JARO V BOTÁCH

JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT ODPAD Z DOMÁCNOSTI
4.3.2020
NADÝCHANÉ MRAKY NA PLECH
9.3.2020

Příroda se polehoučku probouzí ze zimní letargie a jako každoročně nabídne ty nejjásavější barvy. Vytvořte si z nich malé jarní dárkové aranžmá.

Mnoho prvních jarních kvítků se krčí jen tak v trávě, jen je zašlápnout, ale na to si dávám velký pozor. Když začnou kvést záhonky trsy sněženek a bledulí, je to malý zázrak. Čekají nás první petrklíče, které odemykají jarní bránu, vyklubou se křehké podléšky, macešky a sedmikrásky. Jsem vděčná všem zahradníkům, že nám tu krásu vypěstují dopředu. Už teď si můžeme nakoupit drobné květináčky s kopečky něžných květin, tak malými, že se vejdou i do holčičího dřeváku. Botám jsem nijak neublížila, bude z nich pěkný dárek. Malé komorní aranžmá může být jen chvilkovou potěchou pro oko.

Hezké jarní blahopřání k nedělnímu Mezinárodnímu dni žen!

JAK VYTVOŘIT DÁRKOVÉ ARANŽMÁ A DŘEVÁKŮM NEUBLÍŽIT

Obuv má kožený svršek a v kombinaci se dřevem vypadá výborně. Móda se vrací, a kdo jsme dřeváky někdy nosili (a nejednou), víme, jak jsou příjemné a pohodlné. Chcete-li někoho potěšit jarním dárkem, máte příležitost - dřeváky se budou nosit zas. A pokud k nim přidáte květinový pozdrav, který se hodí nadšeným zahradnicím, co už se nemohou dočkat, že strčí prsty do zeminy, potěšíte dvojnásob. Připravte si:

  • 2-3 druhy nízkých květin v mini kontejnerech na výsadbu semen
  • malé mikrotenové sáčky
  • kousek balicího papíru
  • nůžky
  • stuhu

Do dřeváku se zas tolik rostlin nevejde, ale dva druhy určitě. Květiny koupíte v květinářství i v zahradnictví, v tuto dobu už je jich všude dost. Rostliny mírně zalijte a nechte do druhého dne v klidu. Pak je vyjměte z papírových kontejnerků, a kořenový bal každého trsu vložte do malého mikrotenového sáčku. Okraje schovejte pod listy.

Dřevák můžete také vyložit fólií, ale nebylo to třeba. Rostliny opatrně vsuňte do otevřené části boty a pěkně naaranžujte. V místě paty obtočte sáčky se zeminou pruhem pomačkaného balicího papíru a zafixujte ho v botě. Svršek přikryjte a květiny jemně oroste sprejem do doby, než dárek věnujete. Později je třeba květiny zasadit do květináče a pěstovat obvyklým způsobem.

Druhý dřevák ozdobte širokou stuhou v barvě květin. Do špičky můžete vložit malý dárek. To celé zabalte do celofánu, a můžete vyrazit na návštěvu.

  • Dřeváky mají bohatou historii. Kdysi byly celodřevěné,  používaly se výhradně jako pracovní obuv a chození v nich určitě nebyl žádný med. Teprve později začal jejich tvar lépe sledovat postavení nohy a svršky se začaly dělat z kůže a zdobit řezbami, vypalováním i malbou.
  • Dnes patří pravé dřevo do našeho šatníku úplně běžně - posledním současným hitem jsou například dřevěné obroučky brýlí. Aby dřevo na obuvi vyniklo, vznikla módní obuv na platformách, často v hodně výstředních tvarech. V módě se chůze na vysoké noze objevuje s železnou pravidelností. Tradiční dřeváky mají rozumnou výšku a dokážou být pro chůzi pohodlnější, než vysoké štíhlé podpatky. 
  • Květinové a výrazně barevné pantofle ladí s džínovým oblečením a s uvolněnou kalhotovou módou z letních lněných materiálů.
  • Na e-shopu naleznete dámské ortopedické dřeváky nedeformující nožní klenbu a zachovávající anatomický tvar nohy. Pokud máte práci při níž dlouho stojíte, vyzkoušejte je, možná pro vás bude pevná opora nohou vítanou změnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.