JAK EFEKTIVNĚ SUŠIT PRÁDLO NA ŠŇŮŘE I V SUŠIČCE, ABY NETRPĚLO ONO ANI VY?

KOREK JE DEKORATIVNÍ, VYTVOŘTE SI TŘEBA SRDCE ZE ŠPUNTŮ
1.2.2024
MASOPUSTNÍ PERNÍKOVÝ KOLÁČ S OŘÍŠKY A ŠVESTKAMI
5.2.2024

Drying baby clothes, close up sušení prádlo

Snadno by se řeklo, že sušení prádla přece není žádná raketová věda – a je to pravda. Pravda je ale také to, že každý, kdo se někdy snažil nandat lavor mokrého prádla na sušák, nutně musel zjistit, že úplně jen tak to taky není.

Když tam prádlo totiž jen tak halabala navěsíte, prádlo bude schnout dlouho, bude zmačkané a ještě se ho tam ani zrovna moc nevejde. Věřím, že vy jako zkušené hospodyně máte svoje skvěle v průběhu let propracované a ověřené systémy, díky kterým prádla na sušák navěsíte co nejvíc. Je to ale vhodné? Pojďte se s námi podívat i další tipy, jak sušit rychleji a efektivněji, ať už na sušáku nebo v sušičce. 

  • Zejména v zimě je sušení prádla mnohdy zdlouhavé a nepříjemné, protože zvyšuje vlhkost vzduchu a sušáky zabírají místo. Perte ale vždy jen tolik prádla, kolik se ho na sušák vejde bez větších obtíží. Když kolem sebe prádlo má dost prostoru, schne rychleji, protože vzduch může cirkulovat. Sušit můžete také na ramínkách, jednak kvůli cirkulaci, jednak proto, že prádlo nebude tak pomačkané.
  • Nikdy, nikdy nesušte prádlo přímo na radiátorech. Tím byste jednak výrazně prodražili vytápění, a jednak byste si prádlo ničili. Řadě materiálů přímý kontakt s horkou plochou nesvědčí, rychleji puchří gumičky atd. Pokud byste prádlo dokonce dali v několika vrstvách, začnou se v těch středních množit bakterie a prádlo zatuchne.
  • Blíž k radiátoru ale můžete dát samotný sušák nebo pořídit závěsné mini sušáky přímo na topení. Sušák by ale neměl být k radiátoru přiražený: opět by se zhoršila cirkulace vzduchu a mohla by se zarosit okna. Z důvodu nedostatečné cirkulace vzduchu se doporučuje nesušit ani v koupelnách, i když to k tomu svádí.
  • Prádlo před pověšením pořádně proklepněte, např. ponožky ručně natáhněte a věšte vše tak, aby nic nebylo prověšené: každý záhyb, který na prádle bude ve chvíli pověšení, tam bude i po uschnutí. 
  • Při praní volte nejvyšší možné otáčky, protože tím se z prádla odstraní víc vody. Nadměrná vlhkost v bytě může způsobovat plísně a řadu dalších problémů. Pokud máte součástí prací dávky kousky, které velké otáčky nesnesou, odstřeďte je zvlášť nebo je prostě perte zvlášť pohromadě. Kde udělat ten správný kompromis s ohledem na barvy a vlastnosti tkanin, to už vyšší dívčí opravdu je!
  • Sušte jen ve vytápěné místnosti a pravidelně a dostatečně dlouho větrejte, abyste odtamtud dostali všechnu odpařenou vodu. V jedné pračce jí může být i několik litrů!
19929_eshop_z1

Používejte odvlhčovače

Pokud s vlhkostí v bytě bojujete i normálně a bez sušáku v obývacím pokoji, pak se bez odvlhčovače prostě neobejdete. Můžete používat jednorázové, doplňovací i elektrické, možná oceníte i vlhkoměr, který vám poradí, kdy už je třeba odvlhčování použít. Klasický pohlcovač vlhkosti vydrží zhruba 2-3 měsíce, takže zimní sezonu zvládnete maximálně se dvěma náplněmi.

