ZÁZRAČNÁ ALOE VERA: K ČEMU JE DOBRÁ A PROČ JI MÍT DOMA

UPCYKLUJTE – A VYUŽIJTE NEPOTŘEBNÉ PŘEDMĚTY V DOMÁCNOSTI
11.9.2023
VYROBTE SI DEKORACE V BARVÁCH VŘESU
15.9.2023

Aloe je jedním z nejznámějších sukulentů. Zdomácněla po celém světě a najdete ji na okenních parapetech i mnoha českých domácností: její zdraví prospěšné účinky chce mít doma každý.

Výtažky aloe vera jsou už roky oblíbeným zaklínadlem výrobců nejen kosmetických produktů. Dobře vědí, proč: kromě oho, že pomáhá hydrataci a regeneraci pokožky, má i antialergenní vlastnosti.

Pochopitelně nechybí ani v mnoha produktech, které najdete na našem e-shopu. Pojďme se ale nejdřív společně podívat na to, v čem je tak prospěšná.

Jak pěstovat aloe vera?

    • Aloe je sukulent, což znamená, že nesnáší přemokření. Vždy ji proto sázejte do květináčů, které mají dole drenážní otvory pro odtok přebytečné vody.
    • Ze stejného důvodu jí prospívá dobře propustná půda. Zeminu proto smíchejte s pískem v poměru zhruba 1:1.
    • Aloe nepotřebuje hluboké květníky, vzhledem k jejímu rozložitému růstu je ale vybírejte dostatečně stabilní – pomůže třeba větší průměr květníku.
    • Domovinou aloe vera je arabský poloostrov a tomu odpovídají její nároky na teplo. Vždy ji pěstujte na místě, kde má dostatek sluníčka.
    • Jste špatní zahradníci, kteří své květiny mučí nedostatkem zálivky? Aloe vás za to bude milovat, nadbytečná zálivka jí naopak škodí, protože jí snadno uhnívají kořeny. Mezi jednotlivými zálivkami by půda měla úplně vyschnout.
    •  Pokud máte rostlinu na okně, stačí odříznout list a ranku nebo spáleninu potřít jeho gelovitým středem. Slupka jde z listu odříznout, takže můžete používat i větší plochu. Listy odřezávejte z vnějšího prstence a pozor, ať u toho nepoškodíte stonek. Pokud vám stačí kousek, odřízněte jen kousek, rána na rostlině se rychle zcelí.
    • Při odříznutí listu si všimněte, že z nej vytékají dvě tekutiny: z povrchu teče žlutozelená míza (která je hořká a projímavá) a ze středu teče průhledný gel. Právě ten v sobě nese ony blahodárné účinky.
19972_15057_aloe-vera-sprej_esho

Univerzální bylina

Spáleniny od sluníčka, přesušená pokožka, akné, zanícená místa, vyrážky, štípance od hmyzu, opary, drobné kuchyňské spáleniny nebo pořezání. S tím vším vám pomůže aloe. Gel z listů aloe totiž má vynikající hydratační a regenerační vlastnosti. Aloe je dostupná téměř čistá jako v tomto 97% spreji, někdy se používají jen její výtažky, např. do balzámů po holení, pleťových krémů a mlék atd.

Džus z aloe

Gel z listů aloe nakrájejte nadrobno a zalijte neperlivou minerální vodou (na 4 díly vody asi 1 díl aloe) a podle chuti doslaďte medem nebo sirupem. Část vody můžete nahradit ovocnou šťávou. Pokud vám nevyhovují kousky aloe v tekutině, vše můžete klidně rozmixovat.

50772_eshop

Lůžkoviny i pro alergiky

Říkáte si, k čemu je aloe v polštářích nebo i matracích či jejich ochranách? Aloe má antialergenní vlastnosti a pomáhá udržet lůžkoviny a další textilní povrchy bez bakterií nebo roztočů. Výplň z dutého vlákna je rovněž vhodná pro alergiky nebo astmatiky.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.