Příbor je na stole tou nejdůležitější věcí bez níž se zkrátka nenajíme.
Nevím, jak vy, ale já rovnám příbory na stůl nerada. Když je nás u stolu víc, vždy někomu schází vidlička nebo nůž. Jsem zkrátka nepozorná. Jenomže na druhé straně se přikláním k milému Poirotovi, a stejně jako on vyžaduji za každou cenu symetrii. Tudíž příbory rovnám do rovnoběžek a stůl obcházím stále dokola, až mě má pečlivost pochopitelně namíchne. Abych se svého puntičkářství zbavila, strkám příbory do ubrousků, sklenic, pytlíků, rovnám je na tácy a nosím je ke stolu všelijak.
Pokud to máte s příbory podobně, dala jsem dohromady pár nápadů, které se hodí k zimnímu stolování. V každém případě stejně zůstanete u rovnání a leštění, protože bez toho to nejde. Příbory zkrátka patří na stole k takovým šperkům. A ty se také hodí pokaždé k něčemu jinému…
1 Pro větší společnost Pokud se přímo nejedná o slavnostní stolování, hodí se rozmístit příbory po stole na více míst. Třeba do efektních sklenic. Využila jsem pěkné vintage sklenice, jejichž plechovými víčky procházejí brčka. Ta jsem samozřejmě odstranila a místo nich jsem hrdla sklenic dozdobila saténovými stuhami, které ladí s celkovým aranžmá. Moc času vám to nezabere.
2 Manžety na ubrousky Tato elegantní nabídka příborů každého příchozího potěší. Hostům dáte hned najevo, že vám na nich záleží. Manžety jsou ušité z lněného materiálu a dozdobené perletí a několika stehy, které zvládne úplně každý.
3 Kapsy na příbory Skupinky příborů v kapsičkách výborně zafungují, pokud máte při prostírání ke stolu daleko. Příbory si připravte dopředu a pak vám je někdo ochotně pomůže přenést a prostřít do talířů. Kapsy jsem vyrobila ze silnějšího kartonu a opatřila jmenovkami. Pomocí pěkných dekorů můžete doladit stůl do jednotného stylu.
4 Naučte se skládat ubrousky Nerezové příbory můžete zdánlivě jen tak ledabyle rozhodit po ubrouscích. Ty však nejprve poskládejte do měkkých vlnek. Jednoduché aranžmá doplňte přírodninami nebo sezonními dekoracemi.
5 Aranžmá na zimní stůl Příbory svázané stužkami s ubrousky připravte na střed jídelního stolu, a nechte každého, aby se obsloužil. Uprostřed zimy si můžete dovolit naservírovat jako předkrm sladký kousek cukroví. Tohle je z vína a je moc dobré; upečte si ho podle tohoto receptu. Prázdný tác se vám bude po jídle u stolu docela dobře hodit.