MASOPUSTNÍ PERNÍKOVÝ KOLÁČ S OŘÍŠKY A ŠVESTKAMI

sušení prádlo
JAK EFEKTIVNĚ SUŠIT PRÁDLO NA ŠŇŮŘE I V SUŠIČCE, ABY NETRPĚLO ONO ANI VY?
2.2.2024
NEJLEPŠÍ MAKOVÉ MOUČNÍKY, JAKÉ JSTE KDY OCHUTNALI
7.2.2024

Udělejte si vláčný perníkový koláč k snídani. Je rychlý a jednoduchý, přitom plný rozmanitých chutí. O masopustu ho vyšperkujte horkou švestkovou omáčkou s kapkou alkoholu.

Recepty a rady kolem kuchyně sbírám s velkým zápalem celkem už padesát let. Chtělo by se mi říct, že i zkušeností, ale stále jsem na začátku, protože vše kolem zaznamenává nezadržitelný vývoj. Ve výčtu surovin a kuchyňských pomůcek, které jsem používala kdysi, je tolik novinek, že je stále co objevovat a učit se. Kde bych tehdy tušila něco o silikonových formách, z nichž se snadno vyloupnou i velice složité tvary pečiva, nebo o vaječných bílcích v prášku či o přesných digitálních váhách. To nejcennější, co jsem však mohla získat, to jsou rodinné recepty, přenášející i členy mé rodiny do dětství i mládí. Mnohé byly zaznamenány do umaštěných sešitků, které uchovávám jak oko v hlavě a nebyla bych to já, kdybych si do nich něco nepřidala a přizpůsobila je současnému způsobu vaření a pečení. Ale fortelný základ je v nich po předcích stále. K takovým receptům patří i maminčin voňavý a vláčný perník, k němuž o svátcích přidávám švestky s kapkou portského.

20272_eshop

ZAZNAMENEJTE SVÉ POKLADY

Máte-li komu předat své zkušenosti, a věřím, že máte, zapisujte si své nejlepší recepty do receptové knihy. Vaříte a pečete-li rádi, sami si časem rádi osvěžíte recepty, které děláte jen občas. Je to rodinné stříbro, věřte mi. Někdo, kdo vás má rád, bude po léta vděčně listovat pokaňkanými stránkami, které budou znamenat víc než atraktivní koupená kuchařka.

Příprava: 35 minut + pečení + 15 minut omáčka *Získáte: koláč o průměru 28 cm

Perník

  • 125 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 2 vejce 
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce instantní kávy v prášku
  • 300 g hladké mouky, prosáté
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 ml vlahého mléka
  • šálek lískových oříšků, lehce opražených

Příloha

  • 150 g kompotovaných švestek, scezených
  • 30 g třtinového cukru
  • 2 lžíce šťávy
  • pár kapek limetkové šťávy
  • trocha portského vína, dle chuti
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • ušlehaná smetana

1. Do kastrůlku dejte máslo a rozpusťte ho. Zároveň vmíchejte cukr a nepřestávejte, dokud se nerozpustí. Pak přidejte med, povidla a na mírném ohni směs prohřejte. Prošlehejte ji metličkou, aby se důkladně spojila do hladkého lesklého krému. Pak ji přesuňte do mísy robotu nebo do zadělávací misky.

2. Do zchladlé, ale dosud trochu vlažné směsi zašlehejte vejce, jedno po druhém. Přidejte koření, kávu, směs krátce a zlehka prošlehejte metlou se stěrkou, případně pracujte ručně. 

3. Pak navažte mouku, přidejte k ní prášek do pečiva a sodu. Vše promíchejte a po lžících přidávejte střídavě s mlékem do základu. Do hotového těsta ručně vmíchejte oříšky a těsto přesuňte do máslem vymazané formy.

4. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 - 45 minut. Špejlí zkontrolujte střed a koláč vyjměte z trouby. Vychladlý povrch můžete poprášit cukrem nebo pomocí šablony vytvořit vzor.

5. Švestkový přeliv - Okapané švestky svařte s cukrem, trochou šťávy z kompotu, limetkovou šťávou a portským vínem. Jakmile je směs zahřátá, vmíchejte práškovou želatinu. Míchejte, a když omáčka zhoustne, přelijte ji do misky a podávejte zároveň s perníkem a smetanou.

Objeví-li se na stole forma na pečení, utěrka a opodál zástěra, je jasné, že kuchyně bude záhy příslibem něčeho dobrého. Vymíchat perníkové těsto je rychlé, ale chce to fortel. Aby se všechny ingredience dokonale promíchaly, musíte mít v ruce kvalitní metlu a pevnou vařečku. Samozřejmě si práci ulehčete v robotu, chcete-li. Těsto nemusíte dlouho našlehávat, jen vám musí vzniknout pevný a hladký krém plný vůní. 

Po ruce mějte vždy praktickou utěrku.  Na našem e-shopu jich objevíte opravdu hodně; například bambusové - se skvělou savostí, bavlněné - s obrázky i bez, tkané s oboustrannými vzory, moderní i do venkovských kuchyní. Tento malý a nepostradatelný kousek textilu je milé svázat se sezonností, protože prostor i ozdobí. Momentálně - v mezidobí mezi zimou a jarem, dávám přednost kostkám a proužkům, protože květiny si šetřím na jaro. Ale chystejte se už teď!

Masopustní veselí vrcholí tento rok o blížícím se víkendu. Mezi 11. - 13. únorem byste měli zažít karnevalový průvod a pokud chcete následně držet 40 dní půstu před Velikonocemi, pak i pěknou domácí hostinu. Její součástí bývají i parádní sladkosti, takže si lahodný perník vyzdobte, ať potěšíte hosty. Omyvatelné plastové šablony zakoupíte v obchodech pro cukráře.

Švestky ve výborné omáčce nepřidávám každý den, ale masopustní snídaně stojí za to. Opražíte-li oříšky na suché pánvi ještě před přimícháním do těsta, jejich chuť se zintenzivní. Vyzkoušejte to!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.