BÁBOVKOVÁ ROLÁDA S MASEM A HOUBAMI

7 NÁPADŮ, JAK PROSTŘÍT KRÁSNÝ ZIMNÍ STŮL
26.1.2024
5 TIPŮ NEJEN NA DEKORACE, KTERÉ STARÝM VĚCEM DAJÍ NOVÝ ŽIVOT
31.1.2024

Ptáte-li se, kde je roláda? Je uvnitř, opravdu. I když bábovku nepodáte na stůl s oblíbeným zeleninovým salátem, i tak se ostatní nezmýlí. Co v těstě opravdu je, prozradí bez okolků masová a bylinková vůně.

Křehkého kynutého těsta je tak akorát, aby doplnilo výtečnou náplň uvnitř. A i když to vypadá, že se při pečení nadřete, není to nijak dramatické. Těsto je hotové za čtvrt hodiny a vykyne bez vašeho přičinění. Náplň z hovězího masa a žampionů není složitá vůbec a tak nejzajímavější je utkat se s bábovkovou formou tající vaše kuchařské záměry. Pak už si jen počkejte, až se rozvoní bazalková vůně a chystáte-li oběd, v mezičase připravte krémovou nebo lehkou zeleninovou polévku. Bohatě tak nasytíte čtyři až pět strávníků.

Ještě jedna otázka se nabízí - proč zamotat roládu do bábovkové formy? Zkrátka proto, že na stůl přinesete překvapení, které nikdo nečeká. K pečení si vyberte formu bez výrazného reliéfu, anebo roládu přemístěte do formy na srnčí hřbet. Samozřejmě za předpokladu, že roládě vezmete správnou míru. Můj recept zaplní celou klasickou bábovkovou formu. Nechte si chutnat!

Příprava: 1 hodina + kynutí a pečení * Získáte: 4 - 5 porcí

Kynuté těsto

  • 350 g hladké špaldové mouky, proseté
  • 2 rovné lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 180 ml plnotučného mléka, vlažného
  • 1 vejce
  • 35 g změklého másla

Náplň

  • 500 g hovězího masa, mletého
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • sklenička bazalkového pesta
  • šálek černých oliv, nakrájených
  • svazek hladkolisté petrželky

1. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte sůl, droždí s cukrem a sypkou směs promíchejte stěrkou. 

2. Pak přidejte vlažné mléko s prošlehaným vejcem, rozpuštěné vlahé máslo a hnětacím hákem pomalu zpracujte těsto. Trvá to asi 15 minut. Vzniklou hladkou a nelepivou kouli těsta přesuňte do vymazané mísy, lehce ji pomoučněte a přikryjte. Na místě bez průvanu nechte 1 hodinu kynout až těsto víc jak dvojnásobně zvětší svůj objem.

3. Mezitím vypracujte náplň. Na větší pánvi osmahněte na 1 lžíci oleje maso, přičemž ho rozmělněte nadrobno. Ochuťte solí a pepřem. Na menší pánvi opečte na druhé lžíci oleje plátky žampionů, až zezlátnou. Také je ochuťte solí a pepřem. Náplň nechte vychladnout.

4. Vykynuté těsto přesuňte na vál, vytlačte z něj vzduch a rozválejte ho na obdélníkovou placku max. 0,5 cm vysokou. Je důležité, aby její delší strana měřila přibližně 43 cm, to je míra, kterou budete potřebovat při vyplnění bábovkové formy (POZN.: pracovala jsem se zelenou formou, která má velikost 25 × 10,5 cm). 

5. Placku potřete bazalkovým pestem, přidejte ochucené maso, houby, plátky oliv a nasekanou zelenou petrželku. Roládu z delší strany zamotejte, snažte se utahovat. Nyní požádejte někoho, aby s vámi roládu nazdvihl a přenesl do máslem vymazané formy. Roláda by měla obtočit středový otvor a dotýkat se. Prsty spoj stlačte k sobě a roládu jemně vtiskněte do formy. Horní stranu potřete máslem a bábovku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách snižte teplotu na 175 - 170 °C a pečte celkově asi 50 minut. Roláda postupně vystoupá až nahoru a zezlátne. Jakmile se mírně odtáhne od stěny formy, špejlí zkontrolujte propečení a bábovku vyndejte z trouby. Chvíli ji nechte odpočinout a asi po 10 minutách ji vyklopte na talíř.

Trochu zchladlou roládu rozkrájejte a jezte nejlépe s listovým salátem a jogurtovým dipem.

Nikdy mě nepřestane bavit, jak z malé porce těsta vyroste nadýchaná tvárná koule, s níž lze dělat cokoli. Během kynutí stihnete připravit maso i houby tak, aby náplň zchladla a byla připravená k naplnění těsta. Bude-li vlažná, je to ideální.

Kynutá těsta ráda přijímají tuk, takže bazalkovým pestem plným olivového oleje a piniových oříšků rozhodně nešetřete (v tradičním pestu je mimo to ještě parmazán, česnek a sůl). Maso a žampiony připravte na dvou pánvích. Sice je přibližně stejně dochutíte, ale každá surovina se zpracovává jinou dobu. Maso nepodlévám, protože tekutiny nejsou v roládě žádoucí, žampiony je příjemné osmahnout dozlatova.

Přemístit roládu do bábovkové formy chce čtyři ruce. V takových případech pomáhá Honza, kdy opustí fotoaparát, a zkrátka nikdo nefotografuje. Vláčné těsto se v troubě spořádaně spojí a vytvaruje podle formy, takže se ztratí i lecjaký ten fald. Roládu do formy lehce vmáčkněte a potřete ji máslem.

DOBRÉ RADY:

  • Nebojte se roládu při balení dobře utáhnout. Naše babičky a prababičky to dělaly pomocí utěrky (ráda vám doporučím kvalitní, bambusové utěrky), ale dnes vám nejlépe pomůže silikonový vál. Těsto k němu nelepí a tak ho pomocí válu krásně sbalíte.
  • Zamotanou roládu se snažím uložit do bábovkové formy podélným „švem” směrem ke středovému otvoru. Jak roláda při pečení kyne, tlačí na stěnu formy a hladce se spojí.

Tak, a toto je uvnitř. Jen chybí ta vůně. Roládu snězte teplou a docela určitě si dopřejte sklenku dobrého vína. Se salátem a jogurtovým dresinkem připravíte skvělou zimní rodinnou večeři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.