Sušičky prádla jsou skvělí pomocníci, bez kterých si v zimě neumím představit fungovat, ač v létě ji používám jen naprosto výjimečně a proto, že půlroční nepoužívání jí rozhodně nesvědčí. Správný provoz sušičky tak, aby se neničilo prádlo ani ona, ale chce znát pár základních pravidel.

  • Pamatujte, že zdaleka ne všechno prádlo do sušičky patří, je proto vhodné sledovat štítky na oblečení. Rozhodně omezte pobyt v sušičce oblečení s membránami a jinému funkčnímu prádlu, tričkům s potisky, které mohou popraskat atd. Já osobně jsem už před lety řekla, že běžné prádlo, které nepřežije sušičku, nemá (zejména v dětských) skříních co dělat. Ano, něco málo jsem zničila, protože jsem to navzdory upozornění na štítku do sušičky dala. Leccos ale kupodivu přežilo. :-)

  • Opět platí, že prádlo perte na co nejvyšší otáčky to štítek dovolí. Čím méně vody v prádle bude, tím rychleji jej sušička usuší a tedy i s nižší spotřebou (a že zrovna sušička žrout elektřiny je). 

  • Nepřekračujte maximální kapacitu sušičky, protože pak prádlo nedosuší a zavlhlé znamená i zatuchlé.

  • Já osobně, pokud na konkrétní kus prádla nepospíchám, z prací dávky vyndávám materiály, které se suší výrazně delší nebo naopak kratší dobu než zbytek prádla. Často tedy takto vytáhnu džíny nebo manšestráky, svetry, moje lehké halenky a topy, chlupaté mikrovláknové a flísové mikiny atd. Pokud tam takový kousek necháte, opět se prodlužuje doba sušení a prádlo zatuchá. Tyto věci sušit samostatně nebo na sušáku.

  • Nesušte vše na jeden program, sušička jich ne nadarmo má několik pro různé typy prádla. Velké kusy jako pánské rifle či povlečení se dobře suší na program (nepřekvapivě) nazvaný jako jeans, povlečení atd.

  • Pravidelně čistěte všechny filtry, které váš model sušičky umožní. A jednou za čas ji nechte vyčistit strojově. K tomuto článku mě inspiroval můj zážitek z loňského podzimu, kdy moje sušička přestala fungovat. Opravář hned poznal, že je to zanešeným vnitřkem sušičky, odvezl ji, celou rozebral, vyfoukal. Od svého návratu suší o dost rychleji a prádlo je i samo od sebe voňavější. Dle jeho slov je strojové čištění třeba po 3–5 letech provozu a já jsem měla spíš štěstí, že se motor po těch skoro 8 letech jen odmítl točit a „neumřel“ úplně.

  • Pokud sušíte zimní bundy, oteplováky nebo další druhy prádla, u kterých je žádoucí rovnoměrné rozložení péřové nebo i mikrovláknové výplně (peřiny, spacáky atd.), dejte do bubnu pár tenisáků. Běžné, např. vlněné míčky, které se k rovnoměrnému sušení v bubnu využívají, na to nestačí, za tímto účelem sáhněte opravdu po něčem těžším. Bundy budou jako nové!

1830901_1830902_eshop_z4

Voňavá eko vajíčka

Nebo nechte tenisáky svému účelu a pořiďte si tahle voňavá vajíčka, která příslovečně zabijí dvě mouchy jednou ranou. Prádlo krásně provoní díky přírodním esenciálním olejům, klasickou aviváž se při sušičkování nedoporučuje používat, protože zadržuje ve tkaninách vodu a její výpary pak sušičku zanáší. Vajíčka fungují i jako naopak doporučované míčky, protože během otáčení bubnu prádlo načechrávají a oddělují jej od sebe, čímž se zlepšuje cirkulace vzduchu a tím pádem zkracuje doba sušení. Dokoupit můžete i samostatné náplně nebo druhý typ vajíčka určený pro ekologické praní.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.