ZÁŘIJOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ARANŽMÁ Z VŘESU

VŠE, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O PRANÍ
23.9.2022
PERFEKTNĚ ČISTÁ DOMÁCNOST
28.9.2022

Vřesovce a vřesy se se vší parádou předvádějí v zahradách i na balkonech. Venku budou krásné až do prvních mrazíků a při jejich aranžování si můžete vybrat hned z několika barev. 

Pokud na svých loveckých výpravách za houbami zavítáte na místo, kde roste vřes, dobře si ho pamatujte. Obvykle je to slunná stráň nebo paseka, kde v tuto chvíli kvetou vřesy v rozsáhlých porostech. Je to nádhera. Jedná se o keříky vřesu obecného, s hustými a drobnými listy a fialovými kvítky. Není náhodou, že takové místo je trochu nostalgické a natrháte-li někomu pár kvetoucích větviček, ústy květomluvy říkáte: „Jakmile jsem sama / sám, vzpomínám na tebe”.

V zahrádkách jsou koberce vřesů pestřejší. Doplňují je vřesovce, které se spolu s nimi ochotně rozrůstají. Obě rostliny si lidé hodně pletou, ale péče o ně je podobná. Mají rády písčiny i rašelinné půdy, a rozdíl je především v době jejich kvetení. Vřes (Calluna) vykvétá od konce léta do pozdního podzimu a vřesovec (Erica) od podzimu až do do jara. Máte-li je v oblibě, pak vám záhony pokvetou téměř celý rok.

Vřesovec má objemnější květy vypadající jako mále džbánky s vlnkovaným okrajem. Právě takový, bohatě kvetoucí keřík jsem si vybrala k podzimnímu aranžmá do bytu. Vřes se svou stavbou běžně nehodí k vázání kytic, ale přesto si velkou kytici na svůj stůl postavíte. Využila jsem jednoduchý trik - dozdobila jsem vřesovec přímo v květináči rostlinami, které neuvadnou.

Pokud se letos chystáte své rodině prostřít na zbrusu novém nádobí, pak ještě upozorním na puntíkovaný talířový servis, který mi hned padl do oka. Roztomilost puntíků rafinovaně brzdí černá barva, a činí ho ještě zajímavějším. Další nabídku porcelánových setů naleznete na našem e-shopu.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VYTVOŘENÍ KVĚTINÁČOVÉ KYTICE

Nejprve si v zahradnictví vyberte bohatě kvetoucí vřesovec. Květináč umyjte a vložte ho do obalu, abyste rostlinu mohli pohodlně zalévat. Čím méně bude obal kónický, tím lépe, může být i zaoblený. Látka, kterou ho obalíte, po něm nebude sklouzávat. Pro vytvoření aranžmá si připravte:

  • květináč s rostlinou
  • obal na květináč
  • čtverec režné látky velký asi 50 × 50 cm 
  • gumičku a vázací provázek nebo lýko
  • k doplnění kytice libovolné přírodniny - bodláky / šípky / jeřabiny / buxus / konifery / malé šišky / vratič apod.
  • drát
  • nůžky a kleště

Nejprve z vřesovce odstřihněte několik nejdelších snítek. Budete je později potřebovat pro dozdobení ubrousků, počítejte se 2 kousky pro každý z nich.

Potom si nadrátkujte šišky, jeřabiny nebo malé kousky větviček šípků tak, abyste je mohli vpíchnout hluboko do zeminy v květináči. Pokud se vám upevnění na drátky nedaří, použijte ještě lepidlo v tavné pistoli.

Korunu keře pak dozdobte přírodninami, které ji vhodně doplní. Drátky pohodlně zakotvěte v zemině květináče, jemné rostliny jen tak zapíchněte mezi snítky vřesovce. Květináčem otáčejte, aby byla vznikající kytice pravidelná.

OBAL NA KVĚTINÁČ SCHOVEJTE POD TEXTIL

V závěru postavte kytici na střed připravené látky. Rovné strany čtverce by měly přesahovat květináč asi o 10 - 12 cm. Pak zvedněte všechny 4 cípy vzhůru, látku kolem smáčkněte a zajistěte gumičkou. Přečnívající kraje látky zkruťte kolem dokola květináče a vzadu zajistěte špendlíkem nebo horkým lepidlem. Pak v místě gumičky uvažte lýko. 

Výhodou doaranžovaného květináče je to, že rostlinu můžete podle potřeby zalévat. Přírodniny, které ji dokončují, zvolte tak, aby mohly uschnout a celek stále krásně vypadal.

PÁR NEJDELŠÍCH VÝHONKŮ SI DEJTE STRANOU

Čeká-li vás slavnostní stolování, připravte každému hostu ubrousek s věnečkem utvořeným z vřesovce. Vedle sebe položte 2 větvičky a propleťte je. Díky květům se snadno zachytnou. Obtočte jimi ubrousek, konce dejte přes sebe a svažte je kouskem provázku. Požádejte přitom někoho o pomoc, chce to čtyři ruce. 

UŽ JEN PROSTŘETE NA NOVÉ TALÍŘE...

Porcelánová souprava BLACK DOTS bývá občas vyprodaná, ale stále ji doplňujeme. Není divu, protože je vhodná na všední i sváteční stůl.  Doplníte-li ji libovolným květinovým dekorem, váš stůl vždy bude místem, kde se příjemně sedí, byť byste podávali jen pečivo s domácí pomazánkou a ovoce zesládlé podzimním sluncem. K večeřím zapalte pár svíček a nikam nespěchejte. Po celodenním shonu si zasloužíte trochu klidu.

TALÍŘOVÁ PORCELÁNOVÁ SOUPRAVA BLACK DOTS, 18 dílů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.