JAKÉ PŘIKRÝVKY SE HODÍ NA LÉTO?

2x MENU BEZ MASA (KTERÉ NIKOMU CHYBĚT NEBUDE)
5.5.2023
DORT RŮŽE VE TŘECH KROCÍCH
11.5.2023

Stejně jako se zvyšuje průměrná denní teplota, oteplují se i noci. Místo peřin, které zahřejí, teď naopak přichází čas na lůžkoviny, ve kterých bude příjemně i po celé léto.

Možností je celá řada. Vybírat můžete celé peřiny nebo třeba jen povlečení. Zatímco na zimu je příjemný mikrovláknový beránek nebo třeba flanel, na léto oceníte normální hebké mikrovlákno nebo klasiku v podobě hladké bavlny či bavlněného renforcé.

Pokud ale máte jako peřiny pořádné duchny, možná je na čase zamyslet se nad nákupem lehčích letních přikrývek, pod kterými vám nebude vedro a nebudete se potit. A nemusíte se ani trápit s otázkou, kam byste ty duchny dali – s tím si hravě poradí vakuové pytle, ze kterých přebytečný vzduch vysajete vysavačem. I sebevětší přikrývka se pak snadno vejde třeba pod postel nebo do komory.

55845_img_3940_vykryt_eshop

Bavlněný set bez povlékání

Hitem jsou v posledních letech přikrývky, které se nemusí povlékat a které jsou díky potiskům sypků stejně krásné jako povlečení. Výhod mají celou řadu: ušetříte si s nimi práci při převlékání a zapínání povlečení, které s nimi není třeba používat. Jsou vždy připravené po ruce i pro hosty či na chatě a chalupě, stejně jako třeba pro seniory, pro které je převlékání těžkých peřin a zapínání na knoflíky náročné. O hygienu se taky nemusíte bát: strčíte je prostě do pračky.

Nejčastější obavy, které se pojí s těmito „nepovlékacími“ peřinami, jsou právě ty ohledně jejich hygieničnosti. Pravda je však taková, že abyste měli ložní prádlo vždy prosté roztočů, prachu nebo zbytků odumřelé kůže, měli byste i klasické ložní prádlo prát každý týden a matrace oboustranně luxovat každých 14 dní. A věděli jste třeba, že v mnoha i vyspělých zemích světa jsou mnohem běžnější lůžkoviny, které se převlékají, než ty, na které jsme zvyklí my? Praním ložního prádla se navíc zbavíte jen nečistot přímo v povlečení a ne už těch v přikrývce samotné. Používání dek, které se nepovlékají, tak můžete zabít dvě mouchy jednou ranou: duté vlákno, které je jejich výplní, totiž můžete směle dát do pračky, teplota závisí na materiálu sypku: naše bavlněné sypky, které jsou české výroby, můžete prát na 40 °C, ty mikrovláknové dokonce na 60 °C. Na sluníčku deky rychle uschnou, a kdyby náhodou přece jen pršelo, můžete je s klidným svědomím dát i do sušičky.

55823_img_4953_vykryt_eshop

Jemné mikrovlákno pro každého

Někdo na dotek preferuje bavlněné přikrývky, někdo si raději užije hebkost mikrovlákna. Mysleli jsme na oboje a vybrat si můžete z celé řady vzorů v obou materiálech. A kdyby vás potisk přece jen omrzel, není samozřejmě problém deky povléct do vašeho oblíbeného povlečení.
19990_popisky-pred-po-1_eshop

Dejte roztočům sbohem

Když už jsme u toho věčného boje proti roztočům, využít můžete i speciální sprej, který ničí roztoče, špínu, plísně i další choroboplodné zárodky. Matraci jím postříkejte 2-3x ročně. A nebojte, sprej je v bio kvalitě, takže nebudete po jeho použití ve spánku dýchat žádné chemikálie.

A co dělat s roztoči v mezičase? Můžete použít eukalyptový olej v rozprašovači s vodou, ten roztoči také nesnáší, takto připravený domácí sprej můžete používat samozřejmě i na peřiny, koberce nebo závěsy. Na matrace nebo koberce je skvělá i jedlá soda: přes jemné sítko ji rozprašte po celé ploše, nechte asi 15 minut působit a pak ji normálně vyluxujte. Leckdo nedá dopustit ani na vysavač na roztoče s UV dezinfekční lampou.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.