KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S HŘÍBKY DO MRAZÁKU

TŘI MISKY PRO POHODLNÉ OBALOVÁNÍ SVÁTEČNÍCH ŘÍZKŮ
17.1.2019
4x SLADKÉ ZIMNÍ DŽEMOVÁNÍ
22.1.2019

Málokdo se doma obejde bez mrazicího boxu. Mrazení potravin se stalo nedílnou součástí vaření, protože nám šetří čas.

Někdo mrazí, co se dá, někdo téměř vůbec. Na tento systém je třeba si zvyknout, protože musíte najít chvíli na poměrně delší vaření a zároveň se soustředit na větší objemy potravin, než právě potřebujete sníst. Vytváření zásob chce trochu cviku.

Jídlo se kazí snadno. Kvasinky a bakterie se nacházejí ve všem živém, a nejlépe se jim daří ve vlhkém a teplém prostředí. Jakmile se rozbují, jídlo se zkazí. A jde to rychle, však víte. Úkolem chlazení je omezit činnost bakterií a mrazením je zcela zastavit. Činnost mikroorganizmů ustává při teplotě -18 °C, ale jakmile potravina rozmrzne, opět se obnoví.

Potraviny a uvařená jídla nejčastěji vkládáme do malých plastových boxů s pevně uzavíratelnými víčky. Pokud se této činnosti s oblibou věnujete, je dobré mít v sadě všechny možné velikosti, abyste sáhli po té správné, která v mrazáku zbytečně nezabírá místo. V poslední době se stále více používají krabičky ze speciálního skla, které při ohřevu neuvolňuje škodlivé látky. Tvrzené sklo je tepelně odolné od -20 °C do +70 °C. Můžete ho tedy vložit do myčky na nádobí, mrazáku i do mikrovlnné trouby. Ty nejmenší krabičky mají velikost 240 ml, a rády je využívají maminky pro rozdělení masových i ovocných přesnídávek pro děti.

Podobně si můžete nachystat i různě velké porce polévek. Ke zmrazení jsou zvlášť vhodné krémové polévky, které můžete sníst tak, jak je máte připravené, nebo je ještě čerstvě dochutit. Například krémovou květákovou polévku před podáváním vždy dokončím na másle osmaženými hříbky a kousky květáku.

003

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S HŘÍBKY

Příprava: 50 minut * Získáte: 6 porcí/240 ml

Do hrnce

  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1,5 l vody
  • 2 střední brambory, nakrájené na kostičky
  • ½ většího květáku, rozebraná na růžičky
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • černý pepř, čerstvě mletý
  • sůl
  • muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
  • velká hrst nasekané petrželky

Na dokončení

  • 2 lžíce másla
  • velká hrst sušených hříbků namočených v horké vodě (v sezoně čerstvých)
  • 2-3 velké růžičky květáku, nakrájené na plátky
  • pro každý talíř 1 lžíce sladké smetany, 33% (nemusí být)

1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, až vznikne zlátnoucí jíška. Postupně ji zalijte 1,5 l vody a metličkou šlehejte, aby se nevytvořily hrudky.

2. Do základu přidejte připravenou zeleninu a koření. Pepřem a muškátovým oříškem nešetřím. Hrnec přikryji poklicí a vařím na středním ohni asi 35 minut, do změknutí.

3. Pak hrubé kousky zeleniny vyndejte, a polévku, v níž zůstal květák a brambory, rozmixujte ponorným mixérem. Je-li třeba, dochuťte muškátovým oříškem a pepřem, vmíchejte nasekanou hrst petrželky a polévku odstavte.

4. Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte hříbky zbavené vody (vymačkám je v papírovém ubrousku), plátky květáku a vše prudce orestujte.

Čerstvá polévka - Polévku rozdělte do talířů a do každé porce vložte 2 lžíce hub s květákem. Dozdobte nasekanou natí z řapíkatého celeru nebo petrželkou a podávejte s opečeným křupavým bílým chlebem.

Mrazená polévka - Polévku rozdělte do skleněných misek, pod okrajem ponechte min. 1 cm místa, pevně zavíčkujte a zamrazte. Po rozmrazení v pokojové teplotě polévku ohřejte a do každé porce vložte čerstvě opečené houby a chcete-li, lžíci sladké smetany.

Tuhle polévku připravuji vždy, když je málo času na vaření a velký hlad na obzoru. Je to velice sytá polévka. V tuto dobu není právě sezona květáku (tudíž nepatří k levným surovinám), ale stále navaříte výhodněji, než z masa, a příjemně si změníte chutě. Z druhé poloviny květáku si můžete udělat skvělé placičky, a v každém případě si recept ponechejte na celoroční užití. V letní sezoně samozřejmě využijte čerstvé houby. Výtečné jsou lišky nebo ryzce.

Zelenina, která půjde z polévky ven, může zůstat ve velkých kusech. Jen ji před vařením nařízněte, aby se dobře vyvařila. Základ polévky tvoří rozmixované brambory a květák, ale i když vytvářím krém, nevadí mi, když někde unikne kousek květáku. Polévku dost kořením; mám ráda muškátový oříšek, který společně s pepřem vytvoří jemně štiplavou chuť. S chutí květáku je to výborné. Nakonec vmíchám hodně petrželky, a už nevařím. Brzy je hotovo.

Pokud polévku připravujete pro zmrazení, pak jsou dvě možnosti. Buď do polévky hned zamíchejte orestované hříbky a krabičky zavíčkujte, nebo polévku rozmrazte, ohřejte, a teprve při servírování přidejte čerstvě připravenou vložku společně se lžící smetany. Je to tak určitě lepší. Nechte si chutnat.

 

sklo do mrazničky

  • Nezapomeňte, že při zamrazení musí zůstat v každé krabičce malý volný prostor, protože potraviny zvětší svůj objem a mohly by víčko odtlačit.
  • Skleněné boxy vynikají vedle plastových pěkným designem, víčka jsou vodotěsná a obsah se nevylije.
  • Speciálně upravené sklo lze užívat v mrazničce i v mikrovlnce. Sklo však nevystavujte prudkým změnám teplot - po vyjmutí z mrazničky nechte potravinu rozmrazit v pokojové teplotě a teprve pak ohřívejte.
  • Boxy nepatří do klasické trouby, ani je nepokládejte na horkou plotýnku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.