5 JABLEČNÝCH SPECIALIT

PLETÝNKY ZADĚLANÉ SEKTEM
2.3.2020
JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT ODPAD Z DOMÁCNOSTI
4.3.2020

I když loňské ovoce ztrácí na síle, jablka se v kuchyni stále hřejí na výsluní. Připravíte si z nich skvělé sladké pochoutky.

Tvrdím, že nechybí-li v kuchyni brambory, vždy lze něco dobrého uvařit - a máte-li ve spíži jablíčka, pokaždé napečete na výbornou. Jablka zkrátka chutnají úplně každému a jdou s nimi dělat doslova psí kusy. Nastrouhaná jablka nakypří těsto, jemné plátky dochutí kynuté lívance, jablka zabalená do županu patří k výtečným zimním pochoutkám, a o koláčích, buchtách a luxusních dortech s želatinou ani nemluvě. Ať vyzkoušíte kterékoli jídlo či moučník, určitě si pochutnáte.

Jablečné speciality připravíte různými způsoby. Rozhodně nejste odkázáni pouze na pečicí troubu. Když vás napadne dát si něco s jablky, postačí i lívanečník. K dispozici však můžete mít i speciální elektrický koblihovač nebo dokonce sušičku na ovoce. Chybí-li vám cokoli z kuchyňské výbavy, vybrané zboží naleznete na našem e-shopu.

1

koláč z trouby


Tomuto rychlému jablkovému koláči, který upečete v troubě, se říká neviditelný koláč. U nás doma se mu říká ztracený - to proto, že koláčového těsta je v něm minimum. Koláč tvoří v podstatě velká porce jablečných plátků obalených našlehaným těstem. Ve výsledku je koláč lehký a dobře stravitelný. Pořiďte si na něj nízkou koláčovou formu, pro níž je recept přesně připravený.

2

vařená povidla


Zlatavá jablečná povidla ochotně vařím každý rok. Ta schovaná na zimu už jsou všechna pryč, nezbývá tedy, než udělat další várku. Možná, že také máte ve sklepě uskladněná jablíčka, která se v tuto dobu hodí rychle zpracovat. Povidla mají výbornou chuť, lze je přidávat do jogurtů, podávat s lívanečky, naplnit do buchet. Pokud rádi zavařujete, rozhodně nemusíte čekat na novou sezonu.

3

koláček pečený v hrnku


Jednotlivé porce jablečného koláče si můžete upéct i v pěkných porcelánových hrncích. Připravte si vyšší hrnečky rovnějšího tvaru, v nichž se těsto snadno umíchá. Budete k tomu potřebovat jen vidličku a patnáct minut času. Do vláčného těsta patří kromě jiného vločky, zakysaná smetana, rum a výše zmíněná jablečná povidla, která dají těstu charakteristickou chuť. Jste-li zvědaví o čem je řeč, nezbývá, než vyzkoušet!

4

sušenky ze sušičky


Pokud jste zvyklí na to, že v koutě kuchyně funí sušička na ovoce, nebude vám vadit ani zdlouhavé sušení ovocné hmoty, z níž vzniknou předobré a zdravé sušenky.  Jsou plné dobrých ingrediencí, které potvrzují, že mlsat se dá i rozumě. Za vyzdvižení stojí například lněné semínko obsahující olej, nenasycené mastné kyseliny, minerály (vápník a fosfor), omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Veškeré látky působí antioxidačně a zaslouží se o podporu vaší imunity, což je v současné pohnuté době víc jak potřebné.

5

věneček z donutů + polevy


Nahrubo nastrouhaná jablka dávám i do těsta na donuty. Jsou díky tomu jemnější a nadýchanější. Těsto je trochu řidší, protože je určené pro pečení v kontaktní pekárně Clatronic (více informací a video naleznete ZDE), která obsahuje tři výměnné formy pro tvarování donutů, muffinů a kulatých koblížků. K donutům patří celá řada polev ochucených likéry, citronem, kávou i tradičně čokoládou.

Sladký jarní věneček se vám může hodit jako malý tip pro nedělní snídani do postele. Slavíme Mezinárodní den žen a pečení v koblihovači Clatronic hravě zvládnou tátové i větší děti :o)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.