NEJLEPŠÍ MAKOVÉ MOUČNÍKY, JAKÉ JSTE KDY OCHUTNALI

MASOPUSTNÍ PERNÍKOVÝ KOLÁČ S OŘÍŠKY A ŠVESTKAMI
5.2.2024
TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO
8.2.2024

Postoj k máku je obvykle jednoznačný, buď ho milujete, nebo ho nemůžete ani cítit. Jestli patříte do první jmenované skupiny, pak se na následujících řádcích máte na co těšit.

Mák je nedílnou součástí české kuchyně, jen těžko si bez něj lze představit tak tradiční moučníky, jakými jsou koláče nebo buchty, neodmyslitelně patří i mezi posypky na rohlíky a housky. Není bez zajímavosti, že na západ od nás mák zdaleka takovou popularitu nemá a naopak je tam pro svůj „drogový potenciál“ až démonizován.

Česko patří mezi největší pěstitele a vývozce máku v celé EU a i u nás je pěstování máku svázáno přísnými předpisy – pokud chce zemědělec na ploše větší než 100 m2 vysít mák, má podobně jako u konopí ohlašovací povinnost a lze pěstovat jen detailně popsané odrůdy máku. Jistě tušíte, že důvodem jsou obavy z výroby makových opiátů. (Ostatně, všimli jste si někdy, že když si Maková panenka s motýlem Emanuelem nevěděli rady, vydali se za moudrou makovicí, která jim nasypala zrnka máku, aby „problém“ mohli uspat? :-) )

My ale naštěstí nežijeme třeba v takové Británii, kde mák sice seženete, ale obvykle v balíčcích velkých jako pytlík majoránky (Britové dělají skvělé chlebíčky s citrusy a celým mákem!). U nás si můžete klidně hned teď doběhnout pro 200 g mletého máku, ze kterého uděláte tu nejlepší náplň na světě. Jakou? No přece tu z následujících receptů.

A jestli vás zajímá i něco o zdravotních přínosech máku – a že jich není málo –, najdete je o něco níže v článku s makovým pivním štrúdlem.

 

Jestli mi v něčem přijde mletý mák okouzlující, tak je to jeho schopnost zastoupit v receptu mouku – stejně jako je tomu v receptu na tento makový selský chlebíček. Tento recept můžete využít i při přípravě jiných moučníků, kdysi jsem u kamarádky jedla naprosto skvostný dort s přesně takto udělaným korpusem a navrch byla vrstva tvarohového krému zpevněného želatinou, ovoce můžete přidat jakékoliv, co máte k máku rádi.

Dobrý recept na rychlou a jednoduchou bublaninu se nikdy neztratí, zejména, když je v něm pro tuto buchtu velmi netradiční mák. Kolegyně Jana makovou bublaninu doplnila ovocem, které vám od poslední (nebo možná předposlední) sezony leží v mrazáku. A protože mák pro vysoký obsah tuků rychle podléhá zkáze a únor je ideální čas, kdy začít vyklízet mrazák na novou sezonu, je tahle maková bublanina s mraženým ovocem to pravé právě pro tyto dny.

Jedním z nejtradičnějších moučníků s mákem jsou svatomartinské rohlíčky. Jejich jemné a křehké těsto se mákem snoubí takřka dokonale a ani příprava není nijak složitá, nemusíte se jich vůbec bát. Makové pečivo se jídávalo i o zabijačkách: během celého dne, kdy člověku pod nos voní škvarky a uzené, totiž přijdou sladké makové rohlíčky opravdu k chuti.

Dnes už je mák coby neodmyslitelná součást Vánoc dávno zapomenutý, dříve na vánočním stole chyběl jen výjimečně. Je totiž symbolem hojnosti a navíc byl vždy velmi snadno k dostání a bez uzardění nahradil i část drahé mouky. Jestli pečení makových sušenek pojmete jako vánoční tradici nebo prostě jen další dobrý způsob, jak si dopřát makovou nálož, je už jen na vás.

A tady konečně nahoře vzpomínaný recept na pivní štrúdl s mákem a hroznovým vínem, ve kterém se dozvíte nejednu zajímavou informaci o zdravotním přínosu máku. Věděli jste třeba, že mák jedním z nejbohatších zdrojů vápníku? Jako bonus se podle receptu naučíte skvělé pivní štrúdlové těsto, tak se čtením (a následným pečením) neváhejte ani minutku.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.