JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT ODPAD Z DOMÁCNOSTI

5 JABLEČNÝCH SPECIALIT
3.3.2020
JARO V BOTÁCH
5.3.2020

Pečujme nejen o sebe, ale i o okolní přírodu. Většinou stačí málo k tomu, abychom přispívali k trvalé udržitelnosti životního prostředí.

Ještě nedávno lidé klidně mávli rukou nad každou přebytečnou igelitkou. Ale stačila krátká doba k tomu, abychom nosili na nákup tašku z textilu (jakou si dokážeme doma ušít z pěkných zbytků látek) či recyklovaného papíru, a zeleninu si vážili v lehounkých silonových sáčcích (které si doma vypereme) jejichž životnost je nekonečná. Je to jen kapka v moři, to ano, ale planetu máme jen jednu. Každý se sám za sebe snažíme mít dobrý život, ovšem je také třeba hledat možnosti, které nás udrží nad čistou hladinou, a o to se musíme postarat všichni dohromady.

Existují celé společnosti starající se o to, aby se neplýtvalo potravinami nebo bojují proti vzniku zbytečného odpadu. Třiďte odpad z domácnosti i ze zahrádky, kompostujte, když to jde nakupujte výrobky a potraviny bez obalů, chovejte se šetrně k přírodě. Zapojte se jakýmkoli způsobem. 

co kam patří a nepatří

Není to móda, třídilo se vždy. Naši předkové rozhodně nevyhodili nic, co ještě mohlo posloužit; zvláště zemědělský odpad se zpracovával a kompostoval. Pamětníci si vzpomenou na poválečné sběrové soutěže ve školách, sbíral se papír a kovy, a již v 70. letech se objevily první kontejnery na sklo. Do kterých kontejnerů patří papír, sklo, plasty a kartony od nápojů už dnes není třeba připomínat, ale pozor - naleznete zde výjimky a občas vyhazujeme něco, s čím si nevíme rady vůbec:

  • Varné a laboratorní sklo - obojí se taví při vyšší teplotě, takže nepatří do běžných kontejnerů na sklo; např. skleněný čajník nebo nádoba od french pressu patří do směsného odpadu.
  • Žárovky - odběr vysloužilých světelných zdrojů probíhá pomocí nádob k tomu určených, které naleznete například na vašem obecním úřadě nebo v prodejnách elektro.
  • Rozbité zrcadlo - je sice skleněné, ale je opatřeno kovovou vrstvou, takže mezi skleněný odpad nepatří. Odvezte ho do sběrného dvora.
  • Starý textil - pokud je ještě k užitku, věnujte ho charitě nebo ho zbavte knoflíků a ozdob, složte do pytlů a vložte do kontejnerů na textil. Na většině z nich je uveden odkaz, kam textil poputuje a jakým způsobem bude recyklován.
  • Kovové tuby, obaly a hliníková víčka - vhoďte do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů, větší množství patří do sběrného dvora. Tuby od zubní pasty vhoďte do směsného odpadu.
  • Staré videokazety, DVD, CD - sundejte plastové obaly a odložte je do kontejnerů na plasty. Zbytek patří do sběrného dvora, ojedinělé CD lze vyhodit do směsného odpadu. Magnetofonové kazety a diskety patří rovněž do směsného odpadu.
  • Molitan - rozřežte na malé kusy a v menším množství jej můžete vhodit do směsného odpadu. Velké kusy, např. matraci nebo díl z kanape odvezte do sběrného dvora.
  • Čisté díly obalového polystyrenu - ač to tak nevypadá, patří do kontejneru na plasty, je to důležitý materiál pro další recyklaci. Rozlámejte ho na malé části, aby nezabíral příliš místa. Do kontejneru nepatří izolační polystyren znečištěný stavebním materiálem, ten patří do sběrného dvora.
  • Stržené linoleum - je plné lepidel, patří do sběrného dvora.
  • Papírové krabice od džusů nebo mléka - patří mezi tzv. nápojové kartony a do sběrných nádob označených speciální oranžovou nálepkou. V některých obcích je tento odpad sbírán do oranžových pytlů, na sběr se nejlépe informujete na obecním nebo městském úřadě na odboru životního prostředí. Pokud tyto možnosti nemáte, lze nápojové krabice odložit i do žlutých kontejnerů s plasty.
  • Obaly od vajec, ruličky od toaletního papíru - jsou vyrobeny již z mnohokrát recyklovaného papíru, který není určen k dalšímu zpracování, vyhoďte je do směsného odpadu.
  • Dětské pleny a papírové kapesníčky  - patří do kontejneru na směsný odpad.
  • Odstraněné papírové tapety - je to papír, ale plný lepidel a chemikálií, odvezte ho do sběrného dvora.
  • Baterie knoflíkové a běžné typy baterií, power banky - patří do speciálních míst zpětného odběru, která jsou např. v elektro prodejnách i v mnohých obchodních domech; nabíječky, baterie z notebooků, baterie z mobilů patří do elektroodpadu a do sběrného dvora.
  • Objemné odpady (jako např. starý nábytek, umyvadla, pneumatiky apod.) a nebezpečné odpady (léky, barvy, lepidla,  odevzdejte do sběrného dvora nebo vyčkejte na organizovaný sběr na určeném místě vašeho bydliště, kde budou přistaveny velkoobjemové kontejnery. Léčiva v žádném případě nepatří do směsného odpadu ani je nesplachujte do WC, nebezpečné látky je těžké z půdy či z vody odstranit. Léky vraťte do lékárny, kde si s nimi poradí.
Koše na třídění odpadu nemusejí zabírat moc místa, když si pořídíte takové, které lze umístit přímo nad sebe. Stohovatelné koše využijete nejen v kuchyni, ale i v garáži a dílně. Klasické koše stojící vedle sebe zas mohou mít nad sebou polici s menšími boxy nebo plastovými zásuvkami pro třídění baterií, kovového odpadu apod. Ty mohou vypadat hezky civilně, takže v nich odpad nebude nikdo hledat. Prostor vymezený třídění musí být přehledný a snadno udržovatelný: STOHOVATELNÝ KOŠ v zelené, modré a žluté barvě, objem 28 l; vpravo SADA 3 KS ODPADKOVÝCH KOŠŮ s odlišnými víky souvisejícími s barvami kontejnerů, objem 50 l.
Údržba zahradního prostoru kolem vašeho domu dá spoustu práce. Pořiďte si na ni zahradní plastový vozík pro rozvoz zeminy i rostlin, ale rovněž pro transport bioodpadu na kompost nebo k převozu materiálu z drtičky dřeva. Praktický poomocník s objemem 62 l se dá zvládnout doslova jednou rukou. Listí, ořezané větve a další zelený odpad můžete třídit také do skládacích polypropylenových košů, s nimiž lze obsah převézt i k velkoobjemovému kontejneru: SKLÁDACÍ KOŠE, 120 l a 270 l.

2 Comments

  1. Romana napsal:

    No ono to tak není ale všude, třeba ve Španělsku třídí plechovky a plast dohromady jakože obaly celkově. Sklo dívají dohromady jak barevné tak bílé. Takže všude je to trochu jinak. Nejlíp je co nejmíň odpadu vyprodukovat třeba když byl syn malí tak jsme používali látkové pleny a ne ty jednorázové které by za týden za týden zabraly 2 plný popelnice. A staly tak 10tis.

  2. Jana napsal:

    Romano,
    díky za příspěvek, skutečně je nejdůležitější snížit objemy odpadu, které odcházejí z domácností. Dá se kompostovat, nakupovat bezobalové zboží, prát plenky, jako jsme to zvládaly v minulosti. Vzpomínám na tyto doby ráda, a nemám pocit, že se to nedalo zvládnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.