HRSTKOVÁ POLÉVKA A SMALTOVANÉ NÁDOBÍ VE STYLU PROVENCE

ZMRZLINOVAČ NA TOČENOU ZMRZLINU + VIDEO
6.6.2019
5x DEZERT BEZ PEČENÍ
11.6.2019

Teplé počasí káže doplňovat tekutiny, a k tomu je ideálním příspěvkem polévka. Zasytí vás, i doplní denní ztrátu soli.

Lehká letní polévka může být z rajčat i z bobulového ovoce, ve vedru ji můžete podávat i studenou. Vydatnější polévky se hodí spíš pro chladnější večery, ale i o ty není v létě nouze. Polévka, kterou tu chci připomenout, nepatří ani do jedné z kategorií. Je hustá, takže se příjemně zasytíte, nicméně vydatnost masových vývarů nebo ostatních kalorických polévek, postrádá. Dělávala jsem ji nejčastěji v létě o prázdninách, a patřilo do ní to, co bylo právě po ruce - zelenina ze zahrádky, bylinky nebo houby z lesa.

Polévku znáte pod názvem hrstková právě podle toho, že do ní dáte vše, co v domácnosti najdete v přibližně stejnoměrném množství. Prázdninová polévka u nás prošla různým pojmenováním - od sekerkové (dle pohádky), přes nejrůznější další nářadí, až se ustálila pod názvem šroubovka. Chutná totiž malým dětem a na polévku je nejlépe naučíte, budete-li tvrdit, že její tajnou ingrediencí jsou například zrovna šroubky. Zvědavost naštěstí funguje i v 21. století.

Prázdniny ještě nezačaly, a nemám kolem sebe nikoho, koho bych mohla balamutit, ale na polévku jsem si vzpomněla v souvislosti s testováním smaltovaných hrnců od firmy King Hoff. Jsou totiž objemné, tudíž naprosto ideální na chaty a chalupy. Zcela jistě zde zachováváte podobné rituály jako já - navařit velké porce, aby pěkně vyšly na dva dny, a měli jste od vaření klid. A druhým důvodem proč mít velké nádobí je to, že sem za vámi jezdí přátelé a rodina, a vaří se zkrátka pro větší společnost. Sada smaltovaného nádobí obsahuje hrnce od 2,8 do 6,1 litru. A to už jsou velikosti podle mého gusta. Mrkněte na e-shop a vyberte si; sady naleznete ve 4 barevných variantách.

 

003vyrez

HRSTKOVÁ POLÉVKA

Příprava: 40 minut i s vařením * Získáte: necelé 2 l

1 HRSTKA = 1/3 ŠÁLKU (kalibrovaná odměrka)

   1,7 l silného zeleninového vývaru
   2 větší stroužky česneku, rozmělněné
   majoránka
   sůl, čerstvě mletý pepř
   hrst červené čočky
   hrst hnědé předvařené čočky
   hrst sušených hub, namočených
   hrst kuskusu (vývar bude dost hustý, chcete-li, dejte méně, nebo nahraďte bramborami nakrájenými na kostičky)
   hrst mraženého hrášku
   1 středně velká mrkev, nakrájená na nudličky
   bazalka
   jarní cibulka
 

1. Vývar dejte do hrnce, přidejte rozmělněný česnek, majoránku, sůl a pepř, a uveďte do varu. Provařte 10 minut.

2. Přidejte obě čočky, vymačkané houby, kuskus (případně kostičky brambor) a mražený hrášek. Polévku znovu uveďte do varu, pak snižte teplotu a nechte probublávat asi 10 minut.

3. V poslední fázi přidejte mrkev nakrájenou na tenké nudličky, polévku ochutnejte a dochuťte dle potřeby. Dozdobte bazalkou a jemně nakrájenou jarní cibulkou, a ihned podávejte.

POZN.: Máte-li po ruce bylinkové máslo, před podáním přidejte lžičku do každého talíře.

Dobrý zeleninový vývar vytvoří polévce základní chuť, od které se všechno odpíchne. Tuhle polévku se naučíte vařit popaměti. Když dodržíte veškeré ingredience, polévka bude perfektní i bez ochutnávání. Červená čočka se postará o zahuštění polévky, protože se nejvíc ze všech surovin rozváří. Nic však nevařte déle, než je nutné, aby z polévky nevznikla jen hmota. Proto přidávám i mrkev až na konec, aby zůstala zajímavá na skus.

Během několika minut je polévka před dokončením. Na poprvé trochu šetřete s kuskusem. Dokáže polévku pořádně zahustit. Pokud ji budete jíst i druhý den, pak počítejte s tím, že kuskus absorbuje tekutinu. Když dělám hrstkovku na dva dny, raději používám brambory. Mám-li skvělé bylinkové máslo, pak ho na závěr kousek vmíchám do polévky, případně dám do každé porce na talíři lžičku pro zjemnění chuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.