JARNÍ KVĚTINOVÉ ZAVAŘOVÁNÍ

DORT RŮŽE VE TŘECH KROCÍCH
11.5.2023
POFFERTJES – MINI LÍVANEČKY Z HOLANDSKA
15.5.2023

Na letošní ovoce a zeleninu si vesměs ještě chvíli počkáme, už teď je ale ten pravý čas na výrobu sirupů, medů a želé z květů různých bylin.

Následující recepty mají jednoho společného jmenovatele: úžasně voňavé květy. Recepty berte jen jako inspiraci a květy volně poměňujte podle toho, co máte zrovna po ruce, jedlé kvetoucí nádhery je na jaře všude kolem nás spousta. 

Květový med je v českých končinách oblíbené sladidlo. Ať už se vrhnete na ten nejčastější pampeliškový, nebo se vrhnete na ten z popence či sedmikrásek, květy sbírejte vždy za slunečného počasí a v poledne. A nejde o ezoterickou radu, nýbrž o čistě praktickou: květy jsou v tu chvíli nejvíc rozvité a nejsou v nich žádní broučci.

Do květu přichází také černý bez. Zatímco bezový sirup se připravuje z květů zcela rozvitých, bezové želé můžete můžete dělat o týden dříve k větu ještě napůl zavinutých. Aby želé hezky ztuhlo, přidejte pár rozvařených jablek a želírovací cukr, je to opravdu jednoduché!

Právě teď přichází ten pravý čas i na výrobu léčivého smrkového medu. Na ten totiž potřebujete mladé smrkové výhonky. Při jejich sběru buďte opatrní, ať nepoškodíte větve, a nikdy neotrhávejte celý jeden strom, spíš tu a tam větvičku, aby mohl houstnout s růst.

Voňavou šeříkovou krásu můžete zavřít i do sklenice se sirupem, jak je neobvyklý, tak je lahodný. Využijete jej na normální pití stejně jako do míchaných drinků, podobně jako třeba ten levandulový.

Na tenhle parádní sirup si ještě chvilku počkáte, růže a levandule pokvetou až za pár týdnů, je ale na čase napsat si ho do diáře jako letošní „must-have“ položku: tohle prostě musíte vyzkoušet. Levanduli mám svoji, ale o růžové plátky jsem loni byla prosit u sousedů a rozhodně se to vyplatilo. Třeba na zmrzlinu nebo do ledového čaje prostě není nic lepšího!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.