SLUNEČNÝ PAMPELIŠKOVÝ MED BEZ VAŘENÍ

KRABIČKY NA DÁRKY PRO MAMINKY
6.5.2021
TALÍŘE SE SLOŽENÝMI UBROUSKY ZVOU KE STOLU
11.5.2021

Vařený pampeliškový med patří s jarem ke stálicím naší kuchyně. Můžete ho vyzkoušet také zcela bez vaření, kdy jsou účinky této bylinky nejsilnější.

Pokud jste někdy nakládali jitrocel a vyráběli sirup, pak víte, jak na to. Postup je totiž úplně stejný. Pampeliškový med - měli bychom správně říkat sirup, protože jednak bez vaření nezhoustne, a navíc medem lze označit pouze produkt pilných včelek. Ať mu říkáme jakkoli, důležité je, že sirup i ostatní produkty z pampelišky lékařské, jsou blahodárné pro náš organizmus.

Když se pampeliškami opuntíkují trávníky, víme, že jaro je tady, i když nás počasí občas ještě navlékne do teplých bund. Pampelišky reagují na slunce úplně stejně, jako lidé - když je hezky, otevřou se plyšové květy a rozzáří se. Tahle skromná bylina, která je považována za plevel a urputně s ní bojují zahradníci, přináší po dlouhé zimě radost, užitek drobnému hmyzu a nám dokonce porci zdraví.

abeceda_zdravi_03

P - JAKO PAMPELIŠKA

pampelišky smetánky mají ve svém středu pampelišku lékařskou, která patří mezi významné léčivé byliny stejně jako všechny její sestřičky

Domovem pravé pampelišky lékařské je Skandinávie a u nás v podstatě neroste. Máme tu však další smetánky s úžasnými názvy - jako např. pampelišku křídlatou, bezzubou, upravenou nebo pampelišku záhadnou - a všechny jsou spolehlivými nositelkami zlaté koruny střapatého květu a svým složením významnými a dostupnými léčivkami doporučovanými zejména při zánětech močových cest a při léčení ledvinových kamenů. Látky v pampeliškách obsažené podporují tvorbu a vylučování žluči, mají pozitivní účinky na trávicí soustavu, užívají se při žaludečních poruchách i nechutenství. Listy působí na močový systém diureticky a pomáhají odstraňovat toxiny z těla. Pampeliška také obsahuje velké množství draslíku, který průběžně ztrácíme močením, není však vhodné užívat ji v těhotenství.

Ze smetánek užíváme:

  • kořen - sbíráme v březnu a dubnu ještě před rozkvětem rostliny - po usušení, upražení a rozemletí lze získat hořkou „pampeliškovou mouku“ používající se jako náhražka za kávu
  • listy - od května do září - používáme je kulinářsky do bylinkových salátů podobně jako špenát
  • květy - trháme v květnu a červnu - smetánky patří k významným včelařským rostlinám, ale naštěstí jich u nás roste hojnost; z květů lze připravit zlatavý med / sirup a to zatepla svařením s cukrem a citronem, nebo zastudena vylouhováním v cukru, vyrábí se z nich víno, také léčivé masti na pokožku

Na láhev o objemu 1,5 l si připravte

  • 90 květů pampelišek z čisté louky
  • 2-3 lžičky mletého kardamomu
  • 1 100 - 1 200 g krupicového cukru
  • 4 sklenice se šroubovacím / klipovým uzávěrem nebo 1 velká

1. Láhev umyjte, vypařte horkou vodou a nechte uschnout. Pampelišky natrhejte po ránu ve slunci, kdy jsou dokonale rozvité, najděte si místo daleko od silnice a znečištěného prostředí. Budete potřebovat pouze hlavičky bez stonků.

2. Květy rozložte na stůl na arch pečicího papíru a nechte vylézt malé broučky. Netřepejte s květy a nenamáčejte je, aby si zachovaly pyl. Pak do sklenic navrstvěte cukr, rozložte část květů, posypte kardamomem, a to vše opakujte, až sklenice zaplníte. Ukončete vrstvou cukru.

3. Sklenice postavte na slunné místo (ne přímo na slunce) na okně a nechte cukr rozpouštět. Reakci uvidíte už druhý den. Rozpuštění cukru trvá dlouho, záleží na velikosti sklenic. Čtvrtlitrové sklenice se zaplní sirupem asi po 7-8 týdnech.

4. Nakonec sirup přeceďte přes pláténko a naplňte jimi malé sklenice. Pevně je uzavřete, ponechte je v chladničce a načněte vždy jen jednu. 

POZN.: Pokud máte postup vyzkoušený a vyrábíte sirupu hodně, doporučuje se obsah sklenic pro dlouhodobé uskladnění krátce sterilovat.

pampelisak1

Tento pokus mám na svědomí poprvé. Znám nakládání jitrocelových listů do cukru a vím, že to funguje znamenitě. Snad mi odpustíte, že nakládání pampelišek zde uvidíte takříkajíc v přímém přenosu a tak se přidejte všichni, kdo se nebojíte výsledku :o) Pampeliškový med / sirup vznikne totiž nejdříve za 2 měsíce, takže způsob nakládání bych vám mohla připomenout až za rok. V okamžiku, kdy budu znát výsledek, už budou pampelišky tytam. 

TIP: Do sirupu přidávám mletý kardamom, kterému straním velice často, a očekávám kýžený výsledek. Kardamom patří k zázvorovitým rostlinám a koupit ho můžete ve formě tobolek obsahujících 12-18 vonných semen, která pak rozdrtíte, nebo si pořiďte malé množství kardamomu mletého, ale ten na vzduchu rychle ztrácí vůni i chuť. Kardamom patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a dochucuje se jím například turecká káva.

pampelisak2

Do sklenice navrstvěte nejprve cukr (ideálně pomůže trychtýř na zavařeniny) a pak jej prokládejte porcí pampeliškových květů, které lehce smáčkněte. Jsou jak pápěří, vejde se jich tam dost. Květy vždy poprašte kardamomem a vrstvení uzavřete cukrem. Pak sklenici dobře zašroubujte nebo izolujte gumičkou a zaklapněte klipovým uzávěrem. K nakládání jsem zvolila tuto italskou sklenici (naleznete ji na e-shopu) o objemu 1,5 l. Nevím, zda jsem udělala dobře, protože je možná výhodnější pracovat s malými sklenicemi, aby rozpouštění menšího objemu cukru bylo rychlejší. Je fakt, že jitrocel se nakládá většinou do litrovek, tak uvidíme.

pampelisak3

Je naloženo, sluníčko momentálně svítí každé ráno, a sklenici na kuchyňském parapetu pěkně sekunduje odložený romantický polštář. Tento povlak s názvem Léto naleznete na e-shopu, a v galerii pod článkem objevíte další inspiraci, v níž nechybí slunečné odstíny inspirované rozkvetlou přírodou.

Hned druhý den bylo vidět, že se ve sklenici něco děje. Objevily se kapky a po týdnu už se vrchní krusta cukru propadla dovnitř. O výsledku vás budu samozřejmě informovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *