6 TIPŮ PRO SMYSLUPLNÉ HROMADĚNÍ ZÁSOB

NADÝCHANÉ MRAKY NA PLECH
9.3.2020
CO S TÍM VĚČNÝM ÚKLIDEM?
11.3.2020

Zamyslete se, co vám nikdy nesmí chybět v kuchyni. To jsou přesně ty správné zásoby potravin, z nichž dovedete vytvořit celou řadu pokrmů i v polních podmínkách.

Minulý týden jsem stála před prázdným regálem v poměrně velkém supermarketu. Vyběhla jsem po práci pro mouku, abych mohla připravit odpalované těsto (viz pondělní moučník mraky). Ačkoliv sleduji aktuální dění ve světě i u nás, a vím, že v mnoha obchodech mizí ze známých důvodů zásoby a stěhují se ve velkém do domácností, teprve u moukou poprášených polic jsem si uvědomila, co dokáže panika. Nepohnulo mě to k tomu, abych druhý den nakoupila deset kilo mouky, ale dovedlo mě to k úvaze, jestli se vlastně umím o svou rodinu postarat.

Tahle úvaha mi přijde důležitá, vždyť uprostřed blahobytu, který máme kolem sebe, si mnozí neuvědomujeme podstatu slova „hospodařit”. Což znamená průběžně neplýtvat potravinami, nejen kvůli vlastní peněžence, ale kvůli tomu, co znamená vytváření nadbytečného produktu pro naši planetu, nemluvě o tom, že se můžeme něčeho vzdát a přispět těm, kteří jsou na tom hůře. Možná, že je ten správný čas pro to, abychom rozumě zrevidovali své domácí zásoby a popřemýšleli, co vlastně umíme.

Totiž brát hotová jídla z plných regálů či polic v domácí spíži je krátkozraké, protože ta místa se jednou spolehlivě vyprázdní. Mnohem důležitější je umět suroviny kombinovat, vařit ze základních plodin a vytvářet jídla z mála ingrediencí. Vedle nakupování jídla je tu ještě jeho kvalitní skladování, příprava i smysluplné využívání toho, co zbude. Možná, že pak snížíme množství věcí ze svého obvyklého nákupního seznamu zcela spontánně.


 

1

upéct chléb je jednoduché


Na blogu naleznete řadu receptů na pečení chleba počínaje výrobou kvásku a konče těsty doplněnými nejrůznějšími, i luxusními ingrediencemi. Tahle důležitá potravina, bez níž si ani neumíme představit jediný den, však potřebuje ke svému vzniku jen mouku, vodu, sůl a kypřidlo. Kvalita mouky, koření a přídavek tuku nebo žitného kvásku pak ze střídky vykouzlí celou řadu chutí. Začněte jednoduše - od tradičního venkovského bílého chleba, a tuhle dovednost - upéct poctivý bochník chleba, si osvojte jednou provždy.

2

zdraví z trvanlivých zásob


K trvanlivým zásobám, které hned tak nepodléhají zkáze, patří např. rýže, luštěniny a těstoviny. Vždy se vyplatí mít rozumnou základnu ve spíži a neustále ji obměňovat. Řadu produktů můžete mít i v zavařeném stavu, ty pak přípravu jídla příjemně urychlí, přitom neztrácejí tolik ze svých nutričních hodnot. Například ze sklenice cizrny lze udělat výtečnou pomazánku, která s čerstvým chlebem výborně zasytí.

3

když jsou brambory, je teplé jídlo


Bramborová jídla jsou chutná a oblíbená, nezřídka se obejdou i bez porce masa. Brambory jsou součástí placek, slaných koláčů a housek, výtečných a vydatných polévek, dokonce i sladkých knedlíků s povidly. Ze své praxe určitě dáte na hromádku pořádnou řádku receptů. Pokud máte k dispozici také soudek domácího zelí, pak už jste jen krůček od dalších specialit, jako je zelná polévka nebo bramborové halušky.

4

co lze zamrazit, zamrazte


Každý přebytek jídla k tomu určený, je dobré zamrazit. Pokud vám doma vadne velká hlava květáku, uvařte květákovou polévku, snězte co sníte, a celý zbytek rozdělte do misek vhodných k mrazení. Vaření ze zásob a do zásoby spolyká i celou řadu doma uložených potravin, jako jsou například usušené houby, bylinky, domácí polévkové koření, sušená kořenová zelenina apod. V souvislosti s tím si prohlédněte všechny své zásoby, protože vás samy inspirují k dalšímu vaření. 

5

sbírejte vitaminy


Podpořit zdraví produkty z domácí lékárny se vyplácí. Například zázvor vás nezbaví infekce, ale v prevenci společně s dalším přísunem vitaminů má v našem jídelníčku svou nezastupitelnou cenu. Hřebíček, badyán i med stojí v sirupu ze zázvorového kořene na stráži v boji za vaše pevné zdraví. Zajímejte se průběžně o to, co jíte. Léčivá síla kurkumy, kardamomu, rakytníku apod. může být uložena v malých lahvičkách stále po ruce a vy s nimi můžete vařit a péct kdykoli vás napadne.

6

prodlužte potravinám život


Uskladnit vše, co má vydržet poživatelné co nejdéle, je potřebné. Zvláště v tomto předjarním období zelenina začíná klíčit o sto šest. Jednoduchý recept, jak prodloužit život česneku, zázvoru, citronům apod., je zavřít je před světlem do prostoru, v němž si vytvoří své mikroklima. Poslouží k tomu obyčejné květináče umístěné do chladu. Zkoušela jsem to i s bramborami ve velké nádobě, ale i když se také začaly hlásit k životu, určitě to bylo lepší, než když jsem je ponechala v košíku na světle.

V ne poslední řadě připomínám existenci sušiček ovoce a zeleniny. Pokud sušičku vlastníte, mělo by v ní skončit vše, co by jinak podlehlo zkáze. Přístroj má tu výhodu, že i když v jednotlivých patrech ponechám na sítech různě aromatické produkty, nijak se navzájem neovlivní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.