla, pořiďte si podložku z česané vlny merino, která má vynikající termoregulační vlastnosti a je vhodná především pro alergiky, astmatiky a revmatiky. Je to další hygienická ochrana matrace proti skvrnám a vlhkosti, protože ovčí vlna obsahující přírodní tuk lanolin důkladně odpuzuje nečistoty. Podložku umístěte pod prostěradlo a v případě potřeby vyperte na 30 °C ve speciálním pracím prostředku s lanolinem. 

PODLOŽKA ZE 100% VLNY MERINO, rub bavlněný úplet, uvnitř fixovaný polyesterový vatelín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.