BERÁNKOVÁ DEKA S BAMBULEMI A MEDVĚD

VÍTE JAK SPRÁVNĚ UKLÍZET?
14.4.2021
PIVNÍ ŠTRÚDL S MÁKEM A VÍNEM
19.4.2021

Stále je čas na hebké deky a na příjemné zachumlání do teplíčka. Zima se letos nechce vzdát...

Oboustranné deky z mikrovlákna podšité imitací beránčího kožíšku jsou stále aktuální. Letošní jaro je jak na houpačce a těch studených dnů je stále dost. Chlupaté deky milují děti. Připomínají jim na dotek plyšové hračky, a protože nádherně hřejí, krásně se pod nimi usíná. Deky jsou oboustranné a sluší dětským pokojům i dospěláckým ložnicím. 

K dostání máme deky a soupravy s povlaky na polštář, dětem k nim můžete pořídit tvarované polštáře s obrysy kocourka, tuleně nebo medvěda. Na údržbu polštářů i dek je vhodné používat antistatickou aviváž SLEEP WELL, která je navržena speciálně pro praní mikrovlákna. Aviváž zabraňuje vytváření antistatických výbojů, které u mikrovláken často vznikají, zachovává prodyšnost, rychlé schnutí i stálobarevnost barev.

Aby těch příjemných věcí kolem lenošení bylo ještě víc, můžete si zkrátit večerní chvilky vytvářením malých bambulek ze zbytkových přízí. Ubydou vám ve skříni a kterákoli deka dostane hezký akcent. Pokud jste zapomněli jak na ně, přidávám snadný návod:

VYUŽIJTE ZBYTKY PŘÍZÍ NA DOZDOBENÍ OBOUSTRANNÉ DEKY OVEČKY

Ale nejen pro ni. Bambule jsou skvělou ozdobou každé deky, vůbec to nemusí být dětská záležitost. Například oboustranná deka Ovečka s reliéfním vzorem vypadá s bambulemi výborně. Splynou s dekou naprosto přirozeně, nikde netlačí a v okamžiku, kdy deku složíte na křeslo, vypadá ještě o chlup útulněji. Na výrobu bambulí si připravte:

  • barevné zbytky směsových přízí ladící s dekou, použila jsem 4 pastelové odstíny a bílou
  • kousek silnějšího kartonu na šablony
  • tužku, nůžky
  • jehlu na vlnu s velkým ouškem
  • navlékač na jehly
  • šicí potřeby

Nepoužívejte čistě vlněné příze, které potřebují jiné podmínky pro praní. Ideální je středně silná směsová pletací příze. Na následujících třech fotografiích naleznete postup, jak bambuli vytvořit:

JAK NA BAMBULE

1  Z pevného kartonu si vystřihněte 2 stejná kolečka - pro malou bambuli, kterou vytváříme, o průměru cca 7 cm. Vystřihněte ještě vnitřní otvor o průměru 1,5 cm. Vzniklé 2 kroužky dejte na sebe, z příze odměřte asi 4-5 m a navlékněte ji pomocí navlékače do jehly s velkým ouškem. Vytvořte dvojitý návlek a začněte jím omotávat kroužky dokola. Pracujte pravidelně, ale nemusíte nijak utahovat. Je možné, že vám návlek dojde, pak pokračujte novým, až zaplníte všechna místa. Příze tu musí být dost, omotání se může překrývat. Pokud navinete příze málo, bambule bude řídká.

Jakmile jsou kroužky plné, ostrými nůžkami prostřihněte smyčky po jejich vnějším obvodu. Prsty držte uprostřed šablony, abyste přidržovali smyčky na místě. Připravte si kousek příze a tu hned vložte mezi kroužky tak, abyste přízí stáhli vnitřní smyčky k sobě. Přízi pevně utáhněte a udělejte uzel.

Šablony vytáhněte z bambule ven, můžete si pomoct jejich nastřižením. Při výrobě další bambule to nebude vadit. Bambulka ještě není hotová, nyní ji upravte nůžkami na potřebnou velikost a pěkně zarovnejte dokulata, přičemž odstraňte nepravidelně vyčnívající kousky přízí. Bambulka je připravena k našití. 

Dokončení - Beránkové deky mají perfektně vypracované lemy zpevněné strojovým obšitím, takže je nemusíte vyšívat ručně velkými smykovacími stehy. Jsou sice zdobné a lem ještě lépe zdůrazní, ale v tuto chvíli buďte rádi, že je nemusíte dělat. Obvod velké deky má totiž pár metrů! Bambulky začněte našívat od jednoho rohu, předem si rozpočítejte jejich rozestupy. Dobře vypadají v odstupu 10-12 cm a úplně postačí, když jimi ozdobíte obě kratší strany deky. Pokud chcete olemovat malou dětskou deku, vypracujte bambule kolem dokola.

54732_mikrospandex-medvd-(1)_e_z2vyrez

TVAROVANÉ POLŠTÁŘE DO POSTÝLEK

Z hebkého mikrovlákna můžete dětem pořídit přítulné polštáře s vyšitými obličejíky. Stanou se z nich nejlepší kámoši:

Jsem velký medvěd ve tvaru polštáře. Měřím 53 cm, mám rád děti a krásně se se mnou usíná! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.