Zázvor patří k surovinám, které ochotně přispívají k tomu, abychom přežili zimu bez chřipek, případně k tomu, aby jejich důsledky alespoň zmírnily.
V české kuchyni se zázvor v posledních letech docela dobře zabydlel. Patří do celé řady sladkých i slaných jídel a dodává jim nezaměnitelnou štiplavou chuť. Jeho dávkování je pro náš organizmus sice omezené, ale když si připravíte zdraví prospěšný sirup, můžete ho konzumovat v takové koncentraci, která je vám příjemná.
Podpůrné látky je třeba přijímat i po malých dávkách. Uvařte si například skvělý protizánětlivý čaj, jehož základem bude právě zlatavý zázvorový sirup. Jeho vzhled ovlivní zvolený cukr. Sirup jsem uvařila pro srovnání s bílým cukrem – to je ten krásně zlatý v dávkovací konvičce – a s třtinovým cukrem, kterému dávám přednost. Sirup dostane karamelovou barvu a kromě čajů je skvělý při pečení perníčků a zázvorových sušenek, do granoly apod. Informace o zázvoru naleznete na konci článku.
ZÁZVOROVÝ SIRUP
Příprava: práci si rozložte do 2 dnů * Získáte: asi 1 1/4 l (jen odhaduji, mám ho ve 4 různých lahvičkách)
1. den
Zázvor dobře omyjte a nakrájejte i se slupkou na tenoučké plátky. Odvažte je a vložte do hrnce. Přilijte vodu, 4 citrony nakrájené na plátky a veškeré koření. Směs uveďte do varu a vařte 15 minut. Hrnec odstavte a nechte do druhého dne v klidu (nedávejte do chladničky).
2. den
Směs zceďte přes cedník a získanou tekutinu znovu přelijte přes pláténko do čistého hrnce. Přimíchejte zvolený cukr a po jeho rozpuštění směs vařte za občasného míchání po dobu 10 minut. Hrnec odstavte a nechte trochu zchladnout. Přidejte čerstvou šťávu z pátého citronu, med a dobře rozmíchejte. Vlažný sirup přelijte do čistých a suchých lahví nebo do zavařovací sklenice. Po vychladnutí je uložte do chladničky.
Zázvorový čaj ze sirupu
Do hrníčku dejte 3 polévkové lžíce zázvorového sirupu a zalijte 2 až 2,5 dl vody svařené na 70 °C. Můžete přidat plátek citronu a podávejte. Čaj je sladký a výborný.
Zde jsou základní suroviny pro tmavý zázvorový sirup, který vidíte vlevo. Barvu mu dodal třtinový cukr a mletá skořice. Chcete-li med světlounký, pak přidejte bílý cukr, a alespoň 3 svitky celé skořice.
Takto vypadá hrnec s naloženým základem na sirup. Tence nakrájený zázvor a oloupané citrony ponechte s vodou a kořením do druhého dne. Citrony zázvor úplně spolyká, téměř je ani nenajdete. Pro světlou variantu sirupu (v konvičce se zeleným víčkem) už pak přidáte po scezení pouze bílý cukr a med. Samozřejmě i jeho barva ovlivní odstín sirupu, ale určitě zůstane krásně zlatý a čaj bude světlounký, jako na finální fotce.
Možná vás bude zajímat:
Vyzkoušejte tedy sladký sirup, možná si ho oblíbíte. Pomůže utlumit ataky chřipky, která se na nás momentálně vrhá ze všech stran.
2 Comments
Skvělý sirup! Dneska jsem ho dělala. Jen místo citronu jsem dala pomeranč a prostě nemá chybu 🙂 Na chladné zimní večery naprosto ideální 🙂 🙂 Je fajn, že si ho můžeme dělat celoročně, kdykoli je potřeba… Přeji krásné babí léto 🙂
Naty, děkuji, a také vás zdravím! Sirup s pomerančem mě láká, vyzkouším podle vás :o) Mějte se hezky.