ORIGINÁLNÍ KVĚTINÁČE ZA PÁR KORUN

KOŠÍČKY S NETOPÝRY
28.4.2023
CO SI SBALIT DO LÁZNÍ?
3.5.2023

Domov dělá postel, židle... a květina! Sebekrásnější pokoj nikdy nebude tak útulný, jako když do něj dáte pár pokojovek. A když je vyšperkujete originálními květináči, o úspěch je vystaráno podruhé.

Pokojové květiny nikdy nebyly moje silná stránka, protože pravidelné zalévání (a ještě, když každá chce jinak) bylo nad moje síly. Pak jsem ale po jedné milovnici květin zdědila tolik pokojovek, že je skoro nebylo kam dát, a nutno podotknout, že naše pokoje i schodiště zastavěné vzrostlými rostlinami vypadají opravdu mnohem lépe.

A tak jsme se s dcerou pustily do zvelebování jejich vzhledu nejrůznějšími zápichy a momentálně máme v plánu i ozdobné květináče. Já tyhle věci z principu nekupuju nové, takže jsem se rozhodla nazdobit ty staré, kterých mám plný skleník a ve kterých jsou i ony květiny, a inspiraci jsem posbírala kde jinde, než na decoDomáckém blogu. A tady ji máte i vy!

Velmi jednoduchý a efektivní způsob upcyklace, jak se moderně novému hávu starých věcí říká, je ubrousková technika. Při ní zužitkujete všechny ty krásné papírové ubrousky, které určitě máte někde v šuplíku v zásobě, navíc potřebujete jen lepidlo na dekupáž. To má, na rozdíl od klasického univerzálního bílého lepidla, vlastnosti i ochranného laku, takže hotový předmět je chráněný i před vlhkostí, což se zrovna v případě květináče hodí 2krát. Na nácvik s prvními pokusy vám ale vystačí i ten „herkules“.

Pyžamo můžete květináči velmi podobným způsobem vyrobit nejen z ubrousků, ale i z látek. Ideální jsou úplety, které přilnou mnohem lépe než materiály s pevnou vazbou jako např. plátno. A nemusíte ani do galanterie, použijte staré oblečení s oblíbeným vzorem. Navíc potřebujete opět už jen lepidlo na dekupáž.

Některým květinám vyloženě sluší trocha nedbalé elegance, které dosáhnete i díky kusu látky a provázku. Použít můžete režné nebo jiné plátno, využít můžete i větší látkové ubrousky – počítejte ale s tím, že se mohou od hlíny umazat. Tento způsob má tu výhodu, že jej můžete měnit podle nálady klidně několikrát do roka.

Někdy se stane, že samotná květina nezabírá v květníku příliš místa a holé boky nevypadají zrovna vzhledně – jako třeba u jarních cibulovin. Řešením může být vyšší květináč, který tento vzhledový nedostatek vyřeší, nebo originální věneček, který holé strany překryje. Stočit jej můžete ze stonků břečťanu, proutků nebo jej klidně koupit hotový, třeba z ratanu. Dozdobení už je ale jen na vás, pár mašlí nebo kousek mechu vypadají také skvěle.

No a až budete mít na všechny ty krásné květiny v originálních květináčích málo místa, tak je prostě začněte věšet. Za mých dětských let se uzlíkové metodě říkávalo drhání, dnes je populární označení macramé a nepotřebujete nic víc než hezký provázek. Já jsem na domácí tvoření hodně nešikovný tvor a čestné skautské, že jsem to zvládla i já, jen je třeba si trochu pohrát se správným vyvážením. No není to nádhera?


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.