KOREK JE DEKORATIVNÍ, VYTVOŘTE SI TŘEBA SRDCE ZE ŠPUNTŮ

5 TIPŮ NEJEN NA DEKORACE, KTERÉ STARÝM VĚCEM DAJÍ NOVÝ ŽIVOT
31.1.2024
sušení prádlo
JAK EFEKTIVNĚ SUŠIT PRÁDLO NA ŠŇŮŘE I V SUŠIČCE, ABY NETRPĚLO ONO ANI VY?
2.2.2024

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XVI

Korek za námi přicestoval ze západního Středomoří, kde své mateřské stromy chrání před požáry, ztrátou vody i působením bakterií. Využívá se do posledního kousíčku v celé řadě odvětví. Ani my ho nevyhodíme.

Ódu na korkové zátky už jsem na našich stránkách pěla vícekrát. Nejsem sama, koho láká schovat do šuplete každý špunt, který projde domácností. Tuhle sbírku jsem získala od kamarádů, protože když si usmyslíte, že si ze zátek něco vyrobíte, chvilku trvá než je nashromáždíte. Korek nepropouští vodu ani vzduch, a tak není divu, že hlídá zrání dobrých vín. Máte-li kolem sebe vyznavače bílého nebo červeného moku, neváhejte se jich zeptat, zda vám se sbírkou nepomohou. Máte akorát tak čas vyrobit srdce hodící se i k svátku svatého Valentýna :o)

Korek je surovinou známou od dávných dob. Dodnes jsou na území Číny, Egypta či z oblasti Persie nalézány fragmenty obuvi, rybářských splávků, střešních krytin a dalších předmětů každodenního užívání. Korkové zátky do amfor a sudů s vínem se našly i v ruinách Pompejí. Pozoruhodná stálost tohoto přírodního materiálu je výjimečná a to nemluvíme o dalších vlastnostech, pro něž je korek využíván v nábytkářství, stavebnictví, různých sportech, v letectví a plachtění, při výrobě hudebních nástrojů, v obuvnictví apod. Domovem korkového dubu, z něhož je korek získáván, je Portugalsko, přičemž množství vyprodukované suroviny tvoří víc jak polovinu světové produkce. Jen se doma rozhlédněte - určitě máte z korku ledacos - připomenu třeba prostírání, korkovou podložku na jógu, podlahovou izolaci nebo nástěnku. 

ČÍM VÍC ZÁTEK, TÍM VĚTŠÍ SRDCE

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU SRDCE

Tentokrát slibuji minimum prostředků. V podstatě vám postačí korkové zátky a lepidlo, a pak ještě pár doprovodných materiálů. Velikost srdce bude samozřejmě záviset na počtu nashromážděných špuntů od vína. Hezky působí mix od červeného a bílého vína, kdy se v mozaice začnou doplňovat různě zabarvené konce. Jen jedno musíte oželet - na zátkách je nejzajímavější jejich potisk, a ten tentokrát zůstane schován. Vynikne pouze při bočním pohledu na vaši skládačku, tak si na kraje ponechejte ty nejpěknější. Na srdce široké 30 cm a vysoké 26 cm budete potřebovat:

  • 120 - 130 ks korkových zátek
  • lepidlo v tavné pistoli
  • karton na výrobu šablony
  • tužku, nůžky
  • velkou pracovní podložku nebo balicí papír
  • libovolný počet háčků
  • provázek na zavěšení
SKLÁDEJTE PODLE ŠABLONY

ZÁTKY BY MĚLY MÍT PŘIBLIŽNÉ STEJNOU VÝŠKU

S tímto úskalím jsem na počátku práce nepočítala. Aby srdce vypadalo krásně i z boku, je třeba získat špunty se stejnou výškou, anebo zkracovat a upravovat, což znamená velké úsilí. Nejčastěji narazíte na zátky vysoké 4,5 - 5,5 cm, soudě podle toho, že jsem jich získala nejvíc. Centimetrový handicap se docela dobře ztratí, ale zátek musíte mít opravdu hodně, abyste si mohli dovolit vybírat. Tohle štěstí jsem měla. Mnoho zátek měří pouhých 3,5 cm, a je třeba je vyřadit, ty nejdelší je třeba zkrátit, takže si k práci povolejte někoho silného a šikovného, kdo se neřízne.

1  Nejprve si vyrobte šablonu z pevného kartonu. Tvar i velikost je na vás. Vystřihněte ji a položte na pracovní podložku. Moje šablona je velká 30 × 26 cm.

Skládání zátek je absolutně kreativní. Jde o to, aby se špunty na více místech dotýkaly a mohli jste je spojovat lepidlem. Mnohdy je třeba jejich skupenství lehce navolnit, mezery mezi špunty jsou pak nepravidelné. Protože jsem v mozaice hledala nějaký řád (vůbec tam nemusí být a skládat lze nahodile) vytvořila jsem si kolmou středovou osu, která mi pomáhala srdce vytvarovat zrcadlově.

3  Osvědčilo se mi skládat od spodní špičky a od středové osy na jednu zvolenou stranu. Určitě si najdete svůj způsob, ale já jsem si vždy slepila k sobě 2 zátky a připojila je k rozrůstajícímu se celku. Pozor na prsty, často se horkému lepidlu neubráníte.

4  Po vytvarování jedné poloviny srdce pokračujte zrcadlově na druhou stranu. Nevadí, když kontura srdce bude trochu křivolaká, záleží na zvoleném tvaru šablony. Při práci libovolně střídejte zarůžovělý a čistý korek, otvory po vývrtce nevadí, ve výsledku působí dekorativně.

Nakonec zalepte do mezer mezi zátkami háčky pro zavěšení drobných předmětů a z rubu přilepte provázek pro upevnění srdce na stěnu.

SRDCE PŘIPEVNĚTE NA STĚNU

Korkové srdce získalo své místo v kuchyni. Můžete ho využít jako nástěnku na vzkazy, háčky poslouží k umístění drobností, které se v kuchyni neustále ztrácejí. V každém případě vyrobíte objekt, který upoutá pozornost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.