POFFERTJES – MINI LÍVANEČKY Z HOLANDSKA

JARNÍ KVĚTINOVÉ ZAVAŘOVÁNÍ
12.5.2023
ZATOČTE SE ŠKŮDCI V ZAHRADĚ
17.5.2023

Malé jednohubkové lívanečky si okamžitě oblíbíte. V Holandsku patří vedle hranolků a vaflí ke stálicím street foodové gastronomie.

Je sice pravdou, že v tuzemské kotlině nás kynuté lívancové těsto ničím nepřekvapí. Jsme na něj odborníci od nepaměti. Ani já vás neomráčím nabídkou neznámé chuti, ale určitě vás zaujme prezentace mini lívanců na talíři i představa pomalého uzobávání, které dětem i dospělým vždycky chutná nejvíc. Na ulici si ke křupavému smaženému těstu můžete vybrat z mnoha variací sladkých omáček, čokolády a našlehané smetany, i ovocných, oříškových a zmrzlinových přísad.

Poffertjes se prodávají v porcích po 10–12 kusech a také u nás si vyberete svůj oblíbený mix chutí. S touto pochoutkou jsem se potkala nedávno v Jihlavě a pro malou inspiraci přidávám tip na přeliv - s horkými jablíčky a karamelem - čerstvým ovocem, mléčnou čokoládou a tvarohem - nebo s horkými švestkami a vlašskými ořechy. Lívancová porce však vůbec není špatná jen s vanilkovým cukrem a skořicí. Do mini lívanců patří kvasnice a o trochu víc cukru, než jsme zvyklí. K jejich výrobě slouží speciální pánev plná malých půlkulatých prohlubní, do nichž se lije řidší těsto. Jakmile se na povrchu těsta vytvoří bublinky, pomocí dřevěné špejle se lívance elegantním pohybem bleskurychle otočí a dosmaží. Kulaté baby lívance, jak se jim také říká, jsou díky tomu na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a měkké. V Holandsku existují rodinné restauranty, kam si můžete zajít výhradně na palačinky a horké poffertjes, třeba i s vaječným koňakem.

O nákupu pánve vážně přemýšlím, ale než tak učiním, vyzkoušela jsem si smažení na klasické kvalitní palačinkové pánvi. Zvládla jsem to bez nesnází. Dávkování těsta pomocí lžíce sice nevytvoří předpisově vysoké poffertjes, ale mini lívance o průměru 4 cm (což je správná míra) nasmažíte také. Dětem z nich vytvořte ovocné špízy třeba k blížícímu se Mezinárodnímu dni dětí. Je to skvělé jídlo na rodinnou oslavu.

Příprava: 15 minut + smažení 45 minut * Získáte: 67 ks baby lívanců

Kynuté těsto

  • 350 ml mléka, vlažného
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 g hladké mouky, proseté
  • ¼ lžičky skořice, mleté
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení

K podávání

  • jahody a zralé nektarinky
  • čokoládová poleva
  • zakysaná smetana
  • cukr s vanilkou
  • nasekané mandle / pistácie

1. Mléko zahřejte na teplotu 36 °C. Do misky nadrobte droždí a utřete ho s lžičkou cukru, přidejte 5 lžic mléka a 2 lžičky mouky, vše promíchejte. Droždí nechte vzejít.

2. Do větší misky prosejte mouku, přidejte skořici, vejce, špetku soli a po 10 minutách vzešlý kvásek. Metlou vypracujte vláčné těsto a nechte ho pod utěrkou 30 minut kynout.

3. Pánev s nepřilnavým povrchem nahřejte, vymažte přepuštěným máslem a pomocí lžíce na ní vytvořte lívance o průměru 4 cm. Jakmile těsto začne vytvářet bublinky, lívance obraťte a dosmažte. Uložte je do mísy a udržujte v teple, dokud nepřipravíte celou várku.

Z obvyklých surovin pro výrobu lívanců vznikne řidší těsto, které se však na rozpálené pánvi okamžitě zformuje, jak potřebujete. Těsto jsem ošidila o cukr, protože ho ubírám, kde to jen jde, a navíc přibude při dokončení pokrmu. K tradičním poffertjes často patří pouze cukr a chuť másla, takže se jídlo jí sladké. Chcete-li vytvořit sladké těsto, přidejte alespoň 50 g prosetého cukru.

Lívance můžete smažit na pánvi, ale i na nepřilnavém grilovacím plátu, kde zvládnete zpracovat velkou porci těsta najednou. Těsto by nemělo plavat v kaluži oleje, nechte ho nasáknout jen chutí přepuštěného másla. Smažení trvá asi tak 2 minuty, jen co povrch lívanců zezlátne. Jde to opravdu rychle. 

Zakysaná smetana, mandle nebo oříšky i trocha čokolády, jsou výbornými parťáky této dobroty. Připomínají nám teplé léto, na které se už všichni těšíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.