2x MENU BEZ MASA (KTERÉ NIKOMU CHYBĚT NEBUDE)

TOUSTOVÝ CHIA CHLÉB
4.5.2023
JAKÉ PŘIKRÝVKY SE HODÍ NA LÉTO?
10.5.2023

Důvody, proč vařit bez masa, mohou být různé: možná chcete změnu, možná čekáte návštěvu, která maso nejí, a možná chcete taky trochu ušetřit. V těchto receptech však maso nikdo postrádat nebude!

Mám doma zarytého masožrouta, který si jídlo bez něj představit ani nechce. Jenže já i naše děti si naopak bezmasé jídlo dáme rádi a s přibývajícími teplými dny naše „bezmasé chutě“ nabývají na četnosti. A tak jsem si sestavila žebříček jídel, se kterými jsme spokojeni všichni: většinou se jedná o různé těstoviny, smaženou rýži v asijském stylu, kam místo masa dávám míchaná vejce, na gril si, kromě krvavého steaku, přidáme grilovací sýr, plněné žampiony nebo kukuřičný klas s bylinkovým máslem a ve velkém u nás vedou různé zeleninové placky, třeba ze zelí, květáku, cukety, řepy nebo mrkve.
Vybrala jsem z našeho blogu to nejlepší na dvě menu, po čem prahnou naše srdce a co i můj zarytý masožrout má rád. Úspěch je zaručen!

MENU Č. 1

Přiznávám, že zrovna hrstkovou polévku mi ani jedno dítě nejí, já ji ale miluju. Nejlepší samozřejmě dělá moje maminka :-), tuhle z receptu už jsem ale taky zkoušela a té mámině šlape na paty, takže ji můžu vřele doporučit. Je zdravá, je rychlá, je levná a dáte do ní prakticky cokoliv, co najdete ve spíži. 

Tohle je přesně to jídlo, které doma máme rádi – zelné placky. Jejich příprava je opět jednoduchá a je to vydatné jídlo, které má tu nevýhodu, že než dosmažíte poslední, všechny předchozí už budou snězené. Na léto tyhle recepty na bramboráky nebo třeba nadýchané cuketové placky vřele doporučuju, balí se totiž dobře i jako svačina na cesty nebo k vodě.

A když už budete dělat menu bez masa, udělejte k němu klidně moučník bez mouky. Tu v tomhle úžasném receptu na selský chlebíček nahrazuje mletý mák a makovec je tím pádem úžasně lehký a nadýchaný. Tohle si prostě nemůžete nechat ujít!

MENU Č. 2

Tady chci podotknout, jestli něco nemám ráda a nedostane to do mě nikdo ani párem volů, jsou to kroupy a klasická rajská polévka. ALE!!! Pak je tu italská kuchyně a s ní se do mého života dostaly polévky rajčatové nebo třeba tahle polévka z pečených rajčat. Pokud vyberete masitá rajčata (ve kterých není moc semínek), bude ještě lepší než z „normálních“, skvělá je ale v obou případech, protože díky pečení v rajčatech lehce zkaramelizují všechny cukry a ta tak pustí maximum své chuti.

Oblíbenou možností, jak v mnoha rodinách „zamaskovat“ bezmasé jídlo, je sladký hlavní chod. A když už se nám blíží to léto, proč si neudělat ovocné knedlíky!  Využít na ně můžete klidně už povadlá jablka, která se v tomto případě přimíchávají rovnou do těsta, takže se nebudete ani zdržovat balením.

Když už byl sladký hlavní chod, nemá moc smysl dělat ještě sladký moučník. K posezení po obědě si proto můžete udělat třeba marocký mátový čaj, jehož příprava je díky použití french pressu ještě jednodušší něž kdykoliv předtím. A nevím, jak vám, ale mě už na zahradě čerstvá máta raší.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.