PIVNÍ ŠTRÚDL S MÁKEM A VÍNEM

BERÁNKOVÁ DEKA S BAMBULEMI A MEDVĚD
15.4.2021
5x KOUZLENÍ S CUKRÁŘSKÝM SÁČKEM
20.4.2021

Štrúdly z tažených těst a záviny, nejčastěji z těst kynutých, patří v domácí kuchyni k nejoblíbenějším moučníkům. Sladké hřešení vyvažte konzumací zdravého máku.

Ač se to nezdá, štrúdlových těst je docela pěkná řádka. Pro tuhle klasiku máte zcela jistě svůj způsob pečení, který se v rodinách předává a střeží jako oko v hlavě.  U nás to bylo podobné, ale postupem času jsem dospěla k tomu, že je třeba občas změnit těsto v souvislosti s náplní. Každé vyhovuje trošku něco jiného.

Šťavnatý závin z lehce navinulých jablek, skořice, rozinek, případně ořechů, jistě netřeba představovat. Apfelstrudel (odtud jsme převzali jeho název) pochází z Rakouska a nejčastěji se podává teplý společně se šlehanou smetanou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem. U nás se tažené těsto dost často nahrazuje listovým těstem, které se dá koupit hotové a tak je příprava závinu rychlá jako blesk. Pokud tento moučník milujete, zákonitě jste začali zkoušet jeho neméně výtečné variace - například štrúdl višňový, tvarohový nebo makový, protože kulinářská zvědavost je nekonečná.

Pro variantu s mákem dělám pivní těsto. Je nádherně pružné a vláčné, takže dobře zabalí náplň doplněnou červeným hroznovým vínem. Ještě jednu pomůcku používaly naše babičky - a to kuchyňskou utěrku, pomocí níž se těsto lépe zabalí do rolády. Můžete to vyzkoušet.

abeceda_zdravi_03

M - JAKO MÁK

mák je nejen chutný, ale především dodává našemu tělu řadu zdraví prospěšných látek, do jídelníčku ho zařaďte alespoň jednou týdně

MODRÝ MÁK

Známe čtyři druhy máku: modrý - v naší kuchyni se objevuje nejčastěji, šedý - pochází z Rakouska a je jemnější a sladší, bílý - s narůžovělými květy a oříškovou chutí, a hnědý - chutí připomínající slunečnicová semínka. 

Maková semínka jsou zásaditá a bohatá na látky, které naše tělo potřebuje pravidelně, jsou to:

  • vitaminy B1 (niacin) a B3 (tiamin), vitaminy E a C
  • kyselina listová a pantotenová
  • bílkoviny, sacharidy
  • vláknina
  • minerální látky - draslík, měď, železo, zinek, nejvýznamnější je však vápník, který mák obsahuje ze všech potravin v největší míře (ve 100 g máku je víc než 1400 mg vápníku)
  • tuky - v máku je jich zastoupeno 40 %, všechny prospěšné zdraví

Pozor na nadměrnou konzumaci máku, mohla by vyvolat dýchací potíže nebo žaludeční nevolnost, ale to byste museli mít na mák alergii nebo jíst mák od rána do večera. Mák je vysoce doporučovanou potravinou při problémech s revmatismem, migrénách, chronickou únavou či stresem. Doporučuje se jako prevence proti osteoporóze a stojí zato, aby se pravidelně objevoval na vašem jídelníčku. Mák nemusíte totiž konzumovat pouze nasladko. Upečte si třeba chléb s mákem nebo francouzský quiche. K dostání je i maková mouka, která je určena k rychlé spotřebě.

Příprava: 50 minut + odpočinutí a pečení * Získáte: 2 štrúdly přes celý plech

Těsto

  • 300 g hladké mouky, proseté
  • ½ lžičky soli
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 120 ml světlého piva

Náplň - rozdělte na 2 štrúdly

  • 100 g domácí strouhanky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 350 g mletého máku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • asi 30 kuliček velkého vína, na plátky
  • máslo na potření

1. Mouku, sůl a olej dejte do robotu a pomocí hnětací metly zpracujte při malých otáčkách na drobenku. Pak po malých částech zapracujte pivo, až vznikne koule. 

2. Těsto přesuňte na vál a bez další mouky vypracujte hladké, pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 1 hodinu odpočinout v pokojové teplotě.

3. Mezitím si připravte strouhanku a makovou náplň. Strouhanku a cukr opražte na suché pánvi, aby dostala karamelovou chuť. Je důležité stále míchat, jinak se vše spálí. Jakmile se rozehřeje cukr, obalí strouhanku a ta zezlátne. Strouhanka je stále sypká; vyklopte ji na talíř a nechte vychladnout.

4. Mák a ostatní ingredience přesuňte do rendlíku a zahřejte. Nechte 10 minut povařit, pak mírně zredukujte na kompaktní hmotu a také nechte vychladnout. Troubu zapněte na 190 °C.

5. Připravené těsto rozdělte na poloviny a s minimem mouky rozválejte první plát silný asi 2 mm. Snažte se, aby byl široký, a mohlo vzniknout hodně otoček (jeho výška je výška plechu). Na těsto rozprostřete polovinu karamelové strouhanky a na ni polovinu zchladlé makové náplně. Na náplň položte silné plátky vína s odstraněnými zrníčky. Plát z kratší strany zarolujte, konce zmáčkněte a podhrňte. 

6. Na plech položte pečicí papír, vymastěte rozpuštěným máslem a přesuňte první štrúdl. Zhotovte druhý, pak oba potřete máslem a vložte do trouby na 30-35 minut; pečte do zezlátnutí těsta.

Vláčné těsto je mastné, ale nelepí, velice dobře se s ním pracuje. Teď ho nechte hodinu odpočinout a pak ho dokážete snadno vyválet na velký plát. Mezitím je dostatek času pro zpracování makové náplně a karamelové strouhanky. Pokud máte kuličky vína se semínky, odstraňte je a nakrájejte na plátky. Pak už to půjde ráz naráz.

Vyválené těsto je tak tenké, že jím prosvítá náplň. V tuto chvíli budou štrúdly všelijak křivolaké, ale pivní těsto se netrhá a objemnou náplň nakonec pěkně vytvaruje. Pokud máte zamrazené višně, můžete kuličky vína nahradit a vytvořit další zajímavou chuťovou kombinaci.

POZN.: Pivní těsto je jednodušší než tažené. Obsahuje hodně tuku, je vláčné a můžete ho lehce vyválet válečkem. Tažené těsto je sušší, zpracuje se s pomocí vlažné vody a octa, a váleček se při tvarování nepoužívá. To je ten okamžik, kdy se prsty vytvarovaný malý obdélník položí na pomoučenou velkou utěrku, a rukama vloženýma pod těsto se natahuje do požadovaných rozměrů. Po naplnění pak pomocí utěrky štrúdl srolujete jako když děláte roládu.

Štrúdl lehce poprašte moučkovým cukrem s vanilkou, a nechte si chutnat! Ještě chci upozornit na zelené utěrky, které mi byly nápomocné - jsou zhotoveny z bambusových vláken a jsou nesmírně příjemné. Textilie mají hladký povrch, nepouštějí vlákna a jsou vysoce savé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.