EXTRA JEMNÉ KOLÁČE S DOMÁCÍ MAJONÉZOU

FROTÉ PROSTĚRADLA S BATIKOU
10.5.2018
7x Z LISTOVÉHO TĚSTA
15.5.2018

Chcete-li napéct koláče, které jsou druhý i třetí den kypré a nadýchané, vyzkoušejte recept s příměsí majonézy.

Recepty na základní kynutá těsta se od sebe tolik neliší. Přejeme si jen, aby těsto vytvořilo měkkou peřinku pod vrstvu tvarohu, máku nebo ovoce. Je to léty ověřený způsob, jak dopravit všechny skvělé koláče a buchty pohodlně do pusy. Když se peče u nás doma, brzy nezbude ani drobeček, takže jsem nikdy nepřemýšlela o tom, jak uchovat koláče déle čerstvé. Pokud to však potřebujete vědět, dostala jsem radu, ať vyzkouším těsto s majonézou.

Samozřejmě ne s tou, kterou koupíte s příměsí octů, hořčičného semínka nebo dijonské hořčice. Připravte si jemnou domácí majonézu ze žloutků a kvalitního oleje. S pomocí tyčového mixéru to trvá necelou minutu, takže je to neuvěřitelně snadné. Zvládnete to v mezičase, než vám vzejde droždí.

Nepřipadá mi to až tak zvláštní, protože majonéza nabízí jen jinou formu přidaných surovin – žloutků a tuku, patřících do těsta tak jako tak. Tradičně zadělávám s máslem, ale proč nevyzkoušet olej?

Dopadlo to dobře. Syrové těsto bylo neskutečně vláčné a absolutně nelepivé. Nakynulo přímo ukázkově a velice dobře spolupracovalo. Koláčům přidejte náplň, kterou milujete, a možná jako já – zasvěťte jimi nový plech do trouby, který nabízíme na e-shopu.

Ještě připomínám, že od 14. – 20. 5. můžete využít slevový kupon OnaDnes s 20% slevou na nákup napínacích potahů. Informace získáte na této stránce.


TVAROHOVÉ KOLÁČE S DOMÁCÍ MAJONÉZOU

Příprava: 40 minut + kynutí * Získáte: 25 ks koláčů

Těsto

  • 170 ml vlahé smetany, 12%
  • ½ kostky droždí (21 g) a lžíce cukru
  • 370 g polohrubé mouky, prosáté
  • 2 plné lžíce třtinového cukru
  • špetka soli (případně bez, je-li už v majonéze)
  • kůra z ½ citronu, jemně nastrouhaná
  • 150 ml neochucené majonézy
  • 1 prošlehané vejce na potření

Majonéza, 200 ml

  • 2 žloutky z velkých vajec
  • 150 g řepkového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka soli

Náplň do 25 ks koláčů

  • 500 g měkkého tvrohu
  • 40 g krupicového cukru
  • přírodní vanilkový extrakt, Ambrose 5 ml
  • 3 žloutky
  • ½ vanilkového pudinku
  • pekanové ořechy a mandle
  • brusinky naložené v rumu

Na dokončení

  • trocha rozpuštěného másla s rumem na potření
  • vanilkový cukr

1. Z poloviny vlahé smetany, droždí a lžíce cukru rozmíchejte kvásek a přikrytý ho nechte vzejít po dobu 8-10 minut. Mezitím si připravte majonézu:

Do úzké nádoby na šlehání vložte veškeré suroviny (ideální je ponechat je předem v pokojové teplotě) a ke šlehání použijte tyčový mixér. Postavte ho až na dno a zhruba 5 sekund mixujte. Pak táhněte mixér pomaličku vzhůru, podobně jako píst. Čím užší máte nádobu, tím lépe. V okamžiku suroviny vzkypí a hotová majonéza vytvoří obláček nad hlavicí mixéru. Získáte 200 ml husté majonézy. 

2. Do robotu dejte prosátou mouku, cukr, citronovou kůru a stěrkou promíchejte. Udělejte důlek, přidejte majonézu, vzešlý kvásek a pusťte motor. Za pomalého chodu po malých částech plynule přilévejte zbytek vlahé smetany. Vypracujte vláčné těsto. Jakmile vytvoří hladkou kouli, je hotovo. Vložte ho do mísy, jemně poprašte moukou a přikryté utěrkou nechte kynout na teplém místě po dobu 40 minut.

3. Když těsto ztrojnásobí svůj objem, přendejte ho na mírně pomoučněný vál a vytvořte asi 1 cm vysokou placku. Formičkou nebo hrnkem vykrájejte kolečka o průměru 7-8 cm a pomocí rovného dna menší skleničky v nich vytlačte důlek. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.

4. Troubu zapněte na 180 °C a připravte si náplň z tvarohu. Všechny ingredience smíchejte a hotovou náplň přesuňte do zdobicího sáčku s větší hubicí. V koláčích obnovte důlky, okraje natřete prošlehaným vejcem a střed zaplňte náplní. Koláče libovolně dozdobte. Dejte je péct do vyhřáté trouby na 15-18 min do zezlátnutí. Ještě horké těsto natřete trochou rozpuštěného másla s rumem a vychladlé koláče jemně pocukrujte.

kolace1

Příprava majonézy souvisí s představou perného šlehání metlou, suroviny se dokonce mohou srazit. Pokud jste tato varováni slyšeli, netrapte se jimi a vezměte si k ruce ponorný mixér a úzkou šlehací nádobu, jen o něco větší, než je hlavice mixéru.

kolace2

Majonézu zhotovíte za minutku a tak hustou, že se dá krájet :o) Při tradiční přípravě pro slaná jídla přidejte ještě špetku čerstvě mletého pepře a lžíci dijonské hořčice. My ale zůstaneme u pečení koláčů, takže v pozadí leží připravený plech na pečení, který je třeba pouze vyložit pečicím papírem.

kolace3

Hotové těsto je hladké a kypré, a v průběhu práce stále kyne pod rukama. Jakmile necháte koláčky s vytlačenými důlky odpočívat, hned se zase nafouknou. Důlky  je třeba před zdobením obnovit.

kolace4

Okraje těsta potřete prošlehaným vejcem. Tvarohovou náplň vložte do sáčku s ostře řezanou hubicí a důlky pořádně zaplňte. Ještě koláčky dozdobte ořechy, mandlemi a brusinkami – a plech může jít do trouby. Díky pečicímu papíru ho ani nezamažete. Papír jsem nakonec vyměnila za látkový ubrousek, a mohli jsme servírovat…


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *