TIPY DO NOVÉ ZAHÁDKÁŘSKÉ SEZONY

ASPIK S VÍNEM Z MASA A ZELENINY
17.4.2023
KAKAOVÉ TLAPY S MANDLEMI
20.4.2023

Je tu polovina dubna a to znamená, že základní „probouzecí“ práce na zahradě už by měly být hotovy. Jak ale každý majitel zahrady dobře ví, tím práce rozhodně nekončí.

Na to, jak krátká je sezona sklizně, se na zahradách pracuje dlouho. Od února se v teple domova sází první semínka paprik, kterým vzejití trvá dlouho, v březnu se pak postupně vysazuje zbytek a duben je měsíc výsevu přímo do záhonu.

Ty je nyní potřeba definitivně upravit, vyplít, zrýt, ochránit před škůdci, přichystat zavlažování. A na co nezapomenout?

93515_16043_vykryt_cmyk

Mistři proti plevelu

Pokud ještě nemáte hotovo, je nejvyšší čas pustit se do přípravy záhonů. Ty je potřeba pořádně vyplít, s čímž vám pomohou tyhle skvělé rukavice s drápy. Díky nim se totiž snadno dostanete i hlouběji ke kořenům neodbytného plevele. Na pampelišky a další plevely s hlubokým silným kořenem si ale připravte dlouhý úzký rýček nebo vypichovač.

Jakmile v zemi kus kořenu zůstane, má neuvěřitelnou schopnost vytáhnout se na povrch znovu, přičemž s každým jeho růstem na povrch je silnější a silnější. Na zmíněné pampelišky a podobné neřády dokonce existuje speciální vytrhávač plevele s čelistmi, které v hloubce uchopí kořen a díky páce, na kterou šlápnete, jej snadno vytáhnou ze země s minimálním rizikem poškození nebo přetržení kořene.
Použít můžete i různé babské rady: na plevel ve spárách dlažby pomáhá horká voda, povrchový plevel s jemnými kořínky nejsnáze vytrháte díky motyčkám a podobným plečkám, na trhu jsou i elektrické likvidátory kořenů. Plečky a vypichovače mějte v několik šířkách: různé upotřebíte např. mezi květinami, kde je málo prostoru, a jiné mezi širokými řádky mezi zeleninou. Ideální je mít je v nějakém boxu, který můžete jednoduše nosit s sebou, abyste vždy všechno měli po ruce a ještě snáze to pak uklidili na své místo.

18418_4560_eshop

Péče o kompost

Jedna z neoblíbených jarních prací je také přesívání kompostu, což je prostě dřina. Vzhledem k letošnímu chladnému jaru ale na nevyzrálý kompost oceníte urychlovač kompostu, díky kterému d procesu kompostování dochází i v chladných dnech, dokonce až do bodu mrazu. A nebojte: je zcela přírodní!
1942301_e_z1 (1)

Zavlažování zdar

Oříškem posledních let se ukazuje být dostatek deště, aby rostliny měly potřebnou vláhu. Svoje udělá správné zavlažování. Zapomeňte na kropení konví vší zeminy okolo: je o plýtvání vodou, díky které navíc poroste i plevel. Naštěstí jsou tu dnes chytré zavlažovací systémy řízené buď počítačem nebo prostě kohoutkem u čerpadla.

Ten jednodušší způsob, který však vyžaduje vaši přítomnost, je kohout u čerpadla na nádrži s dešťovou vodou a průsaková hadice. Tu nabízíme v několika délkách a hodí se na hustě osázené záhony, kterými ji prostě povinete. Nebojte se ani estetična: můžete ji klidně zakopat do země. Jakmile pustíte vodu, ta rovnoměrně začne prosakovat porézní pryží, ze které je hadice vyrobena. Ušetříte s ní při zalévání až 70 % vody!

Druhá možnost vhodná nejen do skleníků je zavlažovací počítač, který koupíte už od pár stokorun, a který – pokud je voda puštěná – v naprogramovaný čas bude zavlažovat předem stanovenou dobu. Ocení ho jistě nejen chataři a chalupáři, ale i časově vytížení zahradníci.

10332_novy

Jahody konečně bez hlíny

K zahradám patří stejně jako likvidace plevele i sklízení plodů vaší péče. Jedněmi z prvních jsou jahody, které je nyní potřeba dát do kupy: zbavit je seschlých nebo napadených listů, opatrně prokypři půdu kolem jejich kořenů tak, abyste je poškodili, přidání trochy vyzrálého kompostu, aby rostliny na svůj každoroční jarní sprint a plody měly dost živin.

Pokud začnou kvést už teď, přikývejte je bílou netkanou textilií, aby květy případné ranní mrazíky nespálily.

Skvělým pomocníkem jsou i tyhle plastové podložky, které jednoduše upevníte kolem rostliny. Zrající plody tak nebudou ležet na zemi, čímž zabráníte jejich uhnívání, plesnivění zašpinění od mokré hlíny a koneckonců se přes ně hůře dostanou jahodchtiví slimáci, kteří se úzkými okénky jen tak neprotáhnou. Podobnou službu vám udělá i dostatečná vrstva slaměného mulče, ale pokud nemáte zdroj levné slámy, jsou tyto podložky skvělé řešení, které vydrží roky.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.