CO SI SBALIT DO LÁZNÍ?

ORIGINÁLNÍ KVĚTINÁČE ZA PÁR KORUN
28.4.2023
TOUSTOVÝ CHIA CHLÉB
4.5.2023

Krásné a teplé počasí je definitivně tady a s ním začíná i nejoblíbenější sezona pro cesty do lázní. Pokud pojedete poprvé, možná váháte, co všechno si vzít s sebou. Pojďte si s námi projít nejčastější triky!

Všeobecně se dá říct, že balení do lázní je velmi podobné tomu na dovolenou. Samozřejmě vždycky záleží, s čím do lázní jedete, do kterých jedete a jaký je váš běžný životní styl. Pokud se chystáte třeba do Třeboně, čekají vás procházky po rovince krásným historickým centrem. Pokud se však máte v plánu vypravit třeba do Jáchymova, ve volném čase vás čekají spíš horské túry nebo exkurze zahrnující sfárání do dolů.

Je tu však pár drobností, které by vám neměly chybět nikdy. Které to jsou?

  • Jako jedna z prvních se nabízí rychlovarná konvice, aby si člověk mohl před spaním udělat pořádný hrnek teplého čaje nebo si odpoledne udělat kávu a nemuset ji denně platit. Tady ale pozor, zjistěte si dopředu v domovním řádu lázeňského ubytování, zda je možné v pokoji vlastní rychlovarku používat, většinou totiž ne. Na druhou stranu, mnoho lázeňských domů nabízí zapůjčení za drobný poplatek jejich konvic. Důvod je čistě praktický: jde o schválená a pravidelně kontrolovaná zařízení, tak, jak vyžadují předpisy.
  • Pokud máte nějaký opravdu oblíbený polštář nebo jste dokonce zvyklí spát na ortopedickém polštáři, vůbec se nežinýrujte si jej přibalit. Pobyt v lázních není víkend u známých ani týdenní dovolená, která se dá nějak zvládnout. Do lázní se jezdí nejčastěji na 3–4 týdny, takže potřebujete mít svoje pohodlí a ne se budit každé ráno rozlámaný kvůli špatnému polštáři. V nejhorším vám ho ale vždycky může někdo z rodiny dodatečně poslat. 
  • Chodíte rádi na dlouhé procházky? Nezapomeňte na pohodlné boty, možná i nordic-walkingové hole. Raději si posedíte v kavárně? Nezapomeňte na dostatek šatů a elegantní střevíčky. Dopředu si najděte, co všechno je ve vašem lázeňském městě (a nejen v lázeňských domech) k mání: někde je kino, někde kurzy jógy, zejména ve větších lázeňských městech a zejména přes léto bývá nabídka různorodá.
  • Tuhle věc sice nedáte do kufru, ale je důležitá: zjistěte si, jak je na tom vaše ubytování s volnou wi-fi, a jak je na tom její reálný dosah na váš pokoj. Podle toho se dopředu zařiďte: možná budete chtít mít na daný měsíc větší objem dat, abyste si mohli přes video volat s rodinou nebo se třeba dívat na on-line televizní vysílání.
19554_eshop

Samonafukovací polštářek

Praktickým pomocníkem na cesty, který se snadno vejde do kabelky, je samonafukovací polštářek, který nepohodlné tvrdé lavičky jako mávnutím kouzelného proutku promění v mnohem příjemnější místo. Zejména, pokud jste např. po operaci kyčle, víte, jak je pohodlné posezení za všech okolností důležité. Je to snadné a elegantní řešení i na lavičky mokré po dešti nebo nějak znečištěné: díky samonafukovacímu polštářku budete prostě během okamžiku za vodou.
  • Pokud budete cestovat vlakem či autobusem a ne vlastním vozem, zvažte, zda pro vás nebude lepší velké zavazadlo poslat dopředu kurýrní službou. Zaslání s vyzvednutím u vás doma se dá objednat kolem 220–240 korun a ten stres s taháním těžkého kufru do vlaku, nedejbože přestupování s ním, když navíc třeba špatně chodíte, za to opravdu nestojí. 
    A nemějte obavy. Odeslání objednejte na 2–3 pracovní dny před tím, než máte termín nástupu, aby bez problémů stihl přijít. V lázních jsou na to zvyklí, kurýři s kufry, ať už je přivážejí nebo odvážejí, si u nich podávají dveře.
  • Pokud budete kufr posílat, platí stejné pravidlo jako při balení příručního zavazadla do letadla: nezbytnosti na 1–2 dny mějte vždycky u sebe, kdyby se hlavní zavazadlo někde zdrželo. Zubní kartáček, čisté spodní prádlo, náhradní tričko a léky aspoň na těch pár dní zabalte do batohu nebo malého kufříku. Kdo je připraven, nebývá překvapen!
  • Než budete balit, nejdřív si vše připravte na hromádky, psát si seznam věcí klidně několik týdnů dopředu není ostuda – dělám to tak běžně před každou dovolenou, mám jeden univerzální seznam, který dle potřeb upravuju. 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.