JABLEČNÉ KNEDLÍKY S MANDLEMI BEZ PLNĚNÍ

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ÚNOR: KOULE SE SNĚŽENKAMI
18.2.2021
JAK ZHOTOVIT KVĚTINOVÉ ARANŽE ZA PÁR KORUN II
23.2.2021

Varianta ovocných knedlíků s jablky je do únorového času ta pravá. Udělejte si snadnou a rychlou večeři.

Sladké knedlíky s ovocnou náplní si v zimě moc často neužijeme. V tuto dobu je důležité sníst ovoce za syrova, kdy z něj načerpáme veškeré vitaminy. Je to však vítaná změna na jídelníčku a pokud máte uskladněná jablíčka, která ztrácejí šťavnatost, jsou skvělou surovinou pro zimní kuchyni.

Knedlíkové variace jsou také pochoutkou pro dětské strávníky a pro kuchařku rychlým, a pohodlným vařením. Nemusíte dělat zvlášť těsto a obalovat jím ovoce, protože tady jsou nakrájená jablka jeho součástí, navíc obohacena strouhanými mandlemi. Knedlíky mají jemnou chuť a podávat je můžete třeba s malinovou omáčkou, která bude dětem chutnat nejvíc.

Tohle sladké jídlo jsem si vybrala pro vaření v nerezové sadě 12 dílného nádobí King Hoff, která je stálicí na našem e-shopu. Ke slovu přišla pánev, rendlík i široký kastrol, a vařilo se jedna báseň. Snad vám bude chutnat stejně.

Pokud byste potřebovali nerezovou sadu nádobí v jiných tvarech, velikostech i v jiném počtu hrnců, podívejte se na další nabídku v galerii pod článkem.

Příprava: 25 minut * Získáte: cca 22 knedlíků, záleží na velikosti

Knedlíky

  • 500 g jablek, nakrájených na kostičky
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 50 g mandlí, nastrouhaných najemno
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry, strouhané, bio
  • 1 lžička skořice, mleté
  • 70 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 1 vejce + 2 žloutky

Na obalení

  • 1 hrnek strouhanky
  • 4 lžíce krupicového cukru

Na dokončení

VARIANTA 1

  • vanilkový cukr se skořicí
  • rozpuštěné máslo

VARIANTA 2

  • 4 lžíce malinové zavařeniny
  • trocha jablečného moštu
  • citronová šťáva

1. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a rozkrájejte na drobné kostičky. Teprve nyní odvažte 500 g.

2. Do misky vložte sypké ingredience, promíchejte je, přidejte nakrájená jablka, máslo, vejce a žloutky. Pomocí stěrky vypracujte těsto, až bude dokonale promíchané a soudržné.

3. Do nejširšího kastrolu nalijte asi 6-7 cm vody a dejte ji vařit.

4. Připravte si misku se studenou vodou a navlhčete si ruce. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky o průměru 4 cm a odkládejte je na pečicí papír. Jakmile je voda ve varu a máte připravenou první várku, vložte do ní asi 8-9 knedlíků - podle velikosti dna tak, aby se nedotýkaly. Knedlíky vkládejte jeden po druhém. Vodu nechte vařit mírním varem po dobu 15 minut. Stěrkou je můžete obrátit a kontrolujte je, aby měl každý knedlík dostatek místa. Zůstanu tak krásně kulaté. Hotové knedlíky nechte okapat na mřížce. Postup zopakujte.

5. Během vaření nasypte na pánev strouhanku smíchanou s krupicovým cukrem a za stálého míchání ji opražte. Dávejte pozor, aby se karamelizující cukr nepálil. Ještě horké knedlíky obalte v karamelové strouhance, pocukrujte a podávejte s trochou rozpuštěného másla.

TIP - dětem budou knedlíky chutnat přelité teplou malinovou omáčkou. V rendlíku zahřejte zavařeninu s trochou jablečného moštu a šťávou z citronu. Dobře promíchejte, aby se suroviny spojily do husté omáčky.

Směs na knedlíky tu předvádím nasypanou dohromady, ale je lepší nejprve promíchat sypké ingredience, pak přidat jablka s vejci a máslem. Míchejte poměrně dlouho, až vznikne propracovaná, lepkavá hmota. V té chvíli je jasné, že bude pěkně držet pohromadě. V dlaních porci nejprve mírně stiskněte, a pak vytvarujte dokulata. Jde to dobře. Jablka jsou vhodná málo šťavnatá, ale měla by být sladká a dobrá, jinak budou knedlíky chuťově nezajímavé. Doporučuji nakrájet je na drobné kostičky, protože nastrouhaná jablíčka pustí moc šťávy a těsto se špatně pojí.

Ještě teplé knedlíky ihned obalte zlatavou strouhankou se zkaramelizovaným cukrem. Nebojte se, že výsledek bude přeslazený. Většinou je třeba ještě troška cukru navrch (jen vzpomeňte na štrúdl). Strouhanku dlouho míchejte, aby ji rozpouštějící se cukr dokonale obalil, protože tak se nic nepřipálí.

Knedlíky mi nejvíc chutnají s máslem a se skořicí. Ale klidně k nim přidejte i malinovou omáčku z domácí zavařeniny. V létě ji lze nahradit rozmačkanými čerstvými malinami. Je fakt, že jemnou jablečnou chuť přebijí, ale stojí za vyzkoušení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.