ZTRACENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

PASTELOVÉ JARO Z NOVÉHO KATALOGU
19.2.2020
ČERNÁ MEDOVÁ KACHNA S BADYÁNEM
24.2.2020

Lehoučký koláč z plátků jablek, které drží pohromadě jen tak mimochodem trocha těsta, je přesně to, co musíte ochutnat.

Název tohoto výborného francouzského koláče - Gâteau invisible aux pommes, znamená v překladu neviditelný jablečný koláč. Ale protože jsem koláč upekla, Honza ho nafotil a pak jsme ho zcela realisticky a s potěšením snědli, lépe mi k němu sedí označení „ztracený koláč”. Nejen proto, že se vypařil jak pára nad hrncem, ale hlavně proto, že slůvko neviditelný napovídá, že se těsto, které dělá koláč koláčem, z jablíček pečením téměř ztratí a není vidět.

Ať budeme koláči říkat jakkoli, úpravou původních receptur jsem se přesně vešla do skleněné koláčové formy, kterou vám chci nabídnout z našeho e-shopu. Ve skle peču moc ráda, nic se v něm nepřipálí, protože do něj vidíte, a koláč jde krásně vyjmout ven, aniž byste jej museli podložit pečicím papírem. A co je nejlepší - i s formou ho poté naservírujete na stůl, protože ve skle vypadá vše chutněji a lákavěji.

Příprava: 45 minut + pečení a vychlazení * Získáte: koláč o průměru 27 cm

  • 700 g plátků z pevných jablek, asi 6-7 středně velkých kusů
  • 3 vejce, L
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 50 ml smetany, 12%
  • 1 lžička esence z bourbonské vanilky
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky, prosáté
  • 1 lžička prášku do pečiva, BIO
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 100 g mandlových lupínků

1 Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Krájím ručně, ale lze použít i struhadlo typu mandolíny.

2. Do úzké šlehací misky vložte vejce, cukr, zchladlé máslo, smetanu, vanilku a sůl a kulatou metlou (používám tyčový šlehač) krátce prošlehejte, až se vše spojí (můžete šlehat metličkou v široké misce ručně). Přidejte mouku se zamíchaným práškem do pečiva a skořici. Vše prošlehejte, až vznikne nadýchané sametově hladké těstíčko. Je tekuté, ale husté.

3. Těsto přelijte do širší misky a dobře vymažte formu máslem. Troubu zapněte na 180 °C. Pak začněte plátky jablek namáčet v těstě a skládat libovolně do misky. Až zaplníte dno, pokračujte v dalších vrstvách, až těsto vypotřebujete. Vše zasypte mandlovými lupínky a koláč vložte do trouby. Pečte na středním roštu 40-45 minut. Je-li to potřeba, před koncem pečení zakryjte povrch kouskem papíru, aby mandle zůstaly zlatavé.

Koláč nechte vychladnout ve formě a dejte ho alespoň na 3 hodiny do chladničky (můžete ho nechat i do druhého dne).  Teprve pak ho rozkrájejte na klíny, pocukrujte vanilkovým cukrem a podávejte s kopečkem Crème fraîche.

Takhle jednoduše to vypadá. Skládání lupínků jablek jde rychle, za čtvrt hodiny je koláč v troubě. Jablka volím pevná a šťavnatá. Z nich se tenké plátky nerozlámou v ruce a dobře se s nimi pracuje. Vidíte, jak je těsto nadýchané, pěnové, jablka se do něj sama neponoří. I ve formě je znát, že jsou plátky obalené ze všech stran. Tak bude mít koláč nejlepší strukturu a v troubě vyskočí.

Poslední vrstvu koláče tvoří samozřejmě jablíčka. V troubě však povrch trochu oschne. Začala jsem ho zasypávat mandlovými lupínky. Nejen, že je to lepší, ale do koláče přidávám bourbonskou vanilku a s mandlovou chutí se všechno pěkně prováže. Teď nechte koláč ztuhnout, aby šel dobře nakrájet. V kuchyni vám zatím zůstane alespoň vůně vanilky a skořice...

Druhý den jde koláč spořádaně rozkrájet. Pokud nepečete ve skle, ale například v plechové formě s nepřilnavým povrchem, je dobré koláč podložit pečicím papírem, abyste si později nepoškrábali dno. Minimum těsta, které v koláči zůstane, má jinou chuť než čekáte, podobá se trochu palačinkám. Ještě pocukrovat, protože jablíčka nemusí být příliš sladká - a dobrou chuť!

4 Comments

  1. Pečení napsal:

    Zajímavé, ale je potřeba vyzkoušet to!
    Děkuji za nápad na rychlý dezert.

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo, určitě vyzkoušejte! Je to lehká verze moučníku, s hodně jablečnou chutí a malou porcí těsta, které chutná zase trochu jinak, než jsme zvyklí. Ať se vám koláč hezky podaří.

  3. Vyzkoušeno, moc doporučuji. napsal:

    Skvělý. Moc děkuji. Do těsta jsem dala 100 ml smetany 33%, místo esence vanilkový cukr a rum. K jablkum pak ještě pekanové ořechy a po upečení ozdobila trochou čoko polevy a koláč všichni moc chválili.

  4. Jana napsal:

    Také děkuji; to jste koláč pořádně vylepšila! Srdečně zdravím :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.