UPCYKLUJTE – A VYUŽIJTE NEPOTŘEBNÉ PŘEDMĚTY V DOMÁCNOSTI

ŠPALDOVÉ MAXI LÍVANCE S OSTRUŽINOVÝM ŽAHOUREM
7.9.2023
ZÁZRAČNÁ ALOE VERA: K ČEMU JE DOBRÁ A PROČ JI MÍT DOMA
13.9.2023

S milými drobnostmi se žije hezky. I když už neslouží svému účelu, mohou vám připomínat někoho blízkého a v domácnosti zafungovat jiným způsobem.

Renovace, ze starého nové - to vše se skrývá za cizím slovem vyjadřujícím znovunavrácení věcí do oběhu. Nejen, že nezahrnete své okolí, půdní prostory nebo popelnice nepotřebnými předměty, ale především jim dáte ještě jednu šanci, vám milou a nenahraditelnou.

Můžete postavit do života stařičké křeslo tím, že ho rozeberete, dáte mu novou patinu a očalouníte ho, ale mnohem méně zkušeností budete potřebovat například k nalakování obrazového rámu, který poslouží pro výstavku vašich oblíbených náušnic (návod naleznete ZDE). V tomto případě nepotřebujete znalost řemesla, ale jen trochu důvtipu a nápad. 

Právě s tím jsem si vystačila dnes, kdy jsem sáhla po staré smaltované konvici, které zrezla hubička a je roky k nepotřebě. Opatrovaly ji ovšem maminčiny ruce, a tak bude bydlet na mém okně stále. Udělala jsem v ní schovku na šicí drobnosti, protože takovou pohotovost potřebujete - byť v minimální míře - i na chatě či na chalupě.

TAKÉ VÍČKO KONVICE NENECHTE LADEM

Uložit základní šitíčko někam, kde to nikdo neočekává, není nic nového. Vysloužilá polévková mísa, plechovka od čaje či právě plechová konvice na kafe, nezřídka v kuchyni posloužily jako skrýše na účtenky, utržené knoflíky, které bylo třeba přišít, až bude čas, na úlomky porcelánu, které už beztak nikdo neslepil... hodit drobnosti někam, aby nepřekážely, ale byly v kýženou dobu opět k nalezení, máme snahu i dnes. Když už všechny ty vysloužilce opatrujeme a utíráme z prachu, tak ať si péči zaslouží :o) Pravda je však taková, že je máme rádi.

Vlastníte-li starou konvici s pohodlně širokým otvorem, do jejího víčka ukryjte jehelníček. Pro jeho zhotovení si připravte:

  • zbytky látek
  • špendlíky a šicí potřeby
  • trochu výplně - nastříhaný molitan / duté vlákno apod.
  • lepidlo v tavné pistoli
  • nůžky
  • velký dřevěný knoflík

Z látky vystřihněte kolo větší o 3 - 4 cm, než je velikost víčka. Okraj prostehujte a vytvořte tvar misky. Dovnitř vtlačte tolik výplně, až vznikne oblý a pevnější míček. Pak prostehování stáhněte a zajistěte na uzlík. Vyzkoušejte správnou velikost vtlačením do víčka. Je-li to třeba, okraje podložte kouskem látky, aby se výplň nesypala ven, a několika stehy ji zajistěte. Pomocí tavného lepidla jehelníček upevněte do víčka. Lepidlem přilepte velký knoflík na líc víka.

JEHELNÍČEK VE VÍČKU

Jehly a špendlíky vtlačte do jehelníčku hlouběji, než je znázorněno na obrázku, aby nezachytávaly za nejrůznější obsah uvnitř konvice. Pak už si jen dejte práci s tím, aby bylo uvnitř konvice vše, co budete k opravám prádla a hraček potřebovat.

... A CO JEŠTĚ

Nejnutnější potřeby na šití jsou plné titěrností, které se zamotávají, zauzlovávají, ztrácejí; znáte to. Snažte se je udržet pohromadě pečlivým roztříděním a zajištěním na papírových cívkách, v mini krabičkách apod. Jste-li hračičkové, zakoupené galanterní zboží si můžete ještě všelijak dozdobit. Knoflík na metr nalepíte horkým lepidlem, se zbytkem si poradí nůžky.

Kdyby se vám snad náhodou nechtělo tvořit, na našem e-shopu naleznete praktické kufříky na domácí šití, do nichž se vám vejde vše, co potřebujete.

KUFŘÍK NA ŠITÍ, modrý puntík, velikost M

HENRIETA - ZÁCLONA, KTEROU STAČÍ JEN POVĚSIT

Potřebujete-li výraznější zastínění, případně dáváte přednost záclonám s robustním dekorem, vyberte si hustě tkanou krajku. Nemačkavé materiály z umělých vláken se předhánějí výtvarným ztvárněním květinových i geometrických vzorů. Spolehlivě se podílejí na rozptylování přímého denního světla pronikajícího do místnosti, přičemž zastiňují pohledy směrem dovnitř. Hustotu vazby a řasení zvolte takové, aby celoplošný vzor vynikl. Jednoduché pravidlo zní - čím nápadnější krajku zvolíte, tím méně ji budete řasit.

ŽAKÁROVÁ ZÁCLONA HENRIETA, 350 × 160 cm, také v kompletu pro okno a balkonové dveře


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.