JAK NA ZAŠLÉ NÁDOBÍ

5 NÁPADŮ KAM S PŘÍBORY
17.1.2017
DOMÁCÍ ZÁZVOROVÝ SIRUP
19.1.2017

Čas od času potřebuje každá kuchyně pořádnou generálku. Myslím, že je docela dobrý čas pustit se do revize kuchyňského nádobí. Je to takové docela uspokojivé hraní, protože za vámi zůstane zářivá čistota.

Toto si odbudu obvykle dříve, než vypukne jarní úklid. Nádobí dostalo přes vánoční svátky pořádně zabrat, ale při běžném a stálém úklidu zase není nic moc zapotřebí. Jen tu a tam je dobré trošku přitlačit. Například varná konvice potřebuje občas grunt spočívající ve zbavení nánosů vodního kamene, broušené sklo po čase ztratí jiskru a rovněž nerezovému nádobí, které se v chodu nezastaví, dopřejte omlazovací kůru, aby bylo o sto procent krásnější.

Je důležité, co si k očistě své kuchyně připravíte. Pokusím se vás přesvědčit, že ve většině případů postačí obyčejné domácí prostředky – jako je ocet, sůl, citron nebo soda.


 

1   Sklo  Běžné užitné sklo můžete osvěžit vodou, do které přimícháte trochu soli a octa. Pak ho opláchněte pod tekoucí vodou a naleštěte. Pokud vám perfektně myje myčka, rozdíl moc nepoznáte. Pokud ale myjete sklenice, které stály delší dobu bez užitku ve vitrině, rozdíl určitě uvidíte.

2  Broušené sklo  je plné záhybů, a tak je vhodné nejprve vyčistit povrch pod tekoucí vodou jemným kartáčkem na ruce. Nakonec si rozmíchejte do mísy vodu s kuchyňskou solí a předměty do ní na chvilku ponořte. Opět je opláchněte a utřete.

3  Nerezové předměty a hrnce  Přiznávám se, že tak dvakrát do roka použiji přípravek na nerezové nádobí, který je běžně k dostání v drogerii. Je to smetanová řídká pasta, která povrch vydrbe a vyleští. Jen je třeba povrch nádobí dokonale opláchnout pod tekoucí vodou. Na běžnou údržbu vyzkoušejte šetrnější prostředek, který je navíc ekologický – je to obyčejná zažívací soda. Nasypte ji na mokrý hadřík a povrch nádobí vyčistěte. Plochy se budou opět pěkně lesknout.

4  Připálený zbytek jídla v hrnci  je třeba okamžitě zalít vodou a přivést do varu. Většinou se povrch krásně odmočí. Na dokonalé vyčištění pak použijte mokrý hadřík s trochou prášku do pečiva. Pozor – prášek však nepoužívejte na hliníkové povrchy!

 Ratanové a proutěné povrchy  Košíky na pečivo nebo ošatky na kynutí chleba je třeba očistit po každém použití. Proutí bývá často lakované, což k jeho dlouhé životnosti nepřispívá, protože se dřevo vysuší a rychleji láme. Ale povrch košíků můžete vykartáčovat navlhčeným kartáčem na šaty, který má delší vlas. Dobře se dostane do hloubky pleteniny a prach, mouku a koření z něj dobře vyčistíte. Ratanová ošatka bývá po kynutí těsta někdy docela upatlaná. Povrch nechte dokonale uschnout a pevnějším kartáčem ho pak zbavte všech nečistot. Asi nemusím připomínat, že takovéto pomocníky si ponecháme výhradně v kuchyni.

6  Varné konvice  Ve většině případů potřebujete zbavit vnitřek konvice vodního kamene. Na dně vytvoří rezavou usazeninu, která dává vodě určitou pachuť. V tomto případě si rozmíchám trochu kuchyňské soli v octu a v poměru 1:1 jej naředím vodou. Roztok vliji do konvice, uvařím a nechám asi 1 hodinu působit (klidně i přes noc). Následně ocet přeliji do misky, namočím v něm hadřík a stěny a dno konvice vydrbu. Hadřík bývá úplně hnědý. Potom konvici vyvařím horkou vodou a opakovaně vypláchnu, aby z ní ocet nebyl cítit. Je fakt, že když absolvujete tento proces často (tehdy, když vidíte usazeninu), konvici udržíte v perfektní čistotě.

7 Porcelán  Talíře, misky a hrníčky jsou v chodu nejvíc. Poradí si s nimi myčka i běžné mytí s pár kapkami saponátu, nebo lépe s octem, který dezinfikuje a citronem pro vůni. Nicméně se můžete setkat s tím, že kruhové hrany, na kterých nádobí stojí, trošku začernají. Tato místa jsou drsná a chybí na nich glazura, takže sbírají veškeré nečistoty. K jejich očištění stačí hrubá strana kuchyňské houbičky a trocha prášku do pečiva.

Pokud toužíte po tom, aby za vámi zůstala v kuchyni příjemná vůně, pak používejte esenciální oleje, anebo si přímo vyrobte domácí pot-pourri.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *