SRDCE JAKO TALISMAN / RECYKLACE

TRADIČNÍ PIROHY S HOUBAMI + VIDEO
9.2.2017
SILIKONOVÁ FORMA NA MAKRONKY
13.2.2017

ornament_01

Víte, že v obchůdcích s dárky patří srdíčka k nejprodávanějšímu artiklu? Jsou to přesně ty milé maličkosti, které také ráda kupuji, když chci někomu udělat radost.

Určitě už vám někdo věnoval nějaké srdíčko vyřezané ze dřeva, ušité z pestrých zbytků látek, háčkované, drátěné nebo z tepaného kovu. Pokud i vám se hodí takový dárek, můžete si ho s minimálním úsilím vyrobit sami doma. Využijte k tomu například odložené pletené svršky, z kterých už odrostly vaše děti. Třeba  z nepotřebného svetříku ušijete srdíček hned několik. Umíte-li dobře plést, pak nebude problém vzít do rukou i pletací jehlice a malý zbytek vlny.

Nejzábavnější je samozřejmě zdobení. Vzala jsem si k ruce drobné dřevěné korálky, malé košilové knoflíčky, kousky krajek a stuh. Nakonec jsem vytvořila jen malý pugét z kraječky a růžiček smotaných z úzkých stužek, protože jsem nechtěla úplně zakrýt pleteninu. Ze srdíčka může být docela dobře jehelníček, ale i dekorace na starodávnou kliku od prádelníku. Záleží na zvolené velikosti a na vaší trpělivosti. V každém případě si při zábavném tvoření hezky oddychněte…

ornament_02

srdce1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pracujete-li s pleteninou, dobře víte, že jakmile do ní střihnete, začne se párat. Nastříhejte ji ostrými nůžkami a kousky materiálu příliš nenapínejte. Ideální bude, když okraje zpevníte na stroji velkým entlovacím stehem, ale při troše pozornosti to není nutné. Připravte si:

  • 2 čtverce slabší pleteniny libovolně velké, měla jsem velikost 18 × 18 cm
  • syntetické rouno na výplň
  • asi 45 cm krajky široké 1,5 cm
  • 40 cm stuhy široké 1,5 cm
  • 3 saténové růže nebo 0,7 cm širokou stužku
  • šicí potřeby
  • papírovou šablonu srdce

Papír vertikálně přehněte a na jednu polovinu namalujte půlku srdíčka a vystřihněte ho. Papír rozložte a podívejte se na vzniklý tvar. Pokud je vše v pořádku, položte šablonu na pleteninu a s přídavkem 1-1,5 cm srdce vystřihněte. Stejně vystřihněte druhý díl. Oba díly položte lícem k sobě a 1 cm od kraje tvar prošijte na stroji nebo pevným zadním stehem. Na jedné straně si ponechte otvor pro naplnění. Srdce obraťte na líc a otvorem ho vyplňte. Výplň by měla být docela pevná, aby vytvarovala kontury. Pomáhejte si třeba tupým koncem vařečky.

srdce2

PŘÍPRAVA NA ZDOBENÍ

Drobným obšívacím stehem uzavřete otvor nití v barvě pleteniny. Stuhu přehněte na polovinu, překřižte ji v místě, kde bude končit oko na pověšení a volné konce zastřihněte. Položte ji na srdce a smyčku tvořící oko přišijte na vrchol. Krajku na jednom okraji prošijte předním stehem a mírně nařaste. Konce zajistěte uzlíky. Pak začněte vzniklý volánek stáčet do spirály. Umístěte ji na střed srdce přes stuhu a přichyťte několika stehy. Dále krajku točte kolem středu a zároveň neznatelně přišívejte.

srdce3

RŮŽIČKY V MANŽETĚ

Nakonec našijte doprostřed krajkové manžety saténové růžičky. Můžete si je zhotovit podle tohoto návodu, nebo podobné zakoupíte v galanterii. Místo nich lze našít malé perleťové knoflíčky a také dřevěné i třpytivé korálky. To už záleží na vaší fantazii.

Srdíčko můžete přidat třeba i ke kytici naaranžovaných květin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.