BUCHTY PRO HONZU

POŘÁDEK V CHLADNIČCE MÁ SVÁ PRAVIDLA
21.8.2019
MERUŇKOVÝ SIRUP S LEVANDULÍ
26.8.2019

Nedá se nic dělat, buchty už budou jednou provždy spojeny s touto milou postavou. To bychom nesměli číst pohádky...

Mám mnoho přátel s tímto jménem, jmenuje se tak můj syn, holčičí podobu jména mám i já. Nic naplat, buchty jsem se musela naučit péct. Jako malá jsem nechápala, jak se dostane náplň dovnitř, a jak se těsto dá vytvarovat do krychličky. I když už to vím pár desítek let, chuť těsta jsem mnohokrát obměnila. Kynuté těsto na buchty je vlastně obyčejné, málo sladké i málo tučné, stačí, když je pěkně nadýchané. Vždyť veškerou chuť mu dají náplně, a těch může být do tuctu! Vzpomínám, že buchty dokázaly docela rychle oschnout, a tak jsem je měla nejradši ještě teplé.

To dnešní těsto, které dělám, je mastné i sladké, dodržuji magickou přísadu lžíce sádla, a náplně si vymýšlím všelijaké. Vyzkoušejte to jakkoliv po svém. Nejlépe se mi peče v kameninovém pekáči. Je veliký a těžký, společně s víkem v něm připravíte skvělá masa. Momentálně ho máme vyprodaný, ale na e-shopu i v galerii pod článkem objevíte další zboží. Třeba se vám zalíbí péct novodobě - ve skle.

004

KYNUTÉ BUCHTY S DVĚMA NÁPLNĚMI

Příprava: 90 minut * Získáte: 20 velkých buchet nebo 30 menších

Pokud budete dělat obě náplně, pak je třeba od každé jen poloviční množství

Těsto

   30 g droždí
   100 g moučkového cukru
   250 ml smetany
   500 g hladké mouky
   špetka soli
   vanilka nebo vanilkový cukr
   citronová kůra
   2 žloutky
   1 lžíce kvalitního sádla
   80 g másla + na potírání
   kapka rumu na potření hotových buchet
 
Maková náplň s višněmi
 
   200 g mletého máku
   100 g višňového džemu s kousky ovoce
   150 ml smetany nebo plnotučného mléka
   2 lžíce rumu
   - je-li třeba, doslaďte, záleží na chuti džemu
 
Tvarohová náplň s kokosem a rozinkami
 
   500 g tučného tvarohu v kostce
   1 žloutek
   70 g krupicového cukru
   hrst rozinek
   kůra z 1 citronu
   mletý kokos v množství potřebném pro zahuštění náplně
 
1. Udělejte kvásek - droždí rozdrobte do misky, posypte lžičkou cukru a rozetřete na kašičku. Přilijte asi 100 ml vlažné smetany a promíchejte. Zaprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a kvásek nechte 10 minut vzejít.
 
2. Mouku prosejte, promíchejte se solí a zbylým cukrem, přidejte vanilku a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vzešlý kvásek. Do zbylé vlažné smetany rozšlehejte žloutky a vše přidejte do mísy. Jako poslední vlijte rozpuštěné zchladlé máslo smíchané se sádlem. Pomocí robota (nebo ručně vařečkou) vypracujte vláčné těsto. Vložte ho do misky, pomoučněte a zakryté nechte 60 minut kynout na místě, kde není průvan.
 
3. Mezitím si připravte náplně a pekáč vymažte máslem. Troubu rozehřejte na 200 °C.
 
4. Těsto, které mezitím víc jak dvojnásobně zvětší svůj objem, přesuňte na pomoučněný vál, propracujte ho a vytvořte z něj válec. Rozdělte si ho na požadovaný počet stejných kousků (20-30), každý zploštěte, naplňte, zabalte a dobře uzavřete. Na pekáč klaďte buchty s rozestupy, protože budou stále kynout. Každou řádku ihned pomažte máslem, aby se buchty později neslepily. Hotový pekáč nechte ještě 15-20 minut odpočinout. Buchty se spojí a nakynou.
 
5. Pečte nejprve 10 minut zprudka, pak teplotu snižte na 150 °C a nechte buchty dojít 30 minut dozlatova. Před podáváním je pocukrujte.

 

Když těsto správně nakyne, je to radost. Na jeho přikrytí používám klasicky utěrku, a každý doma už ví, že nemá dělat průvan. Tady jsem mísu s těstem uzavřela potravinovou fólií; v kuchyni bylo docela chladno, a takto je těsto v konstantnější teplotě. Ke konci, kdy se těsto už dere ven, fólii na straně uvolněte.

Buchty kynou jak divé a než jsem zaplnila velký pekáč, bylo vidět, jak první řádka už vyskočila. Kynuté těsto si dobře rozumí s máslem, a tady je nutné natřít každou buchtu ze všech stran, aby šly po upečení pěkně od sebe. Ještě horké buchty znovu potřu máslem, ale smíchaným s rumem. Nijak ho tam nepocítíte, ale povrch nádherně zvláční.

Vyrobit šablonku, to byl jen v závěru klání takový malý nápad. Kytičky jsou vystřižené z obyčejného papíru, jen tak od oka. Určitě to zvládnete bez návodu :o) Hezkou zábavu a dobrou chuť!

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Nejen do těsta na buchty, ale do všech sladkých kynutých těst přidávám ještě strouhaný muškátový oříšek, těsto má velmi zajímavou chuť. Místo vanilkového cukru dávám vanilkový pudinkový prášek, těsto je pak pěkně žluté. Kdo má rád teplé buchty, může si ty zbylé ohřát na topinkovači, pokud je vybaven mřížkou na ohřev pečiva. Nemá-li toto příslušenství, lze použít i jinou kovovou mřížku, kterou na topinkovač postavíme.

  2. Jana napsal:

    Paní Marto,
    děkuji za příspěvek se skvělými radami! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.