PÉČE O NEPŘILNAVÉ NÁDOBÍ

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO
8.2.2024
JAK DAROVAT HRNEK ANEB DÁRKY Z LÁSKY
12.2.2024

Že se na teflonku nemá používat kovové nádobí, aby se povrch nepoškrábal, ví asi každý, správná péče o nepřilnavé povrchy ale znamená i další postupy, které je vhodné dodržet. Navíc zdaleka ne všechny povrchy jsou tak náchylné k poškrábání jako teflon, který se naopak používá už mnohem méně.

Na začátku 90. let byly teflonové pánve obrovský hit. Můj muž rád vzpomíná, jak ho spolu s dalšími vnoučaty tehdy vzala babička do Bibione a cestou si celý autobus nakoupil teflonové pánve. I já si dodnes pamatuju máminu první teflonku! Dnešní nepřilnavé povrchy už jsou naštěstí úplně jinde, než ty tehdejší, a pokud nesáhnete po nejlevnějším kousku široko daleko, kterému se tenká teflonová vrstva nejspíš časem začne odlupovat i s dodržením všech bezpečnostních pouček, vydrží vám klidně roky. Navíc, teflon dnes není zdaleka jediný způsob, jak povrch učinit nepřilnavým!

  • I před prvním použitím do nich nalijte vodu, přidejte 2–3 lžíce jedlé sody, 5 minut povařte a vodu opět slijte a nádobí opláchněte. Hrnec či pánev nechte vychladnout, pořádně osušte a ideálně povrch před uložením do linky potřete kapkou tuku.
  • Nikdy nezačínejte mýt ještě horké nádobí. Jakmile na rozpálenou pánev nalijete vodu, vrstva se může oddělit a pánev pak můžete rovnou hodit do koše. Nikdy nepoužívejte hrnce s poškozenou vrstvou, protože její drobné šupinky se budou uvolňovat do pokrmů a šupinky teflonu ani jiných látek jíst určitě nechcete.
  • Zatímco ocelové pánve se vypalují tak, že se nejdřív nechají rozpálit úplně prázdné, nepřilnavé nádobí nikdy, nikdy nezahřívejte prázdné! Nepřilnavá vrstva by se od podkladu mohla oddělit a drahou pánev tak nevratně poškodíte doslova během pár okamžiků.
  • Samozřejmostí by mělo být nepoužívání ostrých předmětů, zejména obraceček, nožů atd. Použít můžete buď plastové, nebo třeba dřevěné. Platí to i pro metly a další podobné předměty, které jsou obvykle kovové. Ale opět, záleží na typu nepřilnavé vrstvy, některé např. metly atd. snesou bez poškození.
  • Nepřilnavé kousky obvykle snadno umyjete v ruce, ohledně mytí v myčce vždy dodržujte doporučení výrobce.
  • Při mytí v ruce nepoužívejte abrazivní prostředky a ideálně ani hrubou stranu houbičky, napečené nečistoty raději případně nechte odmočit. U těchto doporučení ale vždy záleží na typu nepřilnavé vrstvy, některé i hrubější mytí snesou, některé ne, vždy proto pročtěte návod výrobce a používejte co nejšetrnější způsob, ať máte jistotu, že si nádobí nepoškodíte.
  • V nepřilnavém nádobí jídlo neskladujte, ať už to uvařené nebo teprve nakládané. Zejména kyselé potraviny povrchu při skladování nedělají dobře. Pokud pak studený hrnec z lednice položíte na plotnu a začnete jej zahřívat, je to pro povrchovou úpravu další hřebíček do rakve.
20334_3_eshop_z2

Sada do každé kuchyně

Pokud o nepřilnavém nádobí uvažujete, rozmyslete si, na co jej budete potřebovat. Na velké pánvi uděláte na minimu tuku třeba masové kuličky a zeleninové směsi, na menší já dělám míchaná vejce atd. Menší rendlík se hodí opět na ohřívání např. polévek bez připálení, ale i na mléko a mléčné kaše. Sada BLACK STONE z litého hliníku perfektně vede teplo a má velmi odolný povrch, který jen tak něco nepoškrábe. Tyto hrnce můžete dát i do myčky nádobí.

Samostatnou kapitolou je pečení s nepřilnavým povrchem. Různé pekáče a formy totiž mohou ušetřit spoustu práce i starostí.

  • Pekáče na maso s touto povrchovou úpravou jsou skvělé v tom, že se na ně jen tak něco nepřipeče, a vy tak nemusíte trávit nekonečno času čištěním. Pečená kachna nebo výpečky se v nich udělají na jedničku a s minimem námahy při mytí i v případě, že nemáte myčku.

  • Koláčové formy, biskupské chlebíčky nebo dortové formy vám umožní snadné oddělení korpusu od okrajů formy i bez nutnosti vysypávání a obejdete se i bez pečicího papíru, který každou chvíli dojde.

  • Samostatnou kategorií, bez které si už nedovedu pečení představit, jsou formy na beránky a bábovky. Staré formy po babičce sice miluju, ale vymazávání všech zákoutí mašlovačkou a hlavně následné vysypávání mi s nepřilnavou formou konečně odpadlo a bábovka jde vždycky hladce ven – stačí jen lehce, klidně nedokonale vytřít olejem. Ano, ještě je tu silikon, na který mnoho lidí oprávněně nedá dopustit, mně ale nevyhovuje jeho měkkost, kvůli které se mi velké formy pak obtížně přendávají do trouby.

  • Nepřilnavý povrch umožňuje péct i drobné pečivo s krásnými detaily z formy – děti milují medvídkovou formu nebo tu na donuty, dnes si bez této vrstvy člověk nedokáže představit ani toastovače a nebo přípravu vaflí.

17842_eshop_z1

Pánve prokládejte!

Abyste si pánve a hrnce nepoškodili, nikdy na ně neukládejte další nádobí bez použití krycí vrstvy. Poslouží i obyčejná utěrka, velmi praktické jsou ale tyhle proložky, které (na rozdíl od té utěrky) nepřekáží všude okolo. Byly by škoda pánve pečlivě mýt a opečovávat a pak si je poškrábat nevhodným uložením...

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.