5 TIPŮ NEJEN NA DEKORACE, KTERÉ STARÝM VĚCEM DAJÍ NOVÝ ŽIVOT

BÁBOVKOVÁ ROLÁDA S MASEM A HOUBAMI
29.1.2024
KOREK JE DEKORATIVNÍ, VYTVOŘTE SI TŘEBA SRDCE ZE ŠPUNTŮ
1.2.2024

Recyklace, upcyklace, re-use, swap... Nejen virtuálním světem se už roky hodní spousta v podstatě nových pojmů, které mají jedno společné: popisují skutečnosti, které se snaží dát starým věcem nový život. Pro starší ročníky zpravidla nejde o nic nového, nápadů, jak žít udržtelněji a přitom si užívat krásných nových věcí, ale není nikdy dost.

K dnešnímu článku mě inspirovala osobní vzpomínka. Můj dědeček byl velmi spořivý muž. Narodil se v roce 1930, jeho tatínek, můj pradědeček, byl uprchlík a zemřel, když dědovi bylo 14, maminka byla sirotek a jejich rodina tak nepřekvapivě byla nejchudší ve vsi – do jejich domu byla zavedena elektřina jako do posledního a ještě si na to museli půjčit. Není proto divu, že stejně jako většina lidí této generace byl i můj děda z těch, kdo pro příslovečné pírko přes plot skočili.

Já jsem dětství prožila v 90. letech, a i když jsem rozhodně nevyrůstala v žádném přebytku, pamatuju si, jak jsem se za některé jeho počiny jako dítě styděla: když nosil věci od popelnic. Když si do obchodu v kapse nosil mikrotenové sáčky na pečivo nebo kelímky na saláty, aby je znovu použil. Když v kuchyni využil každé poslední sousto a my tak na prázdninách obědvali bramborovou kaši promíchanou s kolínky. :-) Takových situací byla spousta.

O tři dekády později je takovéto chování bráno v mnohém jako normální a žádoucí, lidé na swapech vyměňují svoje přebytky za ty cizí, články o zpracování surovin do „poslední slupky“ patří mezi ty oblíbenější. A já se vzpomínkou na dědu chodím do obchodu s pytlíky na pečivo v kapse, abych prodloužila jejich smysluplný život, a až na tu kaši s těstovinami dělám celou řadu věcí stejně jako on, i když moje motivace je dnes jiná a nedostatkem zboží na trhu netrpíme.

Sebrala jsem tu pro vás ale pár užitečných tipů, jak si podobně, téměř bezezbytkově vyrobit dekorace i praktické drobnosti do domácnosti. Protože i starý svetr, tupé struhadlo po babičce i papírové plato od vajec si zaslouží druhý život. Mimochodem, u každého odkazu najdete pro inspiraci i můj bonusový tip, na co danou věc použít ještě jinak.

Namotat, polepit, využít zbytky barevných krabic nebo obalů od potravin. Využít jde opravdu mnoho věcí a mnohdy i velmi netradičně. Co takhle šití ze staré smaltované konvice, která už nemá využití? Pokud si na takovéto hraní potrpíte, určitě už máte doma i tavnou pistoli a střádáte různé zbytky látek, třeba i z triček. Já so teď třeba ze starých plavek vyrábím ztracené ramínko k těm mým novým. Pokud ale neteče, bude z ní ale podle tvaru i krásný květník nebo váza.

Jedna z mých nejoblíbenějších vychytávek na využití starého struhadla je věšáček na náušnice, využít jde ze všech stran. Jedno ze starých tupých struhadel, které jsem našla v našem starém domě, je třeba trvale zaparkované u čisticích prostředků a používám jej na strouhání mýdlových vloček na praní.

Pokud rádi pálíte svíčky a zůstávají vám na dně různé zbytky, určitě je nevyhazujte, i nevypálenému vosku totiž jde dát nový život v nové svíčce slité ideálně do skla po nějaké předchozí svíčce nebo do opuštěného hrnečku. Ostatně, je to pak taky krásný dárek a hrnek po umytí lze používat zase k původnímu účelu. A když do vosku vmícháte pár kapek éterického oleje, může dostat i konkrétní praktické využití: třeba taková citronela totiž působí repelentně a eukalyptus vám uleví od rýmy. Pokud ale byly původní svíčky voňavé, tak pozor, aby se vůně příliš netloukly.

Omrzely vás už dekorativní květníky, které vám zdobí okno, ale kupovat nové vám přijde zbytečné? Naprosto souhlasíme. Možná ale zrovna probíráte skříň a nechcete se vzdát svého oblíbeného trička, ačkoliv je vám jasné, že jeho obnošenost už je místy opravdu vidět. Není nic jednoduššího než látku z něj využít na výrobu nového květníku, z trička mojí prvorozené, které měl rád můj muž, jsem zase poté, co z něj vyrostla, šila povlak na polštářek. Oblíbenému starému oblečení jde dát nový život opravdu mnoha způsoby!

Pro setí rychlospotřebních bylinek, jako je třeba řeřicha, pěstování minigreens („přerostlých“ klíčků už s pár pravými listy, v nichž celá rostlinka chutná jako budoucí zelenina, určitě vyzkoušejte!) nebo předpěstování sadby do zahrady využijete papírové obaly od vajec. Jsou totiž odolné i při namočení, stačí pod ně dát tácek. Já na předpěstování sadby (mimochodem, rostliny jdou do země sázet i s obalem, který se rozloží) používám zbytek plat, která v zimě nespotřebuji na zatápění v krbových kamnech, jde to s nimi lépe než s podpalovačem. Mají u mě tak ukázkový životní cyklus: nejdřív je sbírám, v zimě jimi zatápím a na jaře do nich sázím, abych je pak zase mohla začít sbírat.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.