ZNÁTE ALTERNATIVNÍ DRUHY MOUKY?

MED PRO DENNÍ PORCI ZDRAVÍ
4.5.2021
KRABIČKY NA DÁRKY PRO MAMINKY
6.5.2021

Běžně si v kuchyni vystačíte s klasickou bílou pšeničnou moukou. Zajímáte-li se více o zdraví, pečete chléb, nebo rádi experimentujete, pak je tu nepřeberné množství druhů mouky, které budí zvědavost.

Mouku kupujete ze všech sypkých surovin do kuchyně zcela jistě nejčastěji. Je potřeba téměř do každého vaření - od jíšek a zavářek do polévek, přes zahušťování omáček, až po sladké a slané pečení. Víte, že mouka může nezřídka za některé nezdary v kuchyni, a tak si všichni střežíme své recepty, které zaručeně fungují. V regálech obchodů se však v posledním čase objevují méně známé druhy mouky, které stojí zato vyzkoušet. Nejenže změní chuť a strukturu jednotlivých kulinářských výrobků, ale mnohé nabízejí bezlepkové pečení, velký objem bílkovin pro různé dietní režimy, množství vlákniny apod. Vyzkoušejte tedy něco nového. Je pravda, že musíte hledat další recepty nebo si zaznamenat v těch svých osvědčených odlišné postupy, ale váš jídelníček může být rozmanitější a zdravější.

SPRÁVNÉ ULOŽENÍ MOUKY

MOUKU JE TŘEBA V DOMÁCNOSTI DOBŘE SKLADOVAT

  • Dobře uložená mouka vydrží v domácnosti i 2 roky. Potřebuje suchou, chladnou, temnou a větranou místnost. V dnešní době má málokdo doma ke stálé spotřebě více než kilo mouky (od jednoho druhu), protože si nevytváříme zásoby a chodíme často nakupovat. Dbejte však na to, aby uskladněná mouka nebyla vystavena slunečnímu záření a vlhkosti, protože může žluknout.
  • Ideální je skladovat mouku doma asi půl roku a to v běžně uzavíratelných nádobách. Celozrnné mouky snáze žluknou, takže mají většinou i kratší dobu spotřeby. 
  • Kromě vlhkosti ze vzduchu mouka přijímá ostatní pachy, proto dejte pozor, jaké potraviny jsou kolem. 
  • Dlouhodobě dokonale hermeticky uzavřené dózy nejsou ideální, protože mouka musí dýchat. Stačí běžný uzávěr a pokud často vaříte a dóza je neustále otvíraná, je to v pořádku. Dbejte však na čisté náčiní, kterým mouku nabíráte, znečištěnou lžíci už do mouky neponořte.
  • Uskladněné zásoby mouky často kontrolujte, protože je s velkou chutí navštěvují obilní moli. Do mouky nakladou vajíčka a nepěkné následky už znáte.
  • Mouku před použitím pokaždé prosejte. Jednotlivé částečky se od sebe dokonale oddělí a těsta budou nadýchaná.
  • Speciální mouky, které jsou také dost drahé - jako např. banánová, mandlová nebo kaštanová (1 kg zakoupíte v rozmezí 200-300 Kč) kupujte v malém množství pro aktuální přípravu receptu. V bio kvalitě jsou k dostání v balíčkách od 250 g.
18153_120043_2_eshop_z2

OVESNÁ MOUKA

Oves patří k obilí nejbohatšímu na živiny. Nalezneme zde fosfor, železo a vitamín B1. Obsahuje také více lehce stavitelných proteinů a sacharidů, které se pomalu vstřebávají, a tím jídlo poskytne tělu zásobu energie na několik hodin. Mouku přidejte do těsta z pšeničné mouky, protože těsto bude ve výsledku křehčí a vláčnější. MOUKA JE VHODNÁ - na slaná i sladká těsta, kaše, k zahuštění omáček, lze koupit i bezlepkovou úpravu.
17896-(4)_eshop_z2

