ZATOČTE SE ŠKŮDCI V ZAHRADĚ

POFFERTJES – MINI LÍVANEČKY Z HOLANDSKA
15.5.2023
MISKY NA ODKLÁDÁNÍ ŠPERKŮ
18.5.2023

Slimáci, mravenci a mšice, hryzci... To je jen neúplný výčet nevítaných hostů v zahradě, kteří umí s úrodou pořádně zatočit. Jak jim pobyt ve vašich záhonech a na stromech znepříjemnit, ideálně úplně překazit?

Jsem zastánce ekologických zahrad, takže rady na toxické přípravky v tomto článku nenajdete. Tento přístup se ostatně snažíme na našem e-shopu propagovat dlouhodobě a všeobecně, i proto u nás najdete celou sekci věnovanou ekologické drogerii a na blogu plno rad na šetrné praní a úklid i návodů na domácí přírodní kosmetiku.

S moderními ekologickými prostředky si navíc poradíte v podstatě s téměř všemi škůdci, aniž byste otrávili jiné, např. konvenční postřiky proti mšicím a dalšímu hmyzu jsou jedovaté pro včely a čmeláky. Pokud byste tedy nakonec přece jen sáhnuli po těch, hledejte na obalu informaci, že jsou pro včely bezpečné, protože bez včel a dalších opylovačů úroda stejně žádná nebude.

Teď už se ale pojďme podívat na nejběžnější škůdce a tipy, jak je odradit.

17823_e (1)

Slimák, nepřítel číslo jedna

Málokterý škůdce je tak otravný jako slimáci, kteří hlavně v deštivých letech dokáží zničit značnou část úrody: na jaře celé sazenice, později listy i plody. Jednoduchý způsob, jak slimákům cestu do záhonu aspoň trochu znepříjemnit, jsou měděné ohradníky. Pokud máte vyvýšené záhony a kutilského ducha, můžete je navíc napojit na 9V baterii a pak už se přes ně definitivně nedostane ani jediný slimák, aniž by ohradník ublížil komukoliv dalšímu, 9V napětí je příliš nízké, aby ublížilo dětem nebo domácím mazlíčkům.

Měděné ohradníky bez napětí dobře fungují ve spojení s různými pastmi: někdo radí pivo, já dělávám vedle záhonu malinkou kompostovou hromádku, kam dávám zbytky trávy nebo už slimáky okousaných jahod atp. Nahnilá potrava je pro ně lákavější než čerstvá a z takového pasti je posbírám snáz.
Všechny zmíněné metody však vyžadují, abyste (živé nebo mrtvé) slimáky sbírali. Pokud se této poněkud nechutné činnosti chcete vyhnout, použijte granule na bázi difosforečnanu železitého: slimáci jej pozřou, mají pocit sytosti, zalezou do svých skrýší a tam uhynou. Zbylé granule se rozloží na dusík a fosfor, které jsou naprosto neškodné a fungují jako hnojivo, tyto granule jsou schválené i pro ekologické zemědělství, takže oproti starým generacím jedovatých granulí nemusíte mít vůbec obavy, ani pokud máte mazlíčky či děti.

19925_5_eshop

Zatočte se mšicemi

Nesedí vám obrázek kbelíku k nadpisu o mšicích? Vysvětlím. Jako univerzální postřik (nejen) proti mšicím, ale celkově pro zvýšení odolnosti rostlin a zároveň jako jejich přihnojení funguje kopřivový zákvas neboli jícha. Kopřivy (nenakvetlé, ať nešíříte semena) dejte klidně s jinými aromatickým bylinami do nekovového kyblíku, zalijte ideálně dešťovou vodou a dejte někam bokem - během následujících 14 dní kopřivy zkvasí a dost nelibě páchnou. Jíchu naředěnou v poměru 1:10 pak můžete každotýdenně použít jako postřik, případně přihnojení.
cg_solar-maulwurf-whlmaus-schdli

Aby se krtek odstěhoval

Ne úplně vítaným návštěvníkem zahrad je i krtek. Ten je zahradě všeobecně prospěšný, protože provzdušňuje půdu a živí se hmyzem, zahrádkáři ale neradi vidí krtince. Nejúčinnější způsob, jak krtka odradit od pobytu ve vaší zahradě, je pravidelně ji používat. Krtci mají rádi svůj klid, takže jakmile zahradu začnete sekat a trávit na ní i s dětmi nebo psy čas, najdou si klidnější místo pro život. Hlínu z krtinců použijte do záhonů, odhalený vchod do chodby navíc udělá krtkovi průvan a ten on taky nemá zrovna v lásce.

Na chatách a chalupách se však denní provoz na zahradě zajišťuje špatně a krtci tak mají pré. O dostatečný hluk se tam tak mohou postarat plašiče, skvělé jsou tyhle na solární energii. Pokud by si na ně krtke časem zvykl a nastěhoval se zpátky, pořiďte si ještě jiný druh a v případě nutnosti je prostě střídejte. Jedy na krtky už se (naštěstí) prodávat nesmí, protože krtek patří mezi obecně chráněná zvířata, proč je ale zabíjet, když je stačí jednoduše přesvědčit k odstěhování...

19553_vykryt_eshop

Mravence stačí odsunout

U mravenců platí, že se bez nich žádný ekosystém neobejde a že se jich nikdy nezbavíte úplně. Pokud si začnou dělat hnízdo v záhonu či skleníku, nejlépe se jich zbavíte pravidelnou zálivkou a/nebo rozhrabáváním, případně nad hnízdo postavte květináč dnem vzhůru. Mraveniště si postaví i do něj a vám pak stačí podebrat květináč na hloubku lopatky i s hnízdem pod ním, přendat do kbelíku a odnést mimo zahradu. Na ochranu dřevin, na kterých rádi pěstují mšice, jsou nejlepší ekologická lepidla, kterými uděláte pruh na kmeni.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.