JAK PĚSTOVAT KÁVOVNÍK V KVĚTINÁČI

ROSTOUCÍ VĚNEC, KTERÝ NEUVADNE
25.4.2024
BRAMBOROVÝ GRATIN SE SMETANOU + RADY NAVÍC
29.4.2024
Kávovník si mohou zamilovat i ti, kdo kávu nepijí. Ač to zní jako protimluv, je to tak: kávovník je totiž krásná stálezelená rostlina, kterou můžete bez problémů pěstovat doma na okně.
 
Podmínky pro to, aby vám doma plodil a vy si s pytlem sesbíraných plodů zaběhli do pražírny, mu doma pochopitelně poskytnete jen těžko. Jejich ideální stanoviště se nachází v tropickém pásu v nadmořské výšce 1250–1500 m n. m., při průměrné teplotě kolem 25 °C a poměrně vysoké vzdušné vlhkosti – praotec kávovník nejspíš pocházel z Etiopie.
Do rodu kávovníků patří 100 druhů stromů, jako plodina se ale pěstují hlavně dva z nich: kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea robusta). Je to opravdu stará kulturní plodina, jeho kultivace začala před nějakými 1300 lety v arabských zemích a původně spolu s expanzí islámu se zvyk popíjení kávy rozšířil do světa. Robusta je méně náročná na pěstování a je odolnější vůči škůdcům, chuťově ale většina světa upřednostňuje arabiku. Ta tvoří asi 70 % veškeré kávové produkce a jejím největším pěstitelem je dnes Brazílie, v případě robusty vede světový trh Vietnam.
 
Tohle už je ale k historii pěstování až až a teď se pojďme podívat na to, jak v domácím pěstitelství začít konkurovat Brazílii. :-)

Jak pěstovat kávovník?

Za dobrých podmínek vypěstujete i 3 metry vysokou rostlinu, v českém bytě to ale není příliš pravděpodobné. Kvést začíná po 3–4 letech, zrnka dozrávají zhruba 10 měsíců po odvetu. Pokud se vám povede dostat je do této fáze, opravdu můžete sklízet a upražit si vlastní kávu. Tak hodně štěstí!

Jde to i ze semen

Je to náročnější, ale jde to, před výsadbou je ideální semínka namočit aspoň na pár hodin do vody, aby se „aktivovala“. Semínka navíc musí být čerstvá, jinak rychle ztrácí klíčivost. Semena vložte do vlhké půdy, překryjte tenkou vrstvou zeminy a zalijte; následujících pár týdnů by horní vrstva neměla vyschnout. Pro klíčení potřebují 20–25 °C a dostatek světla, pozor ale na přímé slunce. Preferujte kyselejší zeminu a udržujte optimismus: první klíčky na vás vykouknou až po zhruba 6 týdnech.

Sadba na jistotu

Ano, pěstování ze semínka není úplně jednoduché, proto není divu, že řada pěstitelů raději sáhne po odrostlejší sazenici – seženete ji navíc snáz než čerstvá semena a obvykle stojí 100–200 korun, takže to není žádná hrůza. Kávovníky seženete v květinářstvích, zahradnictvích a díky svému dekorativnímu vzhledu někdy také v hobby marketech nebo obchodech s nábytkem a dekoracemi. Úžasně vypadá také v mechových koulích – kokedamách.

Kvalitní půda a dostatek zálivky

Kávovníky preferují kyselejší půdu (skvělá je rašelina s přídavkem drceného dřevěného uhlí) a dostatečnou zálivku. Na dno květináče mu dejte drenáž, jakkoliv miluje hodně zálivky, nesnáší přemokření. Není to ani žádný cestovatel, najděte mu světlé teplé místo a tam ho prostě nechte žít, ani v létě jej nedávejte ven, tam by mu bylo vedro, je to sice subtropická, ale taky vysokohorská rostlina. V létě mu dopřejte 25 °C, v zimě kolem 20 °C. Nejlépe mu bude na jihovýchodním/jihozápadním okně, pokud jej odstíníte od přímého slunce. A pozor, opravdu, ale opravdu nemá rád průvan!

Hra na včeličky

Pokud se chcete těšit z krásných červených bobulí, je třeba kávovník opylovat, třeba štětečkem: v obýváku dost včel k opylování nejspíš mít nebudete. Kvést (a plodit) začíná asi ve 4 letech, semena nakonec můžete i sklidit a třeba rovnou zase zasadit.
18574_zv1010_2_eshop

Subtropy i v zimě

Aby se vašemu kávovníku dařilo, dopřejte mu zimní odpočinek. Je to návštěvník ze subtropů, takže ústřední topení a suchý vzduch mu nedělají dobře, dopřejte mu proto rosení nebo klidně zvlhčovač vzduchu, neměl by ale mířit přímo na rostlinu. Doporučovaná teplota je 17–20 °C, takže bývá vhodné stěhování do ložnice nebo jiné chladnější, přesto světlé místnosti. Rovněž je potřeba snížit zálivku, subtropický kávovník nemá rád přílišný chlad a pokud je substrát přemokřený, snadno mu začnou uhnívat kořeny.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.