SILIKONOVÁ FORMA NA MAKRONKY

SRDCE JAKO TALISMAN / RECYKLACE
10.2.2017
6 TIPŮ CO SI NAMAZAT NA CHLEBA
14.2.2017

Recepty na makronky, a především komentáře kolem nich, dávají na srozuměnou, že příprava této lahůdky nepatří k nejjednodušším. Návody se liší jen maličko, takže prvňák, jako já, se v nich moc nevyzná, a k jejich zdárnému zdolání ještě potřebujete řadu pomocníků.

Jedním z nich je speciální silikonová forma, díky níž budete mít jedno cukrátko, jak druhé. Tak, to byla moje jediná jistota. Ačkoli si myslím, že k jejímu otestování by měl promluvit někdo, kdo už umí… Tímto se přiznávám, že tvořím poprvé, ale na druhé straně, když tuto cukrářskou výšinu zdolám, povzbudím i vás ostatní :o)

Začátečníci ocení, když jim cokoli usnadní život. O silikonové formě vím, že mi pomůže udržet tvar makronek. Bezva; jsem zbrklá a nejspíš bych měla mezi cukrovím centimetrové rozdíly. Vzhledem k tomu, že je třeba vzniklé skořápky slepit, musí být jedna jak druhá. Druhou věc, kterou ale nemám, je cukrářský teploměr. S cukrovým rozvarem pracuji u jiných receptů, ale jakou má teplotu, to nevím. Nezbývá doufat, že se trefím do správné konzistence.


 

TESTUJEME SILIKONOVOU FORMU NA MAKRONKY

14065_z1

Pomocí silikonové formy zhotovíte 48 ks skořápek, tedy ve výsledku 24 makronek. Forma je vyrobena z kvalitního silikonu, je odolná vysokým teplotám do +240 °C, lze ji dát do trouby s mikrovlnným ohřevem i do myčky na nádobí. Po použití ji jednoduše srolujte do malé ruličky a uložte do zásuvky. Velikost formy je 39,5 × 29,5 × 0,3 cm. Formu je třeba před vložením do trouby podložit plechem.


 

001

POKUS ČÍSLO 1  A je to tady. Cukrový rozvar zcela jistě přesáhl předepsanou teplotu 118 °C. Radovala jsem se jak je hustý, a sníh s ním spojený se dá krájet. Následkem toho se však těsto nerozlévalo. Samozřejmě jsem ho mohla do formy nastříkat více, ale měla jsem obavy, že až makronky vyběhnou, budou obří. Ten hrubý povrch těsta má na svědomí mandlová mouka; zřejmě jsem neměla tu nejjemnější.

002

POKUS ČÍSLO 2  No, nevím, jestli je to na pochvalu, ale podařilo se. Cukr jsem odhadla správně, těsto se rozlilo a nezbývá než doufat, že se vše v dobré obrátí. Silikonová forma zafungovala skvěle. Vidíte, že vytvarovaná místečka na formě krásně zastaví těsto, takže se zformuje do pravidelného tvaru, a už teď vidíte, že se mu samy zaoblují hrany.

004vyrez

HOTOVO  Zvolila jsem čokoládový krém a výsledek vás při ochutnání donutí blažeností zavřít oči. Makronky se nakonec povedly – jak ty známé placaté (vpravo), tak i ty, co vypadají spíš jako pusinky. Svým způsobem byly hezčí. Hlavně – oboje vytvořily předpisový pěnový krček a při skousnutí křuply. Chci jen říct, že nebyl důvod k smutku, zkrátka to chce ještě trénink.


 

VALENTÝNSKÉ MAKRONKY

Příprava: 35 minut + 1,5 hodiny na odpočinutí těsta a na pečení *  Získáte: 40 ks

Těsto

  • 180 g bílků
  • 70 ml vody
  • 230 g cukru krupice
  • gelová potravinářská barva
  • 235 g cukru moučky
  • 235 g mandlové mouky (blanšírované jemně mleté mandle)

Krém

  • 60 ml smetany
  • 100 g 70% čokolády
  • 30 g másla
  • pár kapek mandlového extraktu

1. Do robotu vložte bílky a dejte šlehat na středně vysoké otáčky.

2. Mezitím dejte do kastrolku vodu a krupicový cukr a za stálého míchání připravte cukrový rozvar. Měl by dostoupit přesné teploty 118 °C. Vizuálně bych řekla, že v tuto chvíli už sirup houstne.

3. Nyní začněte cukr malým pramínkem vlévat do houstnoucího sněhu, nejlépe za stálého míchání. Šlehejte až do vychladnutí a v poslední fázi přidejte potravinářské barvivo. Dejte ho zhruba na špičku lžičky a pokud se vám barva bude zdát světlá, přidejte (pozor, ještě přibudou další ingredience). Barvu dobře zašlehejte.

4. Do základu vmíchejte dokonale přesetý moučkový cukr a mandlovou mouku, pracujte pouze ručně pomocí stěrky. Výsledné těsto musí pomalu téct a být lesklé. Tento rozdíl vidíte na mých dvou pokusech. V prvním případě těsto neteče, ani se neleskne, v druhém případě vypadá zcela jinak. Ale upekly se obě.

5. Těstem naplňte sáček s rovně řezanou trubicí o průměru asi 0,5 cm, a na silikonovou formu podloženou plechem na pečení nastříkejte kolečka. Těsto nechte 1 hodinu zaschnout a mezitím zahřejte troubu na 160 °C. Makronky pečte po dobu 15 minut.

Dokud nejsou makronky zcela vychladlé, nesahejte na ně. Po vychladnutí do nich stačí strčit jen prstem, krásně se sloupnou. Uložte je na rovné ploše do doby plnění. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 14 dní. Skořápky však nesmí zvlhnout.

6. Krém – Smetanu zahřejte k bodu varu, vypněte oheň a vložte do ní rozlámanou čokoládu. Ručně prošlehejte metličkou, až vznikne hladký krém. Ihned přidejte změklé máslo, mandlový extrakt a krém dokončete. Dejte ho na chvíli do chladu. Zchladlým krémem naplňte polovinu skořápek a spojte je s prázdnými. Makronky nechte pár hodin v chladničce. Při podávání by měly křupnout.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Silikonové formě dávám bez výhrad 3 hvězdičky. Myslím, že kdybych ji neměla, můj boj s těstem by dopadl o moc hůře. Rozhodně si ji koupím. Myslela jsem si totiž, že makronky nikdy dělat nebudu, protože mě odrazovala jejich pověst, jak jsou pracné. Také jsem asi nikdy neochutnala makronky čerstvě upečené. Mají poměrně velkou trvanlivost, vždyť víte, jak se prodávají dlouho. Ale čerstvé jsou vynikající. Opravdu je vyzkoušejte!

 

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.