MAKOVÁ BUBLANINA Z MRAZÁKU – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ III

TIPY PRO ZIMNÍ STOLOVÁNÍ
20.1.2023
6 TIPŮ, JAK JEDNODUŠE SLOŽIT PAPÍROVÝ UBROUSEK
25.1.2023

III - NAMLETÝ MÁK

Mák je surovinou, která díky vysokému obsahu tuku snadno podléhá zkáze. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje v domácí kuchyni těch, kteří maková zrnka milují, snadná pomoc. Rychle z nich něco upečte.

Tato zdravá a ceněná surovina patří jednoznačně k zásobám vhodným na zimní období. Mák využijete nejen ve slané kuchyni na plejádu křupavých housek a chlebů, ale s jeho pomocí vyrobíte i skvělý oběd, který ušetří domácí kapsu. Za vše připomínám alespoň staročeské škubánky s mákem.

Mák je symbolem hojnosti a v minulosti málokdy chyběl na štědrovečerním stole. Během roku provází velkou spoustu sladkých jídel, moučníků a dezertů. Pokud jste ho o svátcích nespotřebovali, a dokonce zbyl umletý, velice rychle na vzduchu zoxiduje a následkem toho zhořkne. Je třeba poohlédnout se po jeho využití.

Nabízím tip na jednoduché řezy na plech, pro něž se možná nadchnete, jako my doma, protože mletý mák zde nejen nahrazuje velkou část mouky, ale v makové bublanině doslova utopíte i část zamrazeného ovoce, které jsou sympatickou vzpomínkou na letní úrodu. Výsledkem jsou málo kalorické řezy lehounké jako dech, které vám - momentálně se sněhem za okny - udělají uprostřed zimy radost. 

V neposlední řadě připomínám ještě jednu úsporu, a to je úspora elektrické energie. Připravíte-li si řezy na plech, potřebujete k jejich upečení pouze 25 - 30 minut. 

Příprava: 30 minut * Získáte: plech cca 26 × 40 cm

Těsto

  • 4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  • špetka soli
  • 140 g moučkového cukru, prosátého
  • 125 g másla, povoleného
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 150 g polohrubé mouky
  • kypřicí prášek, bio
  • 100 ml vlažné smetany / mléka
  • 100 g máku, mletého

Dokončení

  • hluboký talíř mrazeného ovoce, povoleného a scezeného

1. Do mísy robotu vložte bílky, přidejte špetku soli a šlehejte nejprve na nižší otáčky, pak rychle. Jakmile sníh začne tvořit měkké špičky, zašlehejte asi třetinu prosátého cukru. Pevný sníh odstavte do chladu.

2. Změklé máslo prošlehejte v další míse, přidejte žloutky a vanilku, a vše vyšlehejte do nadýchaného krému. V závěru přidejte zbytek cukru. 

3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po lžících ji přidávejte do máslového základu. Střídavě přilévejte vlažnou smetanu, až vznikne hladké těsto.

4. Nyní ručně zapracujte mák a následně opatrně vložte tuhý sníh. Hladké pevné těsto rozetřete na plech opatřený pečicím papírem a povrch poklaďte odkapaným ovocem. Použila jsem kombinaci mrazených ostružin a rybízu plus 3 půlek kompotovaných broskví. 

5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Těsto vyskočí a na povrchu jemně zrůžoví.

Tohle jsou skutečně rychlé řezy. O část příprav se postará robot, mák a pevný sníh vmícháte ručně během okamžiku. V pokojové teplotě i ovoce povolí rychle. Při fotografování mi roztálo docela dost, takže pokud se vám to také přihodí, je nutné šťávu scedit. Zachyťte ji a přidejte si ji například do ovocného smoothie. 

Výběr ovoce může být nejrůznější, výtečné jsou švestky i višně, v kombinaci lze využít i ovoce kompotované.

Ačkoliv je sněhové těsto hladké a vláčné, mák ho zpevní a ovoce zůstane na povrchu; tolik se do něj nezaboří, jak byste očekávali. Větší obavu můžete mít z toho, že těsto ze surovin v pokojové teplotě dostane pořádný šok, jakmile se spojí s ledovým ovocem. Správně našlehanému těstu se však nic nepřihodí. Ničeho se nebojte, v troubě při vyšší teplotě spokojeně vyběhne a zůstane nadýchané. 

Nakonec můžete koláč mírně pocukrovat, pokud bylo ovoce kyselejší. Obvykle to ale není třeba.

TIP: Zbyl-li vám ještě nemletý mák, skladujte ho v plátěném sáčku či v uzavřených skleněných dózách na suchém a tmavém místě. Mletý mák ukládejte do mrazáku, kde běžně vydrží 1 měsíc.

2 Comments

  1. Lůca napsal:

    Upekla jsem, výborná. Vláčná.

  2. Jana napsal:

    Zdravím Lůco,
    těší mě to, děkuji, a hezké jaro!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.