NA NEDĚLI…

KOKOSKY RAFFAELLO
7.1.2016
POSVIŤTE SI NA ČASY
11.1.2016

ornament_01

U nás doma se právě dojídá cukroví. Letos ho bylo maloučko, svátky jsem špikovala čerstvým pečením – vánočkami, štrúdlem a medovníkem. Poslední krabici křehkého cukroví jsem schovala na tento víkend. Rozloučení s ním je zde.

Pocukrované cukroví z vinného těsta jsem už představila v článku Kouzelný váleček a recept naleznete zde. U nás je toto cukroví moc oblíbené, a aby nám nezevšednělo, každý rok peču jiné tvary. Letos došlo na sněhové vločky, které jsou milé a dekorativní, a teď se dokonce potkaly i se sněhem za okny!

V zimě používám neutrální lněné ubrousky, které se hodí k porcelánu i ke keramice. Vůbec mi nevadí používat i papírové ubrousky s pěknými dekory. Každý den není svátek a kromě toho se s nimi dají dělat kouzla. Na látkových i na ostatních ubrouscích vyniknou pěkné příbory. Tyto s imitací dřeva jsou momentálně mými favority. Úplně stačí převázat je stužkou a dozdobit obarvenými proutky nebo tulipánem, až budeme blíže k jaru. Tentokrát přidám ještě kousek cukroví, jako lahodné sousto před podáním oběda.

ornament_02

pribory1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Tady snad návod ani nepotřebujete, spíše se zmíním o různých možnostech a obměnách. Připravte si:

  • saténovou stuhu libovolné šířky
  • lněné ubrousky
  • dřevěný tác
  • potištěný karton
  • pro každého kousek cukroví (během roku domácí sušenku, slanou tyčinku apod.)

Stuha, která tvoří kroužek na ubrousek by měla být kvalitní, tím pádem se nebude mačkat a jednoduchou smyčku s uzlíkem půjde navléct na ubrousek opakovaně. Servírovací tác se vám jistě osvědčí, protože s každou věcí nemusíte zvlášť běhat ke stolu. Pokud si dám na aranžmá záležet, vyměním občas barevný karton na dně tácu. Neděste se, že jsem použila papír se skvrnami, na kterém zahlodal zub času. Je absolutně nový, jen je z kolekce ve stylu vintage. Líbí se mi.

pribory2

VINNÉ CUKROVÍ

Recept na cukroví se jmenuje Opilý les s hvězdami, ale jak vidíte, vykrajovat můžete libovolné tvary. K ubrouskům však během roku můžete přidat i  jiné sousto. Francouzi mají ve zvyku podat před jídlem předkrm, byť by to byla naprostá maličkost. Klidně stačí i sýrová sušenka, protože nastartovat chutě je správné. Třeba i kouskem zbylého cukroví. Vážně je to příjemné.

Tác s příbory je hezkou ozdobou stolu. Nachystejte si ho během vaření, když zároveň prostíráte. Cukroví místnost nádherně provoní vanilkou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.