RŮŽE ZE STUH A POKLOP PROTI HMYZU

DOMÁCÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ
19.8.2016
BLESKOVÁ VEČEŘE Z KRÁJEČE
23.8.2016

ornament_01

Dotěrnému létavému hmyzu se bráníme repelenty i bylinkami, ale ohrožené je i jídlo na stole. 

Proti kousavým potvorám jsem dost zaujatá. Nestačí, že jsem od jara do podzimu poštípaná od hlavy po paty, ale ještě musím dávat pozor na to, co si kdo dává do pusy. Není divu, že jsem vyzbrojená skleněnými a drátěnými poklopy – a když je nejhůř, poslouží mi i velký cedník. Všechny tyto věci zabírají v domácnosti poměrně dost místa. Jsou krásné, ale neskladné.

Abyste si mohli vychutnat odpoledne u vody nebo na zahrádce, doporučuji skládací poklop z jemné síťoviny. Právě proto že je skládací, nelámejte si hlavu s tím kam ho uložíte, a klidně ho sbalte i na piknik. Sklapnutý vypadá jako křehký deštník. Rozložený je docela rozměrný, takže se pod něj vejde solidní pohoštění. Děti si pod něj mohou schovat sklenice se sladkými šťávami, nehledě na to, že si v klidu užijete čerstvou ovocnou svačinu. Pětikilový meloun spolkne jako malinu.

Aby bylo stolování hezčí, opatřila jsem poklop několika saténovými růžemi. Hodí se totiž poklop něčím zatížit pro případ, že venku trochu fouká. Růžičky jdou velice snadno umotat z pěkné stuhy; určitě si to vyzkoušejte, protože tuto dovednost využijete při dozdobení dárků i květinových aranží. Teď mě napadá, že by nebylo marné vyrobit si krásnou podzimní brož. Určitě vám ji předvedu…

003

I na tak rozměrný poklop stačí 5 růžiček. Tady jsem zkoušela, kam je přišít. Růže vyrobíte za chvilku a bude vás to bavit. Vezměte si stuhy s sebou ven a přibalte jehlu, nůžky a kousek nitě. Můžete tvořit doslova u kafe.

ornament_02

DSCF2742

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na jednu růžičku o průměru asi 5,5 cm si připravte:

  • 35 cm měkké saténové stuhy široké 4 cm
  • ostré nůžky
  • jehlu a nit v barvě saténu

Stuhu položte vodorovně před sebe rubem nahoru (pro přehlednost jsem vybrala stuhu, která má na povrchu saténový lesk a na rubu je vidět matnější vazba). Na levém konci přehněte stuhu kolmo dolů a od vytvořené špičky ji smotejte do ruličky směrem na lícovou stranu. Otočte si ji k sobě a levou rukou chyťte konec vytvořené ruličky. Vytvořili jste střed růže, jehož konec budete držet až do konce. Dále stuhu navíjejte kolem vytvořeného středu, aby se květ rozšiřoval. Nemusíte utahovat. Efekt lístků vytvoříte tak, že pravou rukou konec stuhy přetočíte směrem od sebe a poté ruličku stočíte až ke konci přeložení – označila jsem ho modrým špendlíkem. A znovu – přetočit stuhu a stočit ruličku – do požadované velikosti květu nebo do ukončení stuhy. Špendlíky na nic potřebovat nebudete. Jen jsem si pomohla uprostřed, aby se květ nerozmotal, když jsem ho pustila z ruky.

DSCF2733

UKONČENÍ KVĚTU

Ostrý cíp z počáteční ruličky se mi povytáhl, tak jsem ho přehnula přes konec stuhy. V místě, kde je špendlík, květ několika stehy zajistím. Také můžete použít vteřinové lepidlo, ale já s ním nejsem kamarád; určitě bych měla růži navždy připevněnou k prstům.

DSCF2725

HOTOVÁ RŮŽIČKA

Stuha se vám může napoprvé v prstech trošku smekat a květ rozmotávat. Nakonec je však růže pevná a drží pohromadě. Mějte trpělivost, skutečně stačí jednou, dvakrát si to vyzkoušet.

Tenhle jednoduchý trik se může hodit děvčatům, která brzy půjdou do tanečních. Podobné ozdoby do vlasů i na šaty lze koupit, ale myslím, že radost z doma vytvořené parády je větší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.