ŠPALDOVÁ MOUKA

Špalda je nejstarší odrůdou pšenice a má v současné době nejširší uplatnění v kuchyni. Celozrnná špaldová mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub a klíčků a splňuje veškeré požadavky na zdravé stravování. Dodává pokrmům tmavší zabarvení, příjemnou vůni a oříškovou chuť. MOUKA JE VHODNÁ k zahušťování, smažení (palačinek apod.), k vaření příloh (knedlíků, halušek), k pečení chleba a cukroví, kterému dodává nadýchanost.
003

CELOZRNNÁ MOUKA

Celozrnné mouky obsahují i vnější části zrna, což je obohacuje minerálními látkami, vitaminy a vlákninu. Mohou být jemně nebo hrubě mleté a pro své složení mají kratší trvanlivost. Podstatný je jejich nižší glykemický index. Celozrnné pečivo vypadá tmavší, těsto vydrží déle vláčné a má výraznou chuť. MOUKA JE VHODNÁ především k přípravě chlebových těst, rohlíků a dalšího pečiva, k pečení rustikálních koláčů a buchet.
18705_120059_2_e_z3

POHANKOVÁ MOUKA

Pohanková mouka, krupice i lámanka obsahuje obrovskou dávku zdraví prospěšných látek, za vše alespoň vitaminy skupiny B, cholin (regeneruje jaterní buňky), rutin, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek. Pohanka je vhodná k detoxikaci organizmu, při vředovém onemocnění, snižuje podrážděnost a bolesti hlavy. Jedná se o bezlepkovou obilninu, která je-li zpracovaná mechanickou cestou, zachovává si všechny benefity. MOUKA JE VHODNÁ k pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví i sušenek.
gg

MANDLOVÁ MOUKA BEZLEPKOVÁ

Mandlová mouka tvoří pilíř bezlepkového pečení. Mandle jsou zdrojem hořčíku, fosforu, zinku, vápníku a vitaminu E, obsahují nenasycené mastné kyseliny a patří jednoznačně ke zdravé kuchyni. Rozlišujeme dva typy mouky - odtučněná se vyrábí z loupaných blanšírovaných, nebo neloupaných neblanšírovaných sladkých mandlí a oproti neodtučněné mouce (což jsou jemně mleté mandle) saje více tekutin a dokáže zvětšit svůj objem. MOUKA JE VHODNÁ do dortů a cukroví, do krémů, domácího marcipánu a makronek.
001

KOKOSOVÁ MOUKA

Bezlepková kokosová mouka se získává z čerstvé kokosové dužniny po vylisování oleje, která se následně suší a mele na prášek. Dužnina je lehce stravitelná a obsahuje mnoho vlákniny poskytující dlouhodobý pocit sytosti. Mouka není chemicky upravována ani bělena. Pokrmy z této mouky voní a jsou celkově lehčí než z mouky mandlové. Mouku lze využít v kombinacích i samostatně, ale v tom případě přidejte vajíčko nebo více tekutin, aby se těsto nedrobilo. MOUKA JE VHODNÁ k pečení muffinů, zákusků a palačinek.
gre

ČIROKOVÁ MOUKA

Zrnový čirok je další bezlepková plodina, která je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, dále minerálních látek jako je hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, zinek a vitamíny skupiny B. Čiroková mouka má neutrální chuť a s tradiční pšeničnou moukou se kombinuje v poměru 30 % z celkového obsahu mouky. Použijte ji také všude tam, kde je v receptu uvedena kukuřičná mouka. MOUKA JE VHODNÁ k sladkému i slanému pečení, k přípravě chleba a pečiva.

To je jen malý výčet z možností, které mohou projít vaší kuchyní. Vyzkoušet můžete ještě mouku hrachovou, sezamovou, semolinovou, ořechovou, konopnou, hořčičnou, rýžovou i kaštanovou. A to zdaleka nejsou všechny, které trh nabízí. Každá mouka má své uplatnění, je něčím zvláštní, více či méně prospěšná našemu zdraví, vytváří odlišnou strukturu těsta, je nositelem zajímavé chuti.

  • Pokud nemáte perfektně připravený recept, pro začátek nahraďte jednu třetinu celkového objemu mouky novým typem.
  • A ještě dobrá rada na závěr - v zahraničních receptech často narazíte na výraz samokypřící mouka. Pokud ji neseženete, namíchejte si ji takto: přidejte 2 čajové lžičky prášku do pečiva na každých 150 g hladké pšeničné mouky. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.