TŘI SLADKOSTI Z KOBLIHOVAČE CLATRONIC + VIDEO

NOVINKY Z LETNÍHO KATALOGU
27.3.2019
JARNÍ VĚNEČEK S KOČIČKAMI
31.3.2019

Pekáren na sladké pečivo je na trhu dost. Ale málokterá má výměnné formy na různé typy cukroví. Tento fialový pomocník do domácnosti napeče během chvilky donuty, muffiny i kuličky na špejli, které chutnají dětem.

S kontaktní pekárnou na sladkosti již mám zkušenost, ale můj domácí přístroj umí jen mini donuty. Na koblihovač jsem byla zvědavá, protože jsem si neuměla představit, jak propeče muffiny, které mají podstatně vyšší těsto. Pokud budou součástí balení i recepty, vyzkouším je, nebo vám doporučím své. V každém případě musím říct už dopředu, že mít doma možnost napéct si velice rychle něco dobrého k snídani, je skvělá věc. Například donuty se pečou jen pár minut, a tak se u nás pekárna stává součástí jídelního stolu, kde ji někdo obětavý obsluhuje a ostatní teplé pečivo konzumují s nezbytnou výbavou džemů, kompotů a rychlých smetanových krémů z jogurtu nebo mascarpone. Stačí vám k tomu jen půlhodinka příprav. Takže, jdeme na to...


16896_dmc-3533_01_eshop_z1

TESTUJEME KOBLIHOVAČ CLATRONIC CPM 3529

Elektrická pekárna je ideální pro výrobu sladkých pochoutek. Přístroj je vybaven 3 sadami vyměnitelných nepřilnavých pečicích forem - na malé kuličky, donuty a muffiny. Do vybraných formiček stačí jen nalít těsto, koblihovač zavřít a podle zvoleného času sladskosti upéct. Koblihovač má tepelně izolovanou rukojeť a ochranu proti přehřátí. Součástí balení je 50 ks tyček na výrobu tzv. cake pops, neboli kuliček na špejli. Příkon: 700 W, rozměry: 21 × 12 × 26,5 cm.

Kromě sladkých muffin jsme v ní vyzkoušeli upéct i jablečné ozdobené různými sladkými polevami. A obstál i při pečení sýrových kroket. 


pekarna na sladkosti vyrez

TĚSTO NA DONUTY A MUFFINY

Příprava: 15 minut * Získáte: 42 ks donutů a 25 ks muffinů

Donuty

  • 260 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva, bio
  • 130 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany, 12%
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce rumu

Muffiny

  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g zchladlého rozehřátého tuku

1. Sypké přísady promíchejte v misce, udělejte důlek, rozklepněte vejce, přidejte smetanu nebo mléko, tuk a zbytek přísad.

2. V případě donutů vznikne řidší těsto, které stačí dobře vymíchat metlou, těsto na muffiny je tužší, doporučuji ruční mixér. Těsta nechte odstát, aby začal pracovat prášek do pečiva a mezitím si připravte formy do koblihovače.

3. Formy lehce vymastěte olejem a krátce nechte nahřát. Ihned naplňte základní formu těstem asi 1 mm pod okraj. Pracujte rychle, v horké formě těsto okamžitě kyne. Mističky formy musejí být zaplněné, aby se těsto po uzavření koblihovače přesně vyfouklo do tvaru a mělo kontakt s teplem. Chce to cvik, protože, když nedoplníte, tvary budou z horní strany splasklé a nedokonalé - když přeplníte, těsto přeteče kolem jednotlivých tvarů a dokonce může zvedat víko! Mezi jednotlivým plněním doporučuji vytáhnout přístroj ze sítě, rozpálenou formu rychle naplnit, koblihovač zapnout a pokračovat.

4. Vydržte formu neotvírat a pečte - donuty 6 minut, muffiny 12 minut. Pak opatrně zdvihněte víko a nejlépe silikonovou stěrkou (abyste nepoškrábali povrch formy) jednotlivé tvary vystrčte ven. Nechte je vychladnout na mřížce, neskládejte je na sebe, aby se nepomačkaly, protože pečivo je nadýchané.

Sladkosti ozdobte dle své chuti polevami, čokoládou, polijte karamelem, natřete domácím džemem a pod. Donuty jsou dobré i jen lehce pocukrované cukrem se zázvorem či skořicí, těsto na muffiny je bez čokolády málo sladké, takže je vhodné dokončit ho například krémem jako cupcaky.

POZN.: Pro výrobu každé ze sladkostí naleznete recept v návodu přiloženém ke koblihovači (str. 35). Využila jsem pouze recept na pečení muffinů, k donutům a kuličkám (cake pops) jsem použila svůj vyzkoušený recept, alespoň budete mít více variant. V originálním receptu na muffiny je použitá čokoláda, ale tu jsem vynechala, protože jsem chtěla vidět jak se upeče světlé pečivo. Samozřejmě lze připravit i pečivo naslano, což vám brzy předvedu, stejně tak jako zdobení donutů s polevami.

VÝROBCE RADÍ: Před prvním pečením je třeba přístroj tzv. zapéct, postupujte takto - vymastěte jednu sadu forem a upevněte ji do koblihovače. Postavte ho na rovné a bezpečné místo a zapněte naprázdno po dobu 10 minut. Topná tělesa ve dně a víku přístroje se začnou vypalovat, přičemž vydávají klasický kovový zápach. Dobře vyvětrejte a koblihovač nechte vychladnout. Připravte si těsto pro testovací pečení. Upečte první 2 várky, ale nejezte je. Teprve pak pokračujte v pečení.

DOBRÁ RADA: Aby bylo pečivo nadýchané, je vhodné použít k pečicímu prášku také sodu, nahraďte tedy 1 lžičku prášku.

V následujícím videu uvidíte ovládání přístroje a celý průběh pečení při výrobě donutů. U ostatního pečiva je postup stejný.

SEČTENO A PODTRŽENO

Koblihovači jednoznačně nadržuji, protože jsem zvyklá tento druh pečiva vyrábět na spoustu způsobů. Příjemným překvapením pro mě bylo to, že muffiny se skvěle propekly. Přístroj se snadno ovládá, oceňuji i to, že je maličký a na stole nezabere moc místa. Výrazná barva je v kuchyni určitě bonusem. Při pečení muffinů, kdy je tepelný výkon největší, doporučuji při otevírání víka použít utěrku nebo chňapku, obsah je opravdu horký. S průběhem pečení jsem byla spokojená, na videu vidíte, jako vždy, absolutní prvotiny.

TŘI SLADKOSTI Z KOBLIHOVAČE CLATRONIC + VIDEO

3 Comments

  1. Lenka napsal:

    Dobrý den,nikde jsem nenašla kolik koblihovač stojí .Děkuji

  2. k.martincova5@seznam.cz napsal:

    stoji okolo 1300 kč

  3. Jana napsal:

    …děkuji, paní Martincová. Je to tak, paní Lenko, koblihovač stojí 1299 Kč a další informace naleznete zde: https://www.decodoma.cz/Koblihovac-Clatronic-CPM-3529-fialovy.html.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.