ZMRZLINOVAČ NA TOČENOU ZMRZLINU + VIDEO

KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM : VI
5.6.2019
hrstková polévka
HRSTKOVÁ POLÉVKA A SMALTOVANÉ NÁDOBÍ VE STYLU PROVENCE
10.6.2019

Když se léto rozběhne na plné obrátky, málokdo z nás vydrží přejít kolem zmrzlináře bez zastavení. Pokud máte rádi zmrzlinu, pak si ji nezřídka vyrábíte i doma. 

K tomu jsme objevili nového pomocníka, který vám bude sloužit v kuchyni i pro letní zábavu. Nemáte-li klasický výrobník zmrzliny, a příprava zmrzlin u vás končí - jako u mne - v mrazáku, můžete vyzkoušet něco jiného. Zmrzlinovač, v němž se zmrzlinový krém za stálého míchání vychladí, a poté si porci zmrzky sami natočíte do kelímku.

Pokaždé, když pracuji se zmrzlinou, tedy když o něco jde, a natáčí se nebo fotografuje, je v místnosti tak 28 stupňů. Léto udeřilo velice prudce, a tak se podobná akce dala čekat :o) Na zmrzlinu má chuť každý. Zvolila jsem nugátovou, která je plná smetany a kokosového krému (což nebylo zdaleka nejchytřejší), ale zase je strašně dobrá. Tuk taje podstatně rychleji, než třeba zmrzlina vyrobená na ovocném základu. Ta obsahuje víc vody a myslím, že se vychladí lépe. To ale zjistíte, až budete střídat jednotlivé příchuti.

Přístroj pracuje tak, že nejprve vychladíte speciální nádobu mající mezi vnitřním a vnějším pláštěm uzavřenou mrazicí kapalinu. Chlad, který nádoba absorbuje v mrazáku, předá potom zmrzlinovému krému, který se v ní pomocí elektricky ovládaných metel našlehá do zhoustnutí. Když přijde kýžený okamžik, kdy má zmrzlina správnou konzistenci, jednoduše ji pomocí pákového uzávěru natočíte do kelímku. Okamžik, na který jsme se těšili, přišel, a i když zmrzlina rychle tála, my jsme si každopádně pochutnali.

Vyzkoušet můžete i naše recepty na zmrzliny do tvořítek a mít v mrazničce připravené ledové osvěžení kdykoliv. 

zmrzlinovac vyrez

DOMÁCÍ NUGÁTOVÁ ZMRZLINA

Příprava: 15 minut + chlazení do druhého dne * Získáte: 500 ml zmrzliny

  • 250 ml kokosového mléka
  • 150 ml smetany, 30%
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100 g kvalitní čokolády

1. Kokosové mléko dejte do kastrolku a prošlehejte dohladka, přidejte smetanu, cukr a začněte zahřívat. Mírně šlehejte metličkou, aby se cukr rozpustil.

2. Poté přidejte na kousky rozlámanou čokoládu, vanilkovou esenci, a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zahřejte do bodu varu, nechte velmi krátce přejít a odstavte. Po vychladnutí ponechte krém přes noc v chladničce.

PRÁCE SE ZMRZLINOVAČEM

  • Nádobku na šlehání umyjte a vložte na 12 hod do mrazničky i se správně nasazenou přírubou s oušky. Pozor! Až ji budete vyndavat ven, držte ji jen za ucha, jinak se můžete spálit.
  • Vychlazený zmrzlinový krém nechte povolit v pokojové teplotě, promíchejte ho a nalijte do nádoby s hubičkou.
  • Nádobu na šlehání nasaďte do zmrzlinovače, stroj uzavřete a zapojte do zásuvky. Pusťte motor.
  • Otvorem ve víku za chodu stroje plynule nalijte směs dovnitř. Zmrzlinu nechte šlehat.
  • Když krém začne houstnout, po 10min intervalech ho začněte kontrolovat, zda je akorát. Dávkovací páčku posuňte směrem dolů a nadávkujte trochu zmrzliny. Pokud teče, šlehejte dál, začíná-li se stáčet, ihned konzumujte. Nevystihnete-li správný moment a stroj je v teplém prostředí, začne se mrazicí kapalina po delší době opět oteplovat a zmrzlina povolí.

Video vám celý proces krátce předvede. Zmrzlinový krém je po uvaření hustý, takže se krásně zpracuje. Do zmrzlinovače můžete vložit jakoukoli zmrzlinu, kterou máte rádi, jen by neměla obsahovat hrubé kousky ovoce a ořechů, aby stroj mohl nerušeně pracovat.

  • Chladicí kapalina ve šlehací nádobě není jedovatá, přesto se ujistěte, že po rozbalení přístroje nikde neprosákla.
  • Nádobu nechte i s přírubou s uchy vychladit v mrazáku při teplotě -18 °C. Musí stát rovně, na základně, aby mrazicí kapalina zůstala ve správné poloze.
  • Při manipulaci po mrazení dejte pozor na spáleniny od chladu.
  • Nádobu nepřeplňujte, měla by obsahovat maximálně něco přes 600 ml směsi. Při šlehání zmrzlina tuhnutím nabude.
  • Směs nalijte do nádoby plynule a bez přestávky. Kdyby jí bylo jen málo na dně, okamžitě se zmrazí a šlehací metly se nepohnou.
  • Ovoce mixujte bez semínek; jako základ směsi lze využít mléko, smetanu, džus, jogurt. Směs nechte vychladit do druhého dne v prostoru chladničky.
  • Při míchání zmrzliny každých 10-15 min kontrolujte zda je správně tuhá. Nesmíte to přehnat, protože by se šlehací metly mohly zastavit. V takovém případě stroj okamžitě vypněte.
  • Zmrzlinu natočte stlačením dávkovací páky za chodu motoru.

2 Comments

  1. zmrzlinovačř napsal:

    úžasné…………….. směs den před, tak pokud chci zmrzlinu tak musím čekat a čekat….. chladit směs 1 den, nádeobu v mrazáku také 1 den a když dojde tak opět šance za další dny…………opravdu skvělé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    připravit zmrzlinu musíte tak jako tak, dáte ji chladit (společně i míchací nádobu), což se udělá přes noc, no a pak už si zmrzlinu jen našleháte. Bez tohoto zmrzlinovače ji prostě jen sníte a ušetříte jen to šlehání…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.