DORT RŮŽE VE TŘECH KROCÍCH

JAKÉ PŘIKRÝVKY SE HODÍ NA LÉTO?
10.5.2023
JARNÍ KVĚTINOVÉ ZAVAŘOVÁNÍ
12.5.2023

Nedělní květnový svátek maminek je třeba oslavit sladce a výjimečně. Váš cukrářský dárek může být tak jednoduchý na přípravu, že vám to nebude nikdo věřit...

Upéct základní piškotový korpus na dort je víc než snadné. Lehounké piškotové těsto lze pak zkombinovat s libovolným krémem, který dá dezertu charakteristickou chuť másla, karamelu, nugátu, kávy, vaječného koňaku, vybraného ovoce a dalších dobrot. Možností je tolik, že si vlastně vystačíte s těmito minimálními dovednostmi a pokaždé vytvoříte zbrusu nový dort. Zbývá - jen nazdobit!

Zdobení dortů s sebou nese dost zkušeností, a nejen to; musíte k tomu mít docela slušný arzenál pomůcek, počínaje zdobícími sáčky s trezírovacími trubičkami, speciálními válečky na potahovací hmotu a formami na vytváření reliéfních ozdob konče. Pokud se této činnosti nevěnujete víc než je v rámci rodiny obvyklé, pak si docela klidně ušetřete peněženku a své dorty dokončete jednoduchými triky, které okouzlí stejně, jako ruce profesionálů. Jeden z nich, s nímž slavím úspěchy po mnoho let, vám nyní prozradím:

Příprava: korpus 20 minut + pečení / krém 20 minut + chlazení / zdobení 20 minut * Získáte: dort o průměru 16 - 17 cm

KROK 1: Základní piškotové těsto

  • počítejte na 1 vejce / 40 g krupicového cukru / 30 g polohrubé mouky

Celkové množství těsta zvolte podle velikosti své formy; orientačně platí:

  • malá forma - 3 vejce
  • střední forma (24 cm) - 4 vejce
  • velká forma (26 - 28 cm) a piškot na plech (21 × 34 cm) - 5 vajec

Troubu vyhřejte na 170 °C. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Pak po částech zapracujte čtvrtinu cukru a dále po jednom zašlehejte žloutky střídavě se zbytkem cukru. Nakonec ručně vmíchejte prosetou mouku. Těsto musí zůstat nadýchané. Formu bodově vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte dovnitř a pečte 30 - 45 minut podle výšky těsta. Hotové těsto na povrchu zezlátne a odskočí od boků formy. Nechte ho vychladnout a plňte ideálně druhý den.

 

KROK 2: Základní máslový krém

  • 75 g krupicového cukru
  • 4 lžíce chladné vody
  • 3 žloutky
  • 180 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkové pasty

Cukr a vodu zahřejte a svařte sirup na „měkkou kapku” (při 115 °C). Žloutky dejte do robotu a ušlehejte je, pak za stálého chodu postupně přidejte horký sirup a šlehejte celkem 5 minut. Směs zesvětlá a zhoustne. Do zchladlé směsi po lžících zašlehejte utřené krémové máslo s vanilkou. Nadýchaný krém dejte vychladit.

 

KROK 3: Růže z mandlové hmoty

  • 150 g marcipánu s podílem 40 % mandlí

Toto množství vystačí na nazdobení dortu o průměru 17 cm. Postupujte podle vyobrazení níže.

KROK 1: KORPUS

Jeho velikost zvolte podle formy, kterou vlastníte a podle svého záměru. Nadýchaný piškot přesuňte do rozevírací formy, anebo ho rozetřete na plech. Zvolila jsem druhou variantu, a to z toho důvodu, že po vykrojení dvou kulatých plátů o průměru 17 cm určených na dárek, mi zbudou okraje, které rozkrájím na kostky a vyrobím z nich ovocné poháry pro ostatní hosty, aby se oslavenec nemusel o svůj dort dělit. Nebudete-li zbytek upečeného těsta potřebovat, uložte ho do sáčku a do mrazničky pro pozdější užití.

Na plechu se piškot také rychleji upeče a navíc nemusím rozkrajovat korpus. Což je ideální pro chvíli, kdy pospícháte, a chcete dort naplnit hned. V opačném případě je vhodné upečené piškotové těsto odložit na druhý den, až si tzv. sedne a zpevní, pak se lépe rozkrojí.

KROK 2: KRÉM

Krém vytvořte podle návodu, nebo použijte vlastní recept, protože ho máte vyzkoušený a máte ho rádi. Vychlazený krém nechte trochu povolit a pak spojte oba pláty, dort potřete po obvodu a zbytek krému použijte na horní část dortu. Zde už nemusí být vysoká vrstva. Je zapotřebí proto, aby se sukýnky růže ukotvily a zůstaly na místě. Než zpracujete marcipán, nechte dort vychladit v lednici.

KROK 3: PRÁCE S MANDLOVÁM MARCIPÁNEM

Balíček marcipánu nechte trochu povolit, rozdělte ho na dvě části a první rozválejte. Placka by měla být tenká, tak jak to půjde, něco mezi 1 - 2 mm. Silikonový vál předtím pocukrujte, cukrem potřete i váleček, aby nelepil. Máte-li speciální váleček na fondán nebo marcipán, máte vyhráno, protože má nepřilnavý povrch. S obyčejným dřevěným si však poradíte také.

Placku rozkrájejte na proužky vysoké asi 2,5 - 3 cm. Nerovné okraje na konci nevadí, budou se hodit. Pak první proužek zvedněte a smotejte do volné ruličky. Posaďte ji na střed dortu. Další proužek na podložce 2 - 3× překruťte kolem své osy (podle jeho délky), úplně stejně, jako když stáčíte ozdobnou stuhu. Zvedněte ho, rychle přeneste na dort, a obtočte jím ruličku. Stále pokračujte i s ostatními proužky, přičemž jednotlivé konce jen lehce naaranžujte přes sebe. Pracujte až do konce, kdy už máte spirálovitě obtočený celý povrch dortu. Marcipán je měkký, ale tvárný, dodatečně můžete sukýnky prsty dotvarovat. Růži jemně pocukrujte.

Pohled zblízka vám prozradí, jakou roli zde hraje nahodilost a kvalita lahodné suroviny. Během okamžiku vytvoříte lehounký nepřeslazený dortík, který zaručeně vezme za srdce. Další milé dárky pro maminky naleznete níže a na našem e-shopu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.