TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO

NEJLEPŠÍ MAKOVÉ MOUČNÍKY, JAKÉ JSTE KDY OCHUTNALI
7.2.2024
PÉČE O NEPŘILNAVÉ NÁDOBÍ
9.2.2024

Co jiného nachystat pro vyvrcholení masopustní hostiny, než pekáček plný masa? Chcete-li uctít návštěvu, neváhejte ani chviličku.

Trhaná masa jsou v našich kuchyních novým hitem. Nejen, že jejich příprava je snadná, ale především si z nich připravíte celou plejádu skvělých jídel, na které dostane každý chuť. Nepotřebujeme je jíst každodenně, ale když už si připravíte trhané maso, vydrží v lednici klidně i pět dní, takže můžete mezitím konzumovat něco jiného a zase se k němu vrátit. Pak vás čeká bezpracné, nebo přinejmenším časově nenáročné dokončení dalších masových pokrmů. Pokaždé budou jiné.

Nejedná se o nic jiného, než o pomalé pečení masa v troubě nastavené na nízkou teplotu jemuž předchází naložení a důkladné nakořenění rozhodující o základní chuti, která se do masa zavrtá. K přípravě se hodí maso vepřové, hovězí i drůbež. Záleží na tom, jak smýšlíte završit konečnou úpravu jídla, tedy co vlastně chystáte. Prapůvodní myšlenka přípravy měkkého masa rozděleného po vláknech pouhou vidličkou, směřuje ke klasickému americkému barbecue. Nejčastěji se připravovalo z vepřové plece, ramínka či krkovice. Pro tzv. pulled pork platí jednoduché pravidlo - dodržte teplotu kolem 120°C a čas zpracování přizpůsobte velikosti vybraného kusu masa. Než se ustálíte na absolutně nejlepší chuti, lehce experimentujte, protože kromě přesolení opravdu nemůžete nic pokazit.

Příprava: přibližně 4 hodiny

  • 1,70 - 2 kg vepřového ramínka, vykostěného 
  • hořčice s medem
  • 3 lžíce oleje
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • teploměr do trouby

Na směs koření

  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce soli

1. Maso omyjte, osušte a pečlivě odblaňte. Potřete ho medovou hořčicí a směsí koření.

2. Vykostěné ramínko sbalte a ideálně svažte provázkem na pečení, aby se s ním dobře manipulovalo. Odložte ho do chladu na 24 hodin. Připravte si silný zeleninový vývar.

3. Druhý den rozpalte troubu na 200 °C, do pekáče dejte 3 lžíce oleje a maso nechte ze všech stran zatáhnout. Po 30 minutách snižte teplotu na 120 °C, maso podlijte vývarem a přikryjte poklicí nebo 2 vrstvami alobalu. Pečte 3,5 - 4 hodiny až do změknutí. V tomto okamžiku by měla teplota uvnitř jádra ukazovat 94 °C.

4. Upečené maso vyndejte na prkénko a ještě horké rozdělte pomocí speciálních vidlic či pomocí příborových vidliček po vláknech a použijte podle svého záměru:

  • společně s BBQ omáčkou do hamburgerů
  • s masovým výpekem a nakládanou zeleninou k bramborovému pyré
  • na domácí chléb s oblohou ze smažené cibulky a kapary apod.

Nespotřebované maso nechte vychladnout a s trochou výpeku uložte v krabici do lednice. Spotřebujte ho do 5 dnů, do mrazáku trhané maso nepatří. Zbývající výpek uschovejte zvlášť.

Vybraný kus masa by měl obsahovat tuk zajišťující šťavnatou pečínku, ale který se i při nízké teplotě v troubě vypeče. Nebojte se tedy trochu prorostlejší krkovice. Z povrchu masa tuk odstraňte a vždy pečte celý kus vcelku. Pokud jste zvolili vepřové ramínko jako já, pak budete mít trochu víc práce s odblaněním, když plát masa rozbalíte. Za odměnu ho však skvěle dochutíte i tzv. zevnitř. Maso pak zabalím a v tomto případě převážu provázkem na pečení, aby se s ním při opékání dobře manipulovalo.

Směs koření si namíchejte podle toho, jak to máte rádi a podle toho, jak budete své skvělé maso konzumovat. S lehkostí můžete sáhnout po provensálských bylinkách i po chilli papričkách. Přesně podle gusta.

20240202_002

MASO JAK DORT, ŘÍKÁVÁ SE...

Tohle říkával můj tatínek, i když své chutě poctivě dělil mezi maso a buchty. Aby maso zdortovatělo, nemáte-li v troubě sondu, doporučuji pořídit teploměr do masa. Úplně v klidu se pak dočkáte kýženého výsledku - měkké a šťavnaté pečínky. Teplota v jádru masa by se měla pohybovat mezi 90 a 95 °C. Nemusíte ji kontrolovat moc brzo. Při teplotě v troubě nastavené na 120 - 130 °C (podle velikosti masa) se jí dočkáte až ke konci zpracování.

Maso naporcujte po vyndání z trouby. Slouží k tomu dvojice speciálních vidlic (nabízíme na e-shopu, viz galerie pod článkem), ale pokud maso připravujete jen občas, poslouží vám i dvě příborové vidličky. Natrhané maso udržujte v teple až do servírování.

20240202_008

KONEČNÁ ÚPRAVA S TROCHOU OMÁČKY

Aby se maso při dlouhém pečení nevysušilo, je třeba podlít ho tekutinou, která se opět přidá ke kýženému dochucení. Hodně často se používá černé pivo, kvalitní jablečný cider nebo docela obyčejně zeleninový vývar, zvláště, přidáte-li k pečeni česnek nebo ji uložíte do cibulového lože. K chilli papričkám, zázvoru a bobkovému listu se v závěru zase hodí portské. To už je na vás.

Do natrhaného masa můžete nechat vsáknout trochu výpeku, ale jen tolik, aby bylo šťavnaté, ne nacucané. Když maso na druhý den opečete na pánvi, nemusíte pak přidávat žádný tuk. Užijte si sváteční víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.