5 NÁPADŮ KAM S PŘÍBORY

ŠKVARKOVÉ PLACIČKY
16.1.2017
JAK NA ZAŠLÉ NÁDOBÍ
18.1.2017

Příbor je na stole tou nejdůležitější věcí bez níž se zkrátka nenajíme.

Nevím, jak vy, ale já rovnám příbory na stůl nerada. Když je nás u stolu víc, vždy někomu schází vidlička nebo nůž. Jsem zkrátka nepozorná. Jenomže na druhé straně se přikláním k milému Poirotovi, a stejně jako on vyžaduji za každou cenu symetrii. Tudíž příbory rovnám do rovnoběžek a stůl obcházím stále dokola, až mě má pečlivost pochopitelně namíchne. Abych se svého puntičkářství zbavila, strkám příbory do ubrousků, sklenic, pytlíků, rovnám je na tácy a nosím je ke stolu všelijak.

Pokud to máte s příbory podobně, dala jsem dohromady pár nápadů, které se hodí k zimnímu stolování. V každém případě stejně zůstanete u rovnání a leštění, protože bez toho to nejde. Příbory zkrátka patří na stole k takovým šperkům. A ty se také hodí pokaždé k něčemu jinému…

pribory1

1  Pro větší společnost  Pokud se přímo nejedná o slavnostní stolování, hodí se rozmístit příbory po stole na více míst. Třeba do efektních sklenic. Využila jsem pěkné vintage sklenice, jejichž plechovými víčky procházejí brčka. Ta jsem samozřejmě odstranila a místo nich jsem hrdla sklenic dozdobila saténovými stuhami, které ladí s celkovým aranžmá. Moc času vám to nezabere.

pribory2

2  Manžety na ubrousky  Tato elegantní nabídka příborů každého příchozího potěší. Hostům dáte hned najevo, že vám na nich záleží. Manžety jsou ušité z lněného materiálu a dozdobené perletí a několika stehy, které zvládne úplně každý.

pribory3

3  Kapsy na příbory  Skupinky příborů v kapsičkách výborně zafungují, pokud máte při prostírání ke stolu daleko. Příbory si připravte dopředu a pak vám je někdo ochotně pomůže přenést a prostřít do talířů. Kapsy jsem vyrobila ze silnějšího kartonu a opatřila jmenovkami. Pomocí pěkných dekorů můžete doladit stůl do jednotného stylu.

pribory4

4  Naučte se skládat ubrousky  Nerezové příbory můžete zdánlivě jen tak ledabyle rozhodit po ubrouscích. Ty však nejprve poskládejte do měkkých vlnek. Jednoduché aranžmá doplňte přírodninami nebo sezonními dekoracemi.

pribory5

5  Aranžmá na zimní stůl  Příbory svázané stužkami s ubrousky připravte na střed jídelního stolu, a nechte každého, aby se obsloužil. Uprostřed zimy si můžete dovolit naservírovat jako předkrm sladký kousek cukroví. Tohle je z vína a je moc dobré; upečte si ho podle tohoto receptu. Prázdný tác se vám bude po jídle u stolu docela dobře hodit